Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Drága mulatság lesz a fürdőzés Csongrádon

Csongrád - Drasztikus jegy- és bérletáremelés következhet januártól a csongrádi fürdőben – csak ez mentheti meg a nagymedencét a téli lezárástól. Ha 2009 első hónapjában nem lesz akkora a forgalom, hogy a kiadásokat fedezni tudják, 5 hónapon át – bezárják az 50 méteres betonteknőt.
A látogatókra, illetve pénztárcájukra bízzák Csongrádon, hogy bezárják-e februártól a fürdő nagymedencéjét. Az önkormányzat pénteki ülésén úgy döntött, mielőtt bevezetné a működtető Víz és Kommunális Kft. által kidolgozott üzemeltetési tervet, felméri, a fürdővendégek mekkora áldozatra hajlandóak, nehogy azzal a váddal illessék, hogy olyan szolgáltatást szüneteltet ideiglenesen, amire bőven lenne igény. A városi cég felügyelő bizottsága azt javasolta, és a döntéshozók támogatták, hogy januártól olyan belépődíjakat szabjanak meg, amelyek valóban fedezik a Dob utcai létesítmény költségeit.

Ha a megemelt jegy- és bérletárakból származó bevétel januárban fedezi a fürdő kiadásait, maradhat víz a nagymedencében, de ha nem, februárban és márciusban lezárják azt a strandolók elől.

Télidőn kiderül, mekkora áldozatra hajlandóak a fürdővendégek. A városvezetés rájuk bízta a nagymedence sorsát. Fotó: Tésik Attila
Télidőn kiderül, mekkora áldozatra hajlandóak a fürdővendégek. A városvezetés rájuk bízta a nagymedence sorsát. Fotó: Tésik Attila

– A decemberi testületi ülésre kell összeállítanunk az új belépődíjrendszert. Ennek lényege, hogy a jelenlegi kedvezményeket vagy megszüntetnénk, vagy jelentősen csökkentenénk. Ha a 650 forintos felnőtt napijegyet vesszük alapul, most sokan, például a sportolói vagy nyugdíjas éves bérlettel rendelkezők 80-90 százalékos támogatást élveznek.

Ahhoz, hogy kiegyenlítsük a kiadási és a bevételi oldalt, a bérletek árát a mostani többszörösére kell emelni, de a többi jegyfajtánál is várható változás – mondta lapunknak Balogh Pál. A Víz és Kommunális Kft. ügyvezetője hozzátette, ha januárban nem teljesülnek a várakozások, februárban és márciusban, valamint az év utolsó három hónapjában lezárják a nagymedencét.

Ha a bevétel nem fedezi a fürdő kiadásait, lezárják a medencét. Fotó: Tésik Attila
Ha a bevétel nem fedezi a fürdő kiadásait, lezárják a medencét.
Fotó: Tésik Attila

Ez lett volna ugyanis a városi társaság eredeti javaslata. A cégnél kiszámolták, ha minden úgy menne tovább, mint eddig, akkor évi 50 millió forint önkormányzati támogatásra szorulna a fürdő. A település viszont legfeljebb 25 milliót adna 2009-re. Mindezt figyelembe véve szoros gazdálkodással és a nagymedence öt hónapnyi lezárásával esetleg nullszaldóssá válhatna a létesítmény üzemeltetése.

A vízilabdának befellegezhet

Ha tényleg sokszorosára emelik a bérletárakat, senki sem fog bemenni a fürdőbe, ez borítékolható - nyilatkozta lapunknak Versegi Zoltán. A helyi vízilabda-egyesület vezetője szerint ezzel teljesen ellehetetlenítenék működésüket, Csongrádon megszűnne a pólóutánpótlás, amiben most 70 gyermek vesz részt. A klubnál havi 3 ezer forintos tagdíjat szednek, ebből vásárolják a kedvezményes bérleteket, finanszírozzák a medencehasználatot, ami már idén is többe került, mint amennyi támogatást kaptak az önkormányzattól.

Olvasóink írták

 • 9. nemecsek 2008. december 06. 00:15
  „A nagymedence bezárásával esetleg megspórolnak egy-két 100 ezer forintot, de elveszítenek néhány bérletest és sportegyesületet. A jelenlegi bizonytalan helyzetben már számos éves bérlettel rendelkező azon gondolkodik, hogy jövőre nem vesz éves (vagy nem itt vesz - Szentes, Kkfháza közel van) bérletet. Valószínűleg a sportegyesületek sem viszik a ""brügölni" a gyerekeket a meleg vizes medencébe, hanem megszűnnek. Ezek a gyerekek, majd hiányozni fognak, amikor a nyári bevételeket kellene realizálni. Így szépen elfogy a jelenlegi stabil vendégkör! Lehet, hogy ez a cél?”
 • 8. huuu 2008. december 05. 22:04
  „Nagyon szomorúan hallottam, vagyis olvastam a történteket. A jegyek már most valóban drágábbak a környező városoktól. Vagyis kb. ugyanannyi a jegy, de itt mit kapunk cserébe? Van 3 medence, amit inkább nem illettnék jelzőkkel,hogy milyenek. Máshol meg ennyi pénzért x számú medence, élményfürdő stb.... Fel lehetne dobni amúgy bármilyen ötlettel, éjszakai fürdőzés, esetleg éjszakai mozizással egybekötve stb... Lenne rá igény sztem! De sok más ötlet is szóba jöhet!
  Én személy szerint nagyon sokat járok nyáron uszodába és régen tényleg nagyon jó volt, sok élmény tartozik hozzá. Kár lenne érte..... :(”
 • 7. keletaru 2008. december 03. 20:24
  „Ui.: Jelenlegi árak már így is drágábak a környékbeli fürdőknél . Szolgáltatás emberi része messze menőkik jó , a lehetőségekhez képest ! A FALU vezetése megint bizonyítja amit eddig is , mit tesz értünk választó polgárokért ( semmit ) ! Emlékezünk évekkel ezelőt két kézzel mennyi pénzt is dobtak a focira ! ( büntettlenül ) Tisztel surjana ! Most sem azért zárjákbe mert fejleszteni akkarnak , abba mindenki bele nyugodna ! Bezzeg új cég autó FORD C-max arra telik . Ha ennyire pénz szükében van a FALU akkor megtette volna egy OPEL astra is 2,5milláért . Jutna másra is .Ez csak egy magán vélemény !”
 • 6. keletaru 2008. december 03. 17:23
  „Tisztelt Ízek !

  Ezért a pénzért , úszhatsz bármikor . Minden medencét igénybe vehetsz , szauna plussz lové . Fejlödő FALU-nk jele . Még máshol , hogy tudjanak müködni a vendégházak szállodák éttermek fektettnek az ilyen intézményekbe . Itt simán helló ! Ez a vezetés amit végre hajtótt az elmúlt években nem méltatnám ............ egymás hátát simogatni azt tudják ! De lehet csak mi nem tudjuk ki az érdeklödő erre az intézményre .”
 • 5. szemlelodo 2008. december 03. 13:33
  „Megoldás?
  Hivatalon belül létre kell hozni egy fürdő főosztályt.”
 • 4. surjana 2008. december 03. 13:13
  „Úgy érdemlegesen fejleszteni nem lehet, hogy az uszodát nem zárják be. Komoly befektetésre és munkálatokra van szükség ahhoz, hogy ez az uszoda minden követelménynek megfeleljen. Más városokban ezt úgy oldották meg, hogy egy időre bezárták az uszodákat, és gőzerővel dolgoztak. Ezt a húzást már régen meg kellett volna lépnie a ...kinek is? Már minden megoldódhatott volna. A sportszakosztályoknak sem kellene e miatt megszűnniük. Itt, ebben a FALUban senki nem mer felelős döntést hozni? Csak egymásra mutogatnak? Lépjünk már a szebb és jobb jövő felé! Ne azzal fizettessük azt abüntetést, amit a városra rónak, aki használja az uszodát!”
 • 3. Fiftytwo 2008. december 03. 07:36
  „Sajnálatos, hogy Csongrád város vezetői a sportolást és az egészséges életmód gyakorlását, nem tekintik az egyetemes kultúra részének, ha így tennének fel sem merülne az uszoda bezárásának ötlete, hiszen senki nem beszél a művelődésiház, a könyvtár vagy a művésztelep bezárásáról, miközben annak az állami normatívája 20 millió forint és 80 millióval egészíti ki az önkormányzat. Vajom miért 50 Ft a beíratkozási díj a könyvtárba? miért nem kell minden alkalommal mondjuk 500 ft-ot fizetni a kölcsönzésért, miért nem kérnek a kiállító művészektől mondjuk napi 5000 Ft terembérleti díjat a kiállítóteremért és miért támogatja az önkormányzat a sokszor csapnváló haknikon keletkező veszteséget.
  Tény :nincsa világon olyan uszoda amelyet nem kellene támogatni
  Tény: Dél-Kelet Európában ninvcs ilyen lerobbant színvonalú uszoda
  Tény: sajnálatosan eladósodott az önkormányzat és most még további hitelek felvételével próbálja meg a fizetőképességét fenntartani
  Tény : a képviselő testületek tagjai az elmúlt húsz évben ebben a kérdésben is csak hibás döntéseket hoztak
  Tény: azok a ygerekek és felnöttek akik az uszodában töltik idejük egy részét kevesebb Eü. szolgáltatást vesznek igénybe
  Tény: Ugyanígy sulyos százmilliókat pazaroltak el amikor hibás döntésel étrehozták a 8 osztályos Gimnáziumot és nem zártak be egy általános iskolát, hiszen a gimnázium általános iskola felsőtagozataként működik
  Tény: A Síp utcai iskolátnem zárták be, azt feladatokkal telerakták
  Tény senki nemtudja, hogy egy -egy tevékenységnek mennyi a költsége csongrádon, merta szétaprozott, dugdosott tevékenységek nem mérhetők és ez , több száz millió forintospazarlást eredményezett az elmúlt években
  Tény: a Köröstorki üdülőterület (elhibázptt elképzeleés) évente 10-15 millió veszteséget hiányt eredményez a város küöltségvetésében
  Ha igénylik szívesen sorolok olyan tényeket amely a mostani lehetetlen és tarthatalan helyzethez vezet
  TÉNY: a város naponta a fizetés és működésképtelenspg határán táncol
  TALÁN KIKELLENE VENNI A FEJEKT A HOMOKBÓL!”
 • 2. fleto666 2008. december 03. 05:32
  „TOVÁBBÍTSD!
  http://www.seresmaria.hu
  Magánszemélyként, négy gyermekes anyaként aláírásgyűjtést indítottam, melynek célja a 386 országgyűlési képviselő költségtérítésének szigorítása, pontosabban, hogy csakis a számlákkal alátámasztott kiadásaik után járhasson nekik költségtérítés, ahogy ezt elvárják mindenkitől az általuk hozott törvények alapján - ami sajnálatos módon rájuk még sem vonatkozik!
  Az Országos Választási Bizottság által hitelesített kérdésem így hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?"
  Több mint száz olyan parlamenti képviselő van, aki az elmúlt ciklusban 17 millió forintnál nagyobb összegű költségtérítést kapott adómentesen, bármiféle bizonylat felmutatása nélkül! A költségtérítéseken kívül nagyon sok más kiváltságuk is van, de most hogy bajban van az ország, még sem magukon kezdik a megszorításokat. Hogy kiken, azt mindannyian érezzük.
  Sajnos igen szűk csatornákon tudom népszerűsíteni az aláírásgyűjtést, pedig csak 4 hónapot ad a törvény erre. Van egy honlapom (www.seresmaria.hu), ahol minden lényeges információ megtalálható, valamint letölthető és kinyomtatható az aláírásgyűjtő ív, amit fénymásolni is lehet. Ha sikeres lesz az aláírásgyűjtés és megvan a 200 ezer aláírás, a népszavazást az EU-s választással egy időben lehetne megtartani, így nem kerülne szinte semmibe.
  Amennyiben támogatja a kezdeményezést , az íveket a következő címre kérném eljuttatni:
  Seres Mária, 1426 Budapest, Pf.: 122.

  Egyre több a baj és virul a korrupció, miközben a megélhetésünk egyre nehezebb. Erről viszont a honatyáink mintha tudomást sem akarnának venni. Üzenjünk nekik ezzel a 200 ezer aláírással!
  Üdvözlettel: Seres Mária

  u.i.: Kérem, egy válasz e-maillel tájékoztasson, ha számíthatok a segítségére.
  Az a legnagyobb támogatás, ha mindenkinek szól erről, akinek úgy gondolja, hogy érdemes!"”
 • 1. izek 2008. december 02. 22:08
  „Vki leírja nekem, hogy ezért a 650 Ft-ért mit lehet ma igénybe venni a nap folyamán az uszodában? Mert azt nem tudom... Kíváncsi lennék, hogy mennyire különbözik ez más városok uszodáinak szolgáltatásitól...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkapták a csongrádi boltrablókat

Csongrád - Elfogták és őrizetbe vették azt a két férfit, akik a múlt hét szombaton kiraboltak egy… Tovább olvasom