Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Drágulás várható a Körös-torokban

Átadná a Körös-toroki üdülőterület üzemeltetési feladatait a csongrádi önkormányzat. Az egyik javaslat szerint áprilistól a városi idegenforgalmi kft. működtetné a népszerű üdülőhelyet, a másik verzió szerint a városgondnokságnál maradna a feladat, de külön szervezeti egységet hoznának létre erre a célra. A város új szolgáltatásokat akar indítani az üdülőterületen, hogy növelhesse saját bevételeit.
Eleddig a Körös-toroki utak kezelése, így az árvíz utáni iszapmentesítés, portalanítás, a csapadékvíz elvezetése, szivattyúzása, az úttestek karbantartása, a fák nyesése, a közterület gondozása, a szemétszállítás, a lomtalanítás, a sorompókezelés, a parkoló üzemeltetése és a díjbeszedés a helyi városgondnokság feladatkörébe tartozott. Ezt a munkát a cég csak a munkaerő átszervezésével és közhasznú dolgozók foglalkoztatásával tudta ellátni. Az olykor többletköltséggel járó üzemeltetés a területről származó bevételeken túl pluszforrásokat is igényelt, így 2004-ben közel kétmillió forinttal, tavaly már több mint négymillióval kellett hozzájárulnia a városnak a kiadások fedezéséhez.

Az üdülőtulajdonosok másra számítottak

Nem tartja túlságosan demokratikusnak az önkormányzat eljárását Laczi Sándor, a nyáron megszűnt Körös-toroki Üdülőtulajdonosok Érdekvédelmi Egyesületének egykori elnökségi tagja. Mint mondta, a civil szervezet éppen azért számolta föl magát, „mert feltétlen bizalmat szavazott a városvezetésnek". Laczi Sándor szerint „nem kész tények elé kellene állítani a több száz érdekeltet, hanem előbb elszámolni a város Körös-toroki bevételeivel, majd alternatív megoldások bemutatásával konzultálni a sok szép ígéretet kapott üdülőtulajdonosokkal".

A városvezetés már a 2006-os költségvetési koncepció novemberi elfogadásakor határozott arról, hogy a kiadás csökkentése érdekében át kell szervezni a Körös-torok működtetését. E döntés szellemében fogalmazódott meg az a javaslat, hogy áprilistól az Idegenforgalmi Kft.-hez kerüljenek az üdülőterület üzemeltetési feladatai. Az előterjesztés szerint elsősorban a gondnoki és ügyviteli munka hárulna közvetlenül az önkormányzati cégre, a tényleges munkákat szolgáltatók végeznék.

Amennyiben a képviselő-testület pénteken a másik javaslatot támogatja, úgy a városgondnokságnál maradna a feladat, de külön szervezeti egységet hoznának létre az intézményen belül.

Ami pedig mindebből a 18 vállalati és 345 magánüdülő tulajdonosát érintené: az üzemeltető új szolgáltatásokat vezetne be a Körös-torokban. A városvezetés ugyanis további bevételekre szeretne szert tenni az üdülőövezetben: fizetni kellene a terület téli felügyeletéért, az árvíz után maradt iszap elszállításáért is piaci alapú díjat kérnének, illetve felmerült, hogy kötelező szemétszállítást vezessenek be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon befagyott a komp

Hétfő reggelre beállt a Tisza jege Csongrádnál, le kellett állítani a kompközlekedést. A bal parton… Tovább olvasom