Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Dűlőre vitt népszavazás lesz Bokroson

Bokros - A Bacsa-dűlőn is dűlőre kell vinni a bokrosi önállósodás ügyét: ez a szőlőhegyet átszelő földút volt és lehet Csongrád és Bokros közigazgatási határa. A földút mentén élők, függetlenül attól, hogy melyik oldalon van tanyájuk, nincsenek meggyőződve arról, hogy a városrész leválása a jó válasz a gondok megoldására.
Egyelőre a Bacsa-dűlőn élők sem tudnak dűlőre jutni abban a kérdésben, hogy a várossal együtt vagy nélküle lenne könnyebb boldogulni a jövőben. Ez a szőlőhegyet átszelő földút volt Csongrád és Bokros közigazgatási határa, mielőtt a kistelepülést a városhoz csatolták, és 2010-től is ez lehet a mezsgye, ha a bokrosiak többsége az önállósodás mellett foglal állást a december 7-i helyi népszavazáson. Bár a szétválás egyszerűnek tűnik, hiszen a Bokros felőli oldalon lakók a faluhoz, a másik oldalon élők pedig Csongrádhoz tartoznának, a helyzet korántsem ilyen egyszerű.

– Nekünk biztosan rossz lesz, mert nem használhatjuk majd a nyugdíjas bérletünket, ha be akarunk menni a városba – mondja a műúthoz legközelebbi tanyán élő Horváth Lászlóné. Az idős asszony mindenképpen csongrádi maradna, hiszen a város felőli oldalon van a háza. Szerinte legalább 150 ember él a Bacsa-dűlő mentén, ebből 30 gyermek. Azért ismeri ilyen jól a népességet, mert az ő kerítésükhöz támasztják a bicikliket, akik busszal mennek be Csongrádra. Amikor az önállósodásról kérdezem, nem kertel, neki kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy megáll-e a saját lábán Bokros.

Bartók Tibor és Kallai Csabáné sincs meggyőződve arról, hogy a Bacsa-dűlőn megváltozna az élet Bokros leválásával
Bartók Tibor és Kallai Csabáné sincs meggyőződve arról, hogy a Bacsa-dűlőn megváltozna az élet Bokros leválásával

Ennél határozottabb véleménye van Kallai Csabánénak. A háromgyermekes anyuka éppen hazafelé baktat a dűlő süppedő homokjában, amikor megszólítom. Szavazni nem megy, mert már döntöttek, hol szeretnének élni. – Mi beköltözünk Csongrádra, mert itt nem kapunk olyan ellátást, mint a városban. A bokrosi iskola színvonala hagy némi kívánnivalót maga után, és ott a bejárás mindennapi nehézségei sem keserítik meg életünket – magyarázza.

– Szerintem Bokroson jobb minőségű az oktatás, mint Csongrádon – vágja rá a hallottakra Bartók Tibor. A tanyaszomszéd – aki biztos benne, hogy részt vesz a népszavazáson – egyelőre bizonytalan abban, hová tegye a voksát. Sok ígéretet hallott, de konkrétumokat alig. Úgy véli, hogy a leválás kezdeményezői Felgyőt tekintik példának, pedig az ügy az ő esetüknél jóval kockázatosabb. Elmondta: érezhető, hogy a környék legnagyobb foglalkoztatója, a Mars évről évre egyre kevesebb támogatást ad a helyi óvodának és orvosi rendelőnek, és ezért azt sem tartja kizártnak, hogy az állateledelgyár belátható időn belül összepakol, és akkor nehéz lesz pótolni az elveszített munkahelyeket és adóbevételeket.

Inkább járhatóvá kellene tenni a Bacsa dűlőt!

– Furcsa, hogy maga az első, aki ezzel a kérdéssel ideállít. Hozzánk egyetlen papirost sem dobtak még be, hogy tudassák, hol tart az ügy, milyen következményei lehetnek a függetlenedésnek, mire számíthatunk – sorolja Juhász Zoltán. A kétgyermekes családfő nem fog elmenni szavazni. Szerinte attól nem lesz jobb a bokrosi iskola, hogy Csongrád helyett Bokroshoz fog tartozni, ezért nem is a városrész tanodájába fogja íratni a gyermekeit, hanem Csongrádra. - Nem rajtunk múlik, hogy jobbra fordulnak-e a dolgok. Ha rajtam múlna, sokkal inkább azzal törődnék, hogy járhatóvá tegyem a Bacsa dűlőt, mert a feleségemnek kínszenvedés, mire kijut a babakocsival a buszmegállóba. Önállósodás helyett ezzel kellene foglalkozni!

Olvasóink írták

 • 3. Kuci 2008. október 26. 16:15
  „Érdekes néha eltünnek a hozzá szólásaim ! Még hogy nincs cenzúra !”
 • 2. ŐŐŐ 2008. október 25. 14:24
  „végre egy ember aki tud gondolkódni”
 • 1. joy 2008. október 25. 09:12
  „"...Szerinte attól nem lesz jobb a bokrosi iskola, hogy Csongrád helyett Bokroshoz fog tartozni, ezért nem is a városrész tanodájába fogja íratni a gyermekeit, hanem Csongrádra. - Nem rajtunk múlik, hogy jobbra fordulnak-e a dolgok. Ha rajtam múlna, sokkal inkább azzal törődnék, hogy járhatóvá tegyem a Bacsa dűlőt, mert a feleségemnek kínszenvedés, mire kijut a babakocsival a buszmegállóba. Önállósodás helyett ezzel kellene foglalkozni!.."

  Tökéletesen igaza van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi fúvósok Montenegróban

Csongrád - A csongrádi fúvószenekar nemrégiben járt a montenegrói Kotorban és a horvátországi… Tovább olvasom