Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 1°C Még több cikk.

Egycsoportos marad a csongrádi Dohány sori óvoda

Csongrád - Nincs tervben a Dohány sori óvoda bezárása Csongrádon, pedig ősztől csak egy csoportja lesz a tagintézménynek. Itt próbál az Alföld néptáncegyüttes is, amely mára kinőtte az épületet.
Bedő Tamás polgármester leszögezte, az önkormányzat korábbi döntésének megfelelően csak akkor szüntetnek meg telephelyet, ha a szülők vagy a pedagógusok is kérik.

2008 őszétől a mostani kettő helyett csak egy csoportja lesz Csongrádon a Dohány sori óvodának. Ez azért fontos fejlemény, mert ugyanebben az épületben gyakorol évek óta az országos hírű Alföld néptáncegyüttes, amely évek óta szeretne magának egy kényelmes táncházat. Bár több helyszín felmerült az utóbbi esztendőkben, a néptáncosok maradtak a helyükön, ami igen szűkös, ráadásul a szociális helyiségekre is ráférne némi bővítés és korszerűsítés. Ezért is vetődött fel bizottsági üléseken, hogy mielőtt elnéptelenedne az óvoda, az általa használt termeket is át lehetne adni a néptáncegyüttesnek, mert egy új ruhatár is kellene nekik.

Idén csak 147 gyereket írattak be a csongrádi óvodákba – eddig. Fotó: Tésik Attila
Idén csak 147 gyereket írattak be a csongrádi óvodákba – eddig.
Fotó: Tésik Attila

– 2009-ig mindenképpen létjogosultsága van a Dohány sori óvodának. Ősztől egy csoport indulhat ott, de reményeink szerint középtávon ismét megduplázódik a létszám, ugyanis a gyerekek és a szülők nagyon kedvelik ezt a tagintézményt – mondta lapunknak Baranyi Lászlóné, az összevont csongrádi óvodák igazgatója. A mélypont annak tudható be, hogy míg 160 gyermek készül idén iskolába, csak 147-en iratkoztak be az óvodákba. A legfrissebb adatok szerint 634 óvodás van most Csongrádon, hét tagintézményben 27 óvodai csoport működik. Az igazgatónő a Dohány sori óvodával kapcsolatban hozzátette, valóban nem túl korszerű, hogy a főépületben nincsen mosdójuk a gyerekeknek, hanem egy külön épületbe kell átjárniuk, és az egy gyermekre eső rezsiköltségek is növekednek a telephelyen, hiszen a nevelőmunkához szükséges feltételeket meg kell teremteni.

Nem tervezik az intézmény bezárását Csongrádon. Fotó: Tésik Attila
Nem tervezik az intézmény bezárását Csongrádon.
Fotó: Tésik Attila

– Az önkormányzatnak nincsenek tervei az átépítésre. A működési költségeknél nagyobb terhet jelentenek a bérek és a járulékok, mint a dologi kiadások, éppen ezért nyugdíjazással szeretnénk leküzdeni ezt a hullámvölgyet, nem pedig az óvoda bezárásával – nyilatkozta lapunknak Bedő Tamás. A polgármester szerint időszakos kihasználtsággal esetleg tovább lehetne csökkenteni a rezsit, de ha a néptáncosokhoz kerülne az épület, a fenntartási költségek éppúgy a várost terhelnék, mint most. Bedő elmondta még, döntést a bezárásról csak a testület hozhat, a választott grémium viszont korábban hozott egy olyan határozatot, amely szerint csak akkor szüntethetnek meg telephelyet, ha azt a szülők vagy pedagógusok kérik.

Olvasóink írták

 • 3. szerző 2008. április 25. 19:30
  „Kedves Mamo!

  Azt, hogy külön épületben van a mosdó, Baranyi Lászlóné igazgatónő mondta el érdeklődésemre, és én így is írtam a cikkben. Ha neki nincs igaza, akkor én kérek elnézést. Eegyébként köszönöm az észrevételt.”
 • 2. mamo 2008. április 25. 10:02
  „Kedves Bíró Dániel!
  Cikkében valótlan dolgok jelentek meg, amely nem igazán kedvez az egyébként is nehéz helyzetben lévő intézménynek, a gyerekszám növekedésének.
  ..."nem túl korszerű, hogy a főépületben nincsen mosdójuk a gyerekeknek, hanem egy külön épületbe kell átjárniuk,..."
  Ez nem igaz az óvodában mindkét csoportnak a csoportszoba mellett külön mosdóhelyisége van!!!!”
 • 1. Kuci 2008. április 25. 07:29
  „Hogy lehet ez hisz mindig azt halljuk jól megy minden !!?? S megint kevesebb valami , ezt jól meg csináták . Hurrá megint ugrott egyet a magyar puma !! Valami szégyen ami már itt van !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsípolt évek, végső döntés nélkül Csongrádon

Csongrád - 2005 óta nem tud megbirkózni a bezárt Síp utcai iskola épületének hosszú távú hasznosításával a csongrádi önkormányzat. Tovább olvasom