Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Egymilliárd jut töltésre és mederre Csongrádnál

Csongrád - Folytatódnak az árvízvédelmi beruházások Csongrádon és környékén. Nyerésre áll az az egymilliárd forintos pályázat, melynek révén befejeződhet a városi gát rekonstrukciója, és folytatódhat a partbiztosítás. A Tisza csongrádi és szentesi szakaszán húsz hektáron szeretnék gyéríteni az aljnövényzetet és ritkítani a faállományt, hogy gyorsabban folyhasson a víz.
Még idén folytatódhat Csongrádon a gátrekonstrukció. A 2003-ban megkezdett töltéskorszerűsítés befejezéséhez még egy 700 méteres szakasz megerősítése szükséges. Ördögh József, a vízügyi igazgatóság csongrádi szakaszmérnöke érdeklődésünkre elmondta, nyerésre áll az árvízvédelmi beruházásokra beadott egymilliárd forintos pályázat. Minden remény megvan arra, hogy még 2008-ban megkezdődjenek a kivitelezési munkák a Jókai utca és a rév között. A pályázat egyébként nemcsak ezt a fejlesztést, hanem a város alatti partbiztosítást is magába foglalja. A jobb parti medret kőpaplannal erősítik meg azért, mert 2006-ban, a rekordárvíz idején a mederrézsű is megcsúszott Csongrádnál. Mivel a város az úgynevezett támadott oldalon van, a hullámtér pedig szűk, e két beruházás együttes megvalósítása csökkenthetné le igazán az árvízi kockázatot.

Minden remény megvan arra, hogy még 2008-ban megkezdődjenek a gátrekonstrukciós munkák a Jókai utca és a rév között Fotó: Tésik Attila
Minden remény megvan arra, hogy még 2008-ban megkezdődjenek a gátrekonstrukciós munkák a Jókai utca és a rév között
Fotó: Tésik Attila

Kijjebb kellene tenni a gátat

Még egy nagyobb volumenű beruházás lenne indokolt a Tisza Csongrád és Szentes közötti szakaszán. A vízügyi szakemberek szerint a szentesi műszaki katonák gyakorló terepéül is szolgáló, úgynevezett szentjánosi kanyarulat korrekciója hosszabb távon mindenképpen kívánatos lenne. Az éles kanyarnál ugyanis nagyon közel van a mederhez a jobb parti töltés, amit ezért kintebb kellene hozni. A gát átépítése szakértői becslések szerint 2-3 milliárd forintba kerülne, ez a beruházás egyelőre nincs napirenden.
Szintén fontos árvízvédelmi szempontból a hullámtérben elburjánzott növényzet ritkítása. Egy előkészítés alatt álló beavatkozással, az úgynevezett övzátonyok rendezésével jelentősen lehetne növelni a hullámtér vízszállító képességét. A Tisza-szabályozás tervezői százötven évvel ezelőtt még úgy számoltak, hogy a meder és a gátak közötti hullámtér fele-fele arányban vezeti le az árhullámokat. Mára ez az arány jelentősen eltolódott: 90 százalékban ugyanis a mederben vonul le a vízoszlop, a legtisztább ártéri részeken pedig legfeljebb a vízhozam 20 százaléka. Jól példázza a súlyosbodó helyzetet, hogy amíg az 1970-es árvíznél másodpercenként 4000 köbméter víz folyt le a Tiszán, 2006 tavaszán csupán 3900 köbméter, mégis megdőltek a vízállási rekordok.
A tervek szerint a Tisza középső és alsó szakaszán, 103 folyókilométert érintve 26 övzátonynál ritkítanák meg az erdőt és az aljnövényzetet. Csongrád és Szentes környékén összesen 20 hektáron lenne szükség ilyen beavatkozásra. A munkálatokat őszi és téli időszakra kell időzíteni.

Olvasóink írták

 • 2. Hiszem, ha látom 2008. április 20. 23:30
  „Nyerésre áll? Majd akkor nyerítsenek, ha meg van a pénz! Majd úgy járunk, mint Szentes a mentő-helikopterrel!”
 • 1. szunyoggyülölö 2008. április 20. 12:30
  „Talan ez mind hozza tudna segiteni ahhoz is, hogy nyaron megkimenelnek bennünket az atkozott szunyogok.
  Ausztriaban ugyanis lehet nyaron ugyanolyan höseg, mint Magyarorszagon, a Dunaparton nincs egy darab szunyog sem.
  Azert, mert a Duna fel van szabaditva az aljnövenyzetetöl, amit a szunyogok nagyon kedvelnek. Persze nem minden millimetere a Dunanak, hanem fökeppen, ahol ott is rendeztek a környezetet.
  Tehat, ez egy nagyon pozitiv hir szamunkra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két férfi - nyolc ellopott kerákpár

Csongrád - Nyolc ellopott kerékpár ügyében tettek pontot eredményesen a nyomozás végére a Csongrádi… Tovább olvasom