Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Egymilliárdból biogázüzemet építene a csongrádi cég

Felgyő - Egymilliárd forintos beruházással biogázüzemet építene Felgyőhöz közeli sertéstelepén a csongrádi Héjja Testvérek Kft. A hő- és villamos energiát termelő erőműben évi 36 ezer 500 tonna hígtrágyát és 10 ezer tonna, betakarítás során keletkező növényi maradványt dolgoznának föl.
Még idén döntés születhet arról, hogy elnyeri-e a szükséges uniós forrásokat a Héjja Testvérek Kft. a Felgyőhöz közeli sertéstelepre tervezett biogázüzem építéséhez. Az elbírálás előtti hiánypótlásnál tart jelenleg a pályázati folyamat. Ha érvényesül az a kormányzati szándék, miszerint azok vegyenek részt az új üzletág kiépítésében, akiknek van alapanyaguk, jó eséllyel versenyez a beruházás döntő részét fedező támogatásra a legnagyobb csongrádi agrárcég, amely szántóföldi növénytermesztés mellett sertéstenyésztéssel és húsfeldolgozással foglalkozik.

Héjja László: Az egymilliárdos beruházással energiaforrássá válna a sertéstelepen naponta keletkező hígtrágya. Fotó: Tésik Attila

Terjed a biogáz a megyében

Hódmezővásárhelyen nyáron adták át azt a biogáz-üzemeltetésű villamos erőművet, amelynél kommunális hulladékot használnak föl. Már a próbatermelésnél tart a főként kukoricával és cukorcirokkal működő klárafalvi biogázüzem, amit 600 millió forintból építettek. Szentesen jelenleg előkészítés alatt áll egy biomasszát hasznosító kiserőmű létesítése, az olasz befektetők a Hungerit Zrt.-től szereznék be az alapanyagot.

Az előzetes számítások szerint az ezer hektáron gazdálkodó és évi 11-15 ezer sertést nevelő társaság saját energiaszükségleteinek fedezésén túl áruba bocsátható villamos energiát is termelne biogázüzemében. Héjja László ügyvezető lapunknak úgy fogalmazott, a költségmegtakarítás mellett mintegy 50 milliós pluszbevételt jelenthet évente a működő erőmű, ahol feldolgoznák a sertéstelepen keletkező hígtrágyát, illetve a betakarításoknál visszamaradt növényi hulladékot. Egy év alatt 36 ezer 500 tonna ganaj és 10 ezer tonna szalma és kukoricaszár futna át az üzemen, az előállított gáz pedig környezetkímélőbb lenne, mint a jelenlegi erőforrás. És hogy teljes legyen a hasznosítási folyamat, a salakanyagot ülepíteni fogják, s később ezzel trágyáznák a földeket.

– Amint tudomást szerzünk pályázatunk sikeréről, megkezdjük a munkák előkészítését, hiszen várhatóan két évbe telik, míg megépül az üzem – mondta Héjja László, aki szerint 2010-től lehet működőképes az erőmű. Az új létesítmény üzemeltetéséhez a jelenleg foglalkoztatott 125 főn kívül további munkaerőre lesz szükség, hiszen naponta mintegy 150 tonna alapanyagot kell beszállítani az üzemhez.

Trágyától trágyáig

Biogáz előállítására alkalmas a szerves trágya, a fekália, továbbá élelmiszer-ipari melléktermékek és hulladékok, növényi maradványok, háztartási hulladékok és kommunális szennyvizek. Ezek levegőtől elzárt, úgynevezett anaerob körülmények között, 38 fokos hőmérsékleten baktériumok segítségével fermentálódnak. A fermentáció során nagy mennyiségű biogáz keletkezik, amelynek energiatartalma mintegy kétharmada a földgáznak. A biogáz gázmotorban elégetve villamos- és hőenergia-termelésre hasznosítható. A fermentáció során a patogén baktériumok és gyommagvak elpusztulnak, így a mezőgazdaság számára kiváló, tápanyagban gazdag „biotrágya" jön létre.

Olvasóink írták

 • 2. nem csabi 2007. november 13. 03:00
  „ezt a baromságot miért ide teszed csabika?!”
 • 1. Csabi 2007. november 11. 21:31
  „ÚJABB LELEPLEZŐ GYURCSÁNY VIDEÓ FELVÉTEL!

  Ezúttal gorillái nélkül...

  Felháborító, hogy mit meg nem enged magának a bukott KISZ-titkár!
  ...és még vannak akik kérdezik, hogy mire megy el a magyar adófizető állampolgárok pénze?!

  Videa, "Micsoda Járgány",...link:

  http://www.videa.hu/main.php?page=search&w=micsoda+járgány&x=11&y=10

  Így múlatja az időt a kiábrándult, aberrált, magányos kommunista...

  Tanulságos a felvétel, megtekintése azonban csak erős idegzetűeknek ajánlott!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gagyogás és ragyogás Csongrádon

Csongrád - Gombszemű, copfos és nyűgös csöppségek is kamera elé álltak lapunk tegnapi babafotózásán… Tovább olvasom