Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Egymillió mínusz a vizitdíj eltörlése után Csongrádon

Csongrád - A vizitdíj eltörlése több kérdést is felvet a csongrádi egészségügyben: miből pótolják a kieső bevételt, hogyan alakul a rendelőintézet átszervezése? Az igazgató-főorvos szerint gazdasági társaság formájában lehet elérni azt a célt, hogy az ellátóhely végre önfenntartó legyen.
A vizitdíj megszüntetése miatt április elsejétől havi egymillió forint bevételről kell lemondania a csongrádi rendelőintézetnek. A Tisza-parti városban sem az intézmény, sem a városvezetés részéről nem merült föl, hogy kövesse a vásárhelyi kórház példáját, ahol március 10. óta nem kérnek pénzt a betegektől. Az óvatosság arra a teherre is utal, amit az önkormányzatnak kell felvállalnia az intézmény további működtetése kapcsán, Csongrádon ugyanis éves szinten a rendelő költségvetésének el nem hanyagolható, ötszázalékos részét érinti a kiesés. Hogy miből tudják fedezni a hiányzó összeget, egyelőre kérdés marad. Csupán annyit tudtunk meg, hogy a járóbeteg-szakellátásra tartalékolva az önkormányzat is elkülönített egy bizonyos keretet, de azt máshonnan is ki kellene egészíteni, hogy a pótlás teljes legyen. Bedő Tamás polgármester azt mondta lapunknak, nyár elejére tisztulhat le a kép, hogy a városnak mennyivel kell még hozzájárulnia a rendelő büdzséjéhez.

Vizitdíjat fizető férfi a csongrádi rendelőintézetben. hiányzó összegek. Fotó: Tésik Attila

A népszavazás másik csongrádi következménye, hogy a rendelőintézet tervezett szervezeti átalakítását is kényszerpályára állíthatja. Februárban még két alternatíva is megvalósíthatónak tűnt, a népakarat azonban kibillentette azt a változatot, hogy intézményi formában működjön tovább a bökényi rendelő. Sipos Tibor igazgató-főorvos már a referendum előtt jelezte: a legoptimálisabb esetben is két-három évbe telhet, mire veszteségesből önfenntartóvá válik az ellátóhely, jelen körülmények között viszont ennél jóval időigényesebb lehet a folyamat.

– Az önálló gazdasági formában látom a megoldást, de ez sem elegendő ahhoz, hogy hosszú távon megfeleljünk a kihívásoknak. A vállalkozói tevékenység szélesítésével lehet pluszbevételekhez jutni, az érdekeltséget pedig ki kell szélesíteni, méghozzá úgy, hogy a dolgozók szakmai befektetőként tulajdonrészhez jutnának – mondta lapunknak Sipos Tibor, aki szerint már a jövő heti képviselő-testületi ülésen napirendre kerülhet az átszervezési javaslat. Az igazgató-főorvos úgy véli, legkedvezőbb az lenne, ha 2009 elejéig befejeződne a szervezeti átalakítás.

550 milliós pályázat

Már elkészültek a tervek, áprilisban be is nyújtja Csongrád a rendelőintézet felújítási pályázatát. Az 550 milliósra tervezett beruházás 50 millió forint önrészt igényelne a várostól. Az épületkorszerűsítés mellett beépíthető tetőteret alakítanának ki. A legfelső szinten lennének a dolgozók szociális helyiségei, az irodák és egy közösségi terem, a jelenlegi két szint csak a gyógyító munkát szolgálná. Ide költözhetnének be a jelenleg más telephelyen lévő szakrendelések. Sikeres pályázat esetén a műszerparkot is modernebbre cserélnék. A pályamunkát július közepéig bírálják el.

Olvasóink írták

 • 9. Berka 2008. március 24. 10:37
  „Milyen mínuszról beszélünk? A törvénytelenül beszedett 1 milliós plusz bevételről kellett volna írni! Mikor csukják már le gyilkos Ágnest? Sok emberi élet száradna a lelkén, ha volna lelke!”
 • 8. Anonym 2008. március 19. 18:15
  „Kuci!Hát "megvesztegetjük a háziorvost/v. a szakorvost/,hogy a csipőprotkót,nem félév mulva,hanem hamarabb rakja a helyére,vagy lásson el.Van kivétel is,de az nagyon kevés.Szegeden a Traumatológián találkoztam ilyennel.A többinek megtejelünk,mint a kefekötő,és ezt a vizitdij csak tetézte.Mert a vizitdijat már egyszer befizettük TB levonás stb. a mostani az egy ujabb adó,de már szégyeltek ilyen nevet adni neki.És a vizitdijon felül van a hálapénz /Szülészet/.Ne mondja senki ,hogy a mai világban hálapénz nélkül megszületik egy baba /például/.A Rendelőintézetet is már csak "bagolyvárnak" használják.A fenntartónak folyamatosan kellett volna karbantartani /pl.meszelés ,mázolás/és nem igy nézne ki.Ha annyira nincs pénz,akkor két képviselőt el kell küldeni és már a vizitdij megvan.Mert észre sem vesszük ha kettő hiányzik,de a péánz meg megy az orvosoknak,ugye Somogyi doktor ur? Evvel a véleménnyel sem kell egyet érteni.”
 • 7. Kuci 2008. március 19. 08:14
  „Ja és még valami ez is egy érdekes dolog , jó sok közalkalmazottnak ( Pl.Rendőrnek ) dolgozni kell hivatástudatból , s annak senkinem nézi a túlóráját . S van korrupt rendőr akit elbocsátanak stb............ . ( egyszerű rendőrnek még nem láttam kacsalábon forgóházát , de.........) Korrupt orvos vagy hivatalnok az nincs !!!!????????????? Senki nem hallotróla , senki nem fizetett még ............. egyikneksem . Ugye mert ha rendőrnek fizetünk az korrupt , akkor többivel hogy is állunk ???????!!!!! Ez is csak egy vélemény nem kell vele eggyet érteni .”
 • 6. Kuci 2008. március 19. 07:21
  „Tisztelt CSJ
  Nagyon el van vakulva mikor nem látja mennyi intézménytbe zártak mennyi egészségügyi dolgozot elküldtek s annak volt költségvonzata az hová lett .Hová van csoportosíva hol a tb mert ez a háromszáz forint nem volt képes megváltani a világot sőtt mint tapasztalapból tudom most még nagyobb a szerepe a hálapénznek mindenki tudja aki bajban van mert csak így kerülhet előbre.Tehát akkor a reform fizes többet amiért amúgy is fizetsz nem keveset , hogy életben maradj . Szeretem az egyenes beszédet s mint tudjuk Csongrád város első embere is MSZP-s tehát ez a cikk is csak butítás nem a tényeket közli a másikra fogg mindent . De meg mondták 1,5 éve nem csinálnak semmit csak hazudnak reggel este .... szerintem tovább nem kell kommentálni .Jó lenne ha most már dolgoznának s nem egymásnak uszítanák az embereket . Ez egy vélemény nem kell vele eggyet érteni.”
 • 5. a komcsika 2008. március 19. 06:57
  „A megye legkisebb városa is részben így gyarapszik. Az évtized elején még csak 5417-en, három évvel ezelőtt már 5838-an laktak a dinamikusan fejlődő Mórahalmon. A lélekszám tavalyelőtt 5881-re emelkedett. Nógrádi Zoltán polgármester szerint már nemcsak a betelepülők gyarapítják Homokhát fővárosának népességét, hanem az ide költözött fiatalok gyermekei is.

  - Megpróbáltuk kialakítani a jövőkép három pillérét: a megélhetést a munkahelyteremtéssel, a közösségfejlesztést és az életminőséget - sorolta Nógrádi.

  A csongrádi képviselők tanulhatnának Nógráditól.

  Először munka aztán esetleg csillár.
  Akinek van adóbevétele az egyszeűen támogathatja települése egészségügyét, és esetleg számonkérhet.
  Csongrádon lnkább beájulva imádkoznak.”
 • 4. a gipsz 2008. március 19. 06:32
  „Társaságként néhány képviselő beülhet a társaság bizottságaiba, és szívogatja a lét, minr a kommunális kft-nél. A tulajok meg kiből is lesznek?
  A beteg pedig áll és vár, és ha erős a szervezete, esetleg lóvéja is van túlélheti.”
 • 3. CSJ 2008. március 19. 06:17
  „Nemcsa k Csongrádon lesz ez gond, hanem minden egészségügyi intézményben. Mivel nem költségvetési tételről szavaztunk, a FIDESZ biztosan megtalálja a megoldást, a hiányzó összegről. Most is lehet mondani, hogy HAJRÁ MAGYARORSZÁG”
 • 2. szemlelodo 2008. március 19. 05:57
  „Bocsánat még egy fontos dolog jutott az eszembe,az intézmény névadójának a rokoni anyagi segitségére,ha szükség lenne most akkor égetően. Bizom benne a város idős beteg embereinek ellátása van olyn fontos mint a templomi csillár??!!”
 • 1. szemlelodo 2008. március 19. 05:52
  „Mint hozzánemértő annyit kivánok megjegyezni,hogy nagy tévedésben van AKI azt hiszi,hogy gazdasági társasággá való átalukulás enyhiti a város kötségvetési helyzetét. Az átalakulásnak is ára van. Nem tudom,hogy mi a különbség a között hogy az önkormányzat költségvetési intézményt,vagy gazdasági társaságot támogat. A város lakossága és a betegellátás paraméterei alapján előre boritékolható,hogy a szakellátás müködtetési formától függetlenül nem hogy 0 saldós, de eredmény hozó végképp nem lehet. Az önkormányzatnak ha müködtetni akarja a nem kötelező ellátást kénytelen-kelletlen de akkor is zsebébe kell nyulni igen jelentős összeg biztositása érdekében.

  Ami még nagyobb kérdés,hogy hogyan fogja érinteni elöregedett városunk lakosságának populációját??? Elsősorban a hatástanulmányt erre kellen kihegyezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4,5 millió kell még az idei csongrádi programokhoz

Csongrád - Mintegy 4,5 millió forintot kell összegyűjtenie idén a csongrádi művelődési központnak… Tovább olvasom