Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

El akar költözni a Bajusz Trans

A Bajusz Trans Kft. költözni készül Csongrádról, mert a cég tulajdonosa szerint a polgármesteri hivatal ellenségesen viselkedik vele. Illés Imre földjéről 2000 köbméter homokot szállíttatott el az árvízi védekezéshez a csongrádi önkormányzat, az anyag árát azonban eddig nem fizették ki. Viszont egy félmilliós helyi adótartozás miatt letiltották a számláját. A polgármester azt mondta, rendezik a nézeteltérést.
Másfélszeresére emelné a létszámot Illés Imre, de a helyi adókat szívesebben fizetné Csongrád helyett Felgyőn. Fotó: Bíró Dániel
A vállalkozásbarát szemléletet hiányolja a csongrádi városházáról Illés Imre, a Bajusz Transz Kft. tulajdonosa. A kilenc főt foglalkoztató fuvarozó cég vezetője korábban elhatározta, fejlesztésbe fog félegyházi úti telephelyén. A raktárépítésre vonatkozó elképzelésbe annyi hiba csúszott, hogy a vonatkozó építési szabályok szerint a főút melletti területet csak bizonyos százalékban lehetett volna beépíteni, ezért más megoldást javasoltak neki a polgármesteri hivatalnál. A megoldást az jelentette, hogy több önkormányzati tulajdonú telket ajánlottak föl számára a városházán, és azokkal együtt már birtokközpontot alakíthatott ki telephelyéből, így meg is kapta az építési engedélyt a beruházásra, amellyel tovább bővülhet a cég alkalmazottainak száma.

Mint utóbb kiderült, olyan volt városi terület is tulajdonába került, ami homokbányászatra is alkalmas. Mivel az árvízi védekezés idején szükség volt alapanyagra, a védelmi erők több mint 2000 köbméter homokot szállítottak onnan a gátakra, az ellentételezés azonban mind ez idáig elmaradt. Nem is akadt volna föl mindezen Illés Imre – hiszen számlát sem nyújtott be az elhordott homokért, mivel nem is lehetett volna, a kitermelésre ugyanis ő sem kapott engedélyt a bányakapitányságtól – ha helyi adótartózása miatt nem alkalmaz vele szemben inkasszót a polgármesteri hivatal.

– Több mint kétmillió forint értékű homokot vittek el a területről, én pedig félmilliót meghaladó összeggel tartoztam a városnak, mégis letiltották a számlám – fogalmazott lapunknak a vállalkozó. – Az eszükbe sem jutott, hogy korábban mindig teljesítettem a kötelezettségeimet. Az elmúlt években több millió forintot fizettem be a város kasszájába iparűzési és súlyadó címén, és ezt idén sem felejtettem volna el, de most likviditási gondjaink akadtak, ezért nem tudtam volna tankolni a járműveinkbe, ha az önkormányzathoz utalom a pénzt – tette hozzá.

A tanulságos eset kapcsán Illés Imrében az is felmerült, hogy Felgyőre telepíti át vállalkozásának székhelyét, ott ugyanis – ismerősei szerint – jobban megbecsülik a munkaadókat, és másképp állnak hozzájuk a polgármesteri hivatalnál.

– A két dolog nem függ össze – szögezte le lapunknak Berkes István. Csongrád jegyzője ugyanakkor hozzátette, ha tudnak a homokszállításról, lehetséges, hogy várt volna még a hivatal az inkasszóval, hiszen ilyen esetben méltányolandó lehet a vállalkozó magatartása. Bedő Tamás polgármester annyival egészítette ki a történetet, hogy eredetileg valóban nem volt a szóban forgó terület kitermelésére engedélyük, de a bányakapitányság az árvízi helyzetre való tekintettel rábólintott a homokbánya megnyitására. A polgármester hozzátette, tud olyan hasonló példát, akiknél a felajánlásokat figyelembe véve méltányosan kezelték az adóügyeket, éppen ezért ő azon van, hogy ez a nézeteltérés mihamarabb rendeződjön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zöldek jobban védenék Nagyrétet

A csongrádi környezetvédők szeretnék, ha a túlparti Nagyrétet országosan is védetté nyilvánítanák, a… Tovább olvasom