Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

El lett vetve a kockakő Csongrádon

Csongrád - Késő bánat, de még mindig vitát vált ki a csongrádi belváros útburkolatainak felújítása. Tóth Béla szobrászművész szerint hiba volt aszfaltot teríteni az Öregvár utcára, mert az egykori halászfalu kockaköves burkolatot érdemelne. A városvezetés is így gondolta, de csak egy darabig - a lakossági igények és a költségek átírták a terveket.
Bár turisztikai szempontból fontos lenne, teljes egészében akkor sem hasonlít régi önmagára az egykori halászfalu Csongrádon, ha befejeződik a történelmi belváros utcáinak rekonstrukciója. Az önkormányzat csak az út- és a járdaburkolatok felújítására 171 millió forintot nyert a Történelmi korok összekapcsolása című pályázatával, de ez is kevés lesz az igények kielégítésére. A Városi Szépészeti Bizottmány vezetője például hibás döntésnek tartja, hogy az Öregvár utcában aszfaltot terítettek le. Tóth Béla szobrászművész szerint az egész belváros kockaköves útburkolatot érdemelne.

Mint megtudtuk, korábban a városvezetés is hasonló álláspontot képviselt. Az évekkel ezelőtt benyújtott, de forráshiány miatt elutasított belvárosrekonstrukciós pályázatban még ilyen elképzelés szerepelt. Aztán az ott lakók kérésére módosították a terveket. Azzal érveltek, hogy az Öregvár utcán nagy az átmenő forgalom, a kockaköves burkolat pedig túl zajos lenne. Bedő Tamás polgármester most annyival egészítette ki a magyarázatot, hogy a belváros teljes kikövezése még egyszer ugyanannyiba került volt volna, mint a hamarosan megkezdődő beruházás, erre pedig nem volt pénz.

Tóth Béla szobrászművész szerint ilyen burkolatot érdemelt volna az egész belváros. Fotó: Tésik Attila
Tóth Béla szobrászművész szerint ilyen burkolatot érdemelt volna az egész belváros.
Fotó: Tésik Attila

Időközben más forrásból támogatást nyert a város útfelújításra: így került néhány hete új aszfaltréteg a belvárosi Öregvár utcára. Késő bánat, de Tóth Béla szerint úgy is le lehetett volna kockakövezni ezt a gyűjtő utat, hogy ne rázza szét a rajta közlekedőket. Példaként az évszázadok óta kikövezett párizsi sugárutat, a híres Champs-Élysées-t említette. A szobrászművész szerint azért is aggályos ez a felemás megoldás az egykori halászfaluban, mert így a látványt rondító légkábelek kiváltását is elodázta egy jó időre a város. Ezzel kapcsolatban azt mondta lapunknak a polgármester, hogy a földkábelek lefektetése szintén megdrágította volna a beruházást, ezért egyelőre letettek erről, viszont két utcában felújítják a csapadékelvezető csatornát.

Öszvérmegoldást választottak a csongrádi belvárosban: kockakövet a turistáknak, aszfaltot a lakosoknak. Fotó: Tésik Attila
Öszvérmegoldást választottak a csongrádi belvárosban: kockakövet a turistáknak,
aszfaltot a lakosoknak. Fotó: Tésik Attila

Ami pedig a tényleges munkákat illeti: 4100 négyzetméteren élére állított téglából rakják majd ki a járdákat a belvárosban. Az utcák kikövezése viszont nem lesz teljes. Most 6323 négyzetméteren van – túlnyomórészt felújításra szoruló – macskakőburkolat az egykori halászfaluban, de ennek csupán alig kétharmadát, összesen 4100 négyzetmétert cserélnek le a hamarosan kezdődő rekonstrukciós programban.

Olvasóink írták

 • 4. faQtya 2009. május 20. 15:21
  „Már megint "a" "művészúr"....
  Mondja már meg valaki, hol él ez az emeber???
  Nemhogy örülne, hogy van út, ami fel lett újítva. Örüljön, (és mi is) hogy van közvilágítás... méghogy az összes vezetéket a föld alá...
  Ha ennyire a szívén viseli a város sorsát, akkor dolgozzon ingyen, adja az alkotásaiból befolyó összeget a városnak, abból lehet eldugni a vezetékeket, meg dupla áron macskakövezni...
  ... és készítsen ingyen köztéri alkotásokat a városnak adományként. (...ha már ennyire szívén viseli a város sorsát - ismételten)
  Jaaa... hogy az az ő pénze? úgy már nem tetszik...
  ...mert az adófizetők pénzéből ennyire futja...
  (igen, meg lehet említeni, hogy mit érdemelne a város, de maradjunk már a realitások talaján, és ne hibás döntésként tituláljuk a lehetőségünk szerinti fejlesztéseket)”
 • 3. keletaru 2009. május 20. 08:57
  „Bezzeg ha egy ottlakó akar a házán alakítani ! Sorolhatnám mennyi engedélyt kell beszerezni , milyen kötelezettségei vannak . De láthatjuk önkormányzat három toll vonás s kész ! Képviselősdi megélhetésből ! Pályázni is azért kell mindenre mert nem képesek olyan vállalkozásokat ide hozni amiből profitálna a település ! Az is érdekes az út szélén álló romház tulaját is mire kötelezték a belvárosban ! De mi legyünk toleránsak megértők ........aki meg nem az csak höbörögjön . felelős úgysem lessz az elszámoláskor. Szerintük ! Üdv Kuci”
 • 2. bekoantal 2009. május 19. 23:01
  „Kvíz:
  Mikor bontja fel az újonnan elkészült útfelületet először a közmű, avagy valamelyik szolgáltatónak magát nevező btkftzrt?
  a) Két hét múlva
  b) Két hónap múlva
  c) (Két év múlva) bocsánat, három hónap múlva.”
 • 1. Balotelli 2009. május 19. 19:06
  „Katasztrófális a városvezetés hozzáállása.Hihetelen,észbontó milyen primitív indokokkal elvetik azt ami érték.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönbüntetésre ítélték a Pro Urbe díjast

Csongrád - Sikkasztás miatt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla az 1999-ben Pro Urbe Díjjal kitüntetett Lekrinszki István csongrádi vállalkozót. Tovább olvasom