Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Élete rejtély, de címeres cserépkályhái megmaradtak: Láhr Jánosról keze nyoma maradandó érték Csongrádon

Segesváron született, valamikor Csongrádra került, és itt is halt meg 1967-ben. Alig lehet többet tudni Láhr Jánosról - keze nyoma azonban maradandó érték. A városháza címeres cserépkályháit is ő készítette.
„A város címerével díszített cserépkályhákat Láhr János helybeli iparos készítette" – ez a mondat olvasható az 1934-ben épült csongrádi városházáról szóló ismertetőben az interneten. A többi írás sem tartalmaz többet a két fűtőberendezés építőjéről. Pedig ezeket mindenki megnézi, aki belép a terembe, ilyen szépet nem sok helyen lehet látni.

A könyvtár katalógusában nincs a mesterre vonatkozó adat. A múzeum sem őriz róla anyagot. A levéltárnak sincs Láhr János kályhással kapcsolatos, külön kezelt irategyüttese – tudtuk meg Georgiádes Ildikó főlevéltárostól, a fióklevéltár igazgatójától. Egy cégjelzéses papír, néhány életrajzi adat ismert, mert a főlevéltáros kérdésünkre kutatott. Láhr János 1896-ban született Nagy-Küküllő vármegyében, Segesváron. Alkalmazottja volt az 1920-as években Kiskunfélegyházán a város meghatározó építőipari vállalatának, a jó néhány szecessziós épület elkészítésénél közreműködő Ujszászy és Mailáth cégnek.
Láhr János 38 éves volt, amikor a kályhákat elkészítette a város címerével. Fotó: Bakos András
Láhr János 38 éves volt, amikor a kályhákat elkészítette a város címerével. Fotó: Bakos András
 A következő adat Láhrról Hatvani János csongrádi cserépkályha-készítő és agyagipari üzemével függ össze: ott is dolgozott. 1929-ben kért engedélyt Csongrádon cserépkályha-készítő ipar gyakorlására. Tehát öt éve dolgozott önállóan, amikor a városháza címeres kályháit elkészítette. A második világháború után rövid ideig a Csongrádi Épületjavító és Karbantartó Ktsz tagja volt a papírok szerint, 1954-ben a tanács iparügyi osztályától kért és kapott engedélyt arra, hogy folytathassa a cserépkályha-készítést. A főlevéltáros információja szerint a mester 1967-ben hunyt el Csongrádon. Vajon vannak-e, akik ennél többet tudnak róla, esetleg arról, hol élhetnek leszármazottai?

A főlevéltáros azt tapasztalta, más jeles mesterek életművét sem dolgozta még fel kutató. Pedig tanulságos lehet megtudni, egy gyakran látott épület, ismert bútor készítőjének hogyan alakult az élete. A csongrádi városháza nemcsak a kályhák miatt érdekes épület, hanem mert nagyrészt helyiek munkája. A tanácsterem emelvényét, hátsó falburkolatát Borbás Imre helyi asztalos faragta, a ház terveit Piroska János polgármester elgondolása alapján Csókási Ferenc városi főmérnök készítette.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmélyedt a természetfotózásban: megnézte Máté Bence színházát kollégánk

Elmélyedt a természetfotózásban: megnézte Máté Bence színházát kollégánk
A függöny felmegy a padlófűtéssel ellátott helyiségben, kényelmes irodai székeken ülő emberek előtt, az üveg túloldalán, szemmagasságban húzódik a víz szintje. Benne vízimadarak szedegetnek. Tovább olvasom