Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Elismert sebészorvos Bebe édesapja

Csongrád, Szentes - Etiópiában nem volt felsőfokú oktatás a sportban, így a 60-as évek végén Magyarországra jött tanulni Abebe Assefa. Edző szeretett volna lenni, ma a szentesi kórház elismert sebészorvosa.
Az ökölvívás hozta Magyarországra a szentesi kórház etióp származású sebész főorvosát 1967-ben. Abebe Assefa 23 évesen ösztöndíjjal érkezett Budapestre. Az országról előtte nem sokat tudott, de a bokszoló Papp László és a focista Puskás Öcsi nevét jól ismerték Afrikában, így amikor dönteni kellett, hol folytasson tanulmányokat, hazánkat választotta.

Sebészként és traumatológusként dolgozik a szentesi kórházban Abebe Assefa. A szerző felvétele
Sebészként és traumatológusként dolgozik a szentesi kórházban Abebe Assefa. A szerző felvétele

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

– Etiópiában nem volt felsőfokú sportoktatás, Budapesten az akkori Testnevelési Főiskolán kezdtem tanulni. Edző szerettem volna lenni, de lesérültem, és azt javasolták: hagyjak ki egy évet. Mit csináljak egy évig? – töprengtem, és elhatároztam: mivel az orvosi szakma korábban is tetszett, elkezdem Szegeden a tanulmányaimat – emlékezett vissza. Az egyetemen megismerkedett a volt feleségével, később Csongrádon telepedtek le. A sebész főorvos gyakorlatát a szentesi kórházban kezdte, ma is nagy tisztelettel említi Bugyi István professzor nevét, akivel csodálatos élmény volt együtt dolgozni, tudatta. Az egyetem után Abebe Assefa sebész szakorvosként, illetve üzemorvosként dolgozott, baleseti sebészeti, majd érsebészeti szakvizsgát tett. Sebészként és traumatológusként nyugdíjba vonulása óta is részt vesz a kórház munkájában, tevékenységéért az intézmény vezetésének egyhangú egyetértésével Várkonyi Katalin főigazgató terjesztette föl miniszteri elismerésre. Az oklevelet Szócska Miklós államtitkár adta át Budapesten a nemzeti ünnep alkalmából.

– Nagy örömmel töltött el. Csodálatos dolog az, ha az ember elkezd a szakmájában dolgozni, azt jól csinálja, szereti, abban eredményeket ér el, de ha ezt a felettesei, illetve még ennél is magasabb szinten elismerik, az magáért beszél – jelentette ki. A szentesi doktor – bár eredeti terveitől, az ökölvívástól elkanyarodott – letette névjegyét a hazai sportéletben. Ő kezdeményezte az országos sebész teniszbajnokság megrendezését, amelynek szervezésében évek óta részt vesz.

* * *

Éneklő gyermekek

Abebe Assefa nem sokkal azután, hogy Magyarországra érkezett, statisztaként török rabszolgát játszott az Egri csillagok filmforgatásán. Ennél komolyabb színészi ambíciói soha nem voltak, így aztán azt sem tudja, hogy Bebe néven ismertté vált fia, Abebe Dániel tőle örökölte-e az előadó-művészi talentumot. – Nem kizárt, hiszen a lányaimnak is gyönyörű hangjuk van – mosolygott a feltételezésen.

Olvasóink írták

 • 14. csillogás 2013. március 29. 18:08
  „Én az életemet köszönhetem neki, 10 éves koromban egy másik orvos által végzett vakbél műtétbe majdnem belehaltam, egyedül ő ismerte fel az ´orvosi műhibát´, és mentetett meg. Remek orvos.”
 • 13. palfisz 2013. március 28. 14:27
  „Természetesen nem a sebészdoktorra gondoltam, amikor a példákat említettem!”
 • 12. palfisz 2013. március 28. 13:15
  „Fórumozók!
  Fogorvos, nőgyógyász örök téma, kinek bejön, kinek nem!( Szakmailag pedig) örüljenek , akik visszakapták az egészségüket a doktor segítségével!”
 • 11. spagetti 2013. március 27. 14:54
  „4. ate 2013.03.26. 15:18

  Azokat is kérdezzék már meg,hogy a dr. megérdemelte-e a kitüntetést,akiket vakbéllel műtött.Nem egy,két ismerősöm majdnem belehalt az operációba amit ő végzett.
  Nekem volt (vakkbél )mütétem igaz szikével,azon kivűl a kezem is megmütötte, minden rendben volt és van!!
  MEGÉRDEMLI A KITÜNTETÉST!”
 • 10. nie 2013. március 27. 06:10
  „Nemcsak orvos EMBER is, aki gyógyítani is akar és segíteni is tud az embereken. Végre kedvező hír Szentesről. Gratulálok a doktor úrnak, megérdemli az elismerést.”
 • 9. süntojás 2013. március 26. 21:18
  „Húúú, ez bonyolult nekem!
  A lányokról akkor miért nincs kép?
  Nem ismerem a dokit, de gratula neki, biztos jó fej lehet!”
 • 8. sörpocak 2013. március 26. 19:56
  „Hogy a nevét legalább helyesen tudná leírni:Dr. Assefa Abebe.
  Remek orvos!”
 • 7. tucat 2013. március 26. 17:16
  „4. ate
  ...Vagy inkább abba (majdnem), hogy késve, az utolsó pillanatban került a doki kése alá.
  Mert, tudja a vakbélműtét, ha időben kerül a beteg a sebészhez, az alacsony kockázatú, komplikációk nélkül úgyszólván rutinoperációk közé tartozik régóta. Azonban az appendix perforatiiója életveszélyes, nehezen kivédhető és sajnos gyakran fatális szövődmények, például hasüregi és hashártyagyulladások és/vagy az egész szervezet generális toxicatióját eredményezheti. Ezeknek valóban gyakran a beteg elvesztése a következménye, jó esetben is "majdnem".

  Mielőtt az orvosmaffia összetartásáról kezdene fantáziálni a bejegyzésem okán, sietve megemlítem, hogy nem ismerem a cikkben bemutatott doktort, az észrevételem általános és kiegészítő jellegű. Ha tehát hirtelen felmegy a láza, hasi, alhasi fájdalmai vannak, amelyek élesek és görcsszerűek, test-szerte megduzzadnak a nyirokmirigyei (ha még megvan, a mandulája is), hányinger gyötri, esetleg hány is, székrekedése van (ritkábban ellenkezőleg: f*sik, bár nem lenne mitől :D), s a tünetek intenzívek, és/vagy fél-egy órán belül nem szűnnek meg, mondjuk egy kiadós széklet- és gázürítéstől, harsány alfarhangok kíséretében, vagy a hasi, alhasi fájdalmak csökkennek kissé, de a láz, a nyirokcsomó-duzzanatok és a rossz közérzet marad, ne várja meg a további, a sock és a collapsus irányába vezető fejleményeket, hanem azonnal hívja az orvosi ügyeletet, vagy a mentőket, mert lehetséges (valójában biztos), hogy sürgős szakorvosi beavatkozásra van szüksége, amely nélkül nemcsak"majdnem", hanem igaziból és teljesen meghalhat, például, mert a gyulladástól elvékonyodott falú féregnyúlvány (ez most nem politikai, hanem anatómiai képletet jelent :D) bármikor kilyukadhat, és a fertőzött-fertőző tartalma a hasüregbe ürülve életveszélyes állapotot okoz, s ha a doki nem nyúl a hasába, de ízibe´, akkor, bizony, "majdnem"... ;) Ne kockáztasson, ne várjon az ilyen tünetekkel, cselekedjék azonnal! :)

  Mindazonáltal kívánom, hogy soha ne kerüljön se Dr. Abebe, se más sebész keze alá, úgy értem, ne legyen rá szüksége! ;)
  Üdvös napot! :)”
 • 6. vmagdi 2013. március 26. 15:57
  „ate, hogy te miféle ember lehetsz... ha a kedves ismerőseidnek problémái voltak, vajon miért nem fordultak bírósághoz?, ott szokott az ember érvényt szerezni az igazának, nem másokat kérnek fel köpködésre”
 • 5. Hidegen 2013. március 26. 15:35
  „Na menj a fenébe ˝ate˝!”
 • 4. ate 2013. március 26. 15:18
  „Azokat is kérdezzék már meg,hogy a dr. megérdemelte-e a kitüntetést,akiket vakbéllel műtött.Nem egy,két ismerősöm majdnem belehalt az operációba amit ő végzett.”
 • 3. queenmargareth1 2013. március 26. 13:15
  „...pedig állítólag az időtájt Magyarország csak üldözte a népet és nem volt esélye senkinek tanulásra....”
 • 2. Hidegen 2013. március 26. 10:36
  „Kedves Králik Emese!
  Nagyon rossz cím!
  Abebe Assefa nem azert híres mint a cím sugalja, mert ˝Bebe˝ édesapja! Abebe Assefa saját jogán megbecsült és ˝híres˝ mellesleg a kedvelt Bebe édesapja.
  Ha a doktor úr nem is, én kicsit sértőnek érzem a címet egyolyan cikk felett amely nem Bebe Daniról szól elsősorban (sőt másodsorban sem).
  Én kijavítanám a címet az Ön helyében. Azután törölhető a kommentem is.
  Tisztelettel: Gulyás Sándor”
 • 1. jambrik 2013. március 26. 09:58
  „Egy tehetséges ember!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordszámú nevező a csongrádi kutyakiállításon

Csongrád első ízben adott otthont CAC nemzeti kutyakiállításnak. Az eseményre 798 nevezés érkezett, összesen 150 kutyafajtából. Tovább olvasom