Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Elkészült a Tüskevár, szeptember 20-án kerül a mozikba a film

Csongrád - Hét év után végre elkészült a Csongrád-Bokroson is forgatott Tüskevár. Azért tartott ilyen sokáig a munkafolyamat, mert a produkció készítői állami támogatás nélkül, magánbefektetői kölcsönből fedezték a kiadásokat.
– Állami támogatás nélkül, magánbefektetői kölcsönökből készült el a Tüskevár, ezért tartott ilyen sokáig – hallottuk Balogh Györgytől. A mozifilm rendezőjétől megtudtuk: április elején fejezték be a filmet, lezárva ezzel a 2005-óta tartó munkafolyamatot. Bár a nyersanyagot szinte egy nyár alatt leforgatták, az utómunkálatok a pénzhiány miatt hét évig tartottak. Az eredeti tervek szerint 300 millió forintos költségvetéssel kalkuláltak volna, végül 85 millió forintból készült el a film, melynek jeleneteit az eredeti helyszínen, a Kis-Balatonnál és Csongrádon és környékén, így többek között a Csanytelek és Baks között húzódó Dong éren, a bokrosi halastavaknál, valamint a tiszai árterekben vették fel. A forgatáshoz a csongrádi önkormányzat sok segítséget nyújtott, többek között forgatási helyszínként biztosította a csongrádi halászházakat, de a helyiek is aktívan közreműködtek a produkcióban.

Ezt írtuk a filmről

2004. november:
Jövő augusztusban Csongrádon és környékén forgatják a Tüskevár mozifilmes feldolgozását.
2005. május: A várakozások ellenére a produkció nem kapott támogatást az állami forrás elosztására hivatott Magyar Mozgókép Közalapítványtól.
2005. július: Gőreővel forgat a stáb a kánikulában.
2005. augusztus: Pénzhiány miatt felfüggesztik a Tüskevár című mozifilm forgatását Csongrádon. Még több tízmillió forint hiányzik a befejezéshez. Az alkotók remélik: szponzorok, illetve a Magyar Mozgókép Közalapítvány segítségével be tudják fejezni a munkát.
2006. augusztus: Egy év szünet után a napokban dolgoznak tovább a mozifilmen. A háromfős stáb a Holt-Tiszánál és a gimnáziumnál dolgozik. Bemutató: leghamarabb decemberben.
2007. január: Óriási sikert aratott Csongrádon a Tüskevár című filmből készült montázs.
2012. április: Befejezték az utómunkálatokat, elkészült a film.

A Tüskevár nyers változatát már 2007-ben bemutatták Budapesten és Csongrádon, valamint a szegedi Grand Caféban. A végleges verziót viszont először kedden láthatták a Cinema City által meghívott szegedi pedagógusok. A magyarországi Plázák mozijaiban rendszeresen szerveznek tanári vetítéseket, melyeken olyan filmeket ajánlanak a pedagógusok figyelmébe, amit később a diákok körében népszerűsíthetnek. Az elmúlt napokban a Cinema City 15 mozijába hívtak meg tanárokat – a film készítői visszajelzést is vártak tőlük. Egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük a filmet, a képi világát és a zenéjét. A győri közönség minden tagja színötösre értékelte a produkciót, melyben Tutajost a Sorstalanságból ismert Nagy Marcell alakította. Matula bácsit Kovács Lajos, István bácsit Eperjes Károly, Náncsi nénit Pogány Judit játssza, de feltűnik Rékasi Károly, Détár Enikő, Haumann Péter és Szacsvay László is.

A film készítői kortalan családi mozit alkottak, amely száz perc erejéig a felnőttekben lakó fiatalságot célozza meg, és a mai gyerekek számára nyújt kapaszkodót, hiszen napról napra távolodunk a körülöttünk élő állat- és növényvilág megismerésétől, megbecsülésétől. – A célunk, hogy megmutassuk a gyerekeknek a valódi értékeket. Legtöbbjük a számítógép előtt kapcsolódik ki, vagy a bevásárlóközpontban költi a pénzét. Pedig ezer olyan program van, amihez egy fillér sem kell: piócát gyűjteni a mocsárban, horgászni, vagy távcsővel figyelni a madarakat – magyarázta Gyovai Szabolcs, a Tüskevár producere, aki felhívta a figyelmet arra, hogy film a Csongrád környéki lenyűgöző növény és állatvilágot is bemutatja. Erre utal a produkció plakátja is, amely Máté Bence pusztaszeri természetfotós képe.

A Tüskevár ősbemutatóját augusztus 2-án, Csongrádon tartják a Körös-toroki napokon. Az országos premiert szeptember 20-ára időzítették.

Olvasóink írták

 • 10. Jozseff 2012. június 13. 15:44
  „Én nagyon várom !
  http://www.youtube.com/watch?v=sgCOxW4bcOg”
 • 9. p!b 2012. június 13. 09:02
  „Érdeklődve várom. Biztos el fogok menni a moziba megnézni.

  "Pedig ezer olyan program van, amihez egy fillér sem kell: piócát gyűjteni a mocsárban, horgászni, vagy távcsővel figyelni a madarakat"
  Gondolom a cikkíró azt hiszi, hogy ki lehet menni egy kőris bottal a tiszára teljesen legálisan horgászni. Akkor felhívom a figyelmét, hogy ez nem így van. Súlyos pénzekbe kerül az engedély ára.”
 • 8. Kircsi 2012. június 12. 20:32
  „Aki ismeri az "eredeti" szereposztást és filmet, annak ez a verzió nem fog bejönni. Ezzel csak kb 215 millió ft-ot akartak lenyúlni az államkasszából.”
 • 7. Kircsi 2012. június 12. 20:31
  „Az eredeti helyszín a csepel sziget déli, nádassal borított részén volt! A film 90%-át ott vették fel. A balaton környékén a vonatos, és a jól ismert hidas jelenet játszódott.”
 • 6. Zotya100 2012. június 12. 18:19
  „Nekem nem sokat mond ez a szereposztás. Nyilván erős nosztalgia, de Bánhidi Laci bácsinál csodásabb Matula bácsit soha nem fognak találni, márpedig az ő személyén áll (vagy bukik) az egész történet. Mellette mindenki csak mellékszereplő volt annakidején is.”
 • 5. vári 2012. június 12. 17:20
  „Naca
  Az eredeti nem a film, hanem a regény. Miért ne lehetne többször is megfilmesíteni? Ezzel az erővel Shakespeare-t is csak egyetlen rendező állíthatta színpadra.

  Traktato
  "miután a drága magyar olvasónak ez volt az utolsó előtti könyv, amit elolvasott ( az Egri Csillagok előtt), ezért úgy él a fejében, hogy ez valami nagyon értékes irodalmi dolog, és hátha elmegy megnézni, a gyerekeket meg elviszi az iskola, annál tutibb pénz nincsen"

  Kemény szavak, de igazad van.”
 • 4. csonakos 2012. június 12. 16:42
  „Érdeklődve várom mert van összehasonlítási alap! Ha ez a Matula, Tutajos, Bütyök és a többiek is világhírűek lesznek, nagyon megérte! Ha nem világhírűek lesznek de leültetnek csak egy gyereket is a könyv mellé a számítógép helyett, már megérte!
  Épp a Kőröstoroki napok rendezvényén voltunk fönt hajóval amikor forgatták. Be is látogattunk a szünetben a szereplőkhöz. Akkor még bíztak benne hamarosan vászonra kerülnek! Sok nézőt a mozikba és hajrá a világsiker felé!:)”
 • 3. Traktato 2012. június 12. 15:42
  „"ezer olyan program van, amihez egy fillér sem kell: piócát gyűjteni a mocsárban, horgászni, vagy távcsővel figyelni a madarakat"
  Ez az egyetlen mondat pontosan mutatja, hogy miért kidobott pénz az a nyolcvanvalahány milla. Olyasmit tukmál ez a film, ami nincs. Jól felkösse a gatyáját az a gyerek, aki ma mocsarat akar találni, felnőttként alig tudom elintézni, hogy legálisan belépjek. Piócát gyűjteni, minden tisztelettel, már mi a túrónak? Csak nem például meggyógyítani a baktert? A horgászat engedélyhez kötött, meglehetősen költséges hobbi. Most arról nem beszélek, hogy a tüskevárban vagy a téli berekben, de talán mind a kettőben sörétes puskával lövöldöznek a drága kis hetedikesek, ami nagyon vagány, de azt még könnyebben elmagyarázom a kölkömnek, miért nem repülhet seprűvel, mint a Harry Potter, mint azt, hogy miért nem lőhet le minden adminisztratív hercehurca nélkül kutyát, rókát, libát, mint Tutajos, a természetvédő.
  Ez nem azt jelenti, hogy a regények sz.rok, hanem azt, hogy aki egy ötven éves kötelező olvasmánnyal akarja nevelni a fiatalságot, az nem kicsit buta.
  Ez a tipikus rinyálás, régen minden jobb volt, most meg az összes gyerek a számítógép előtt pusztul. Tisztára, mintha tudnák, mi a különbség egy természetvédelmi őr meg egy informatikus megélhetési esélyei között.
  Erről a filmről meg annyit kéne elmondani, hogy: ez egy üzleti vállalkozás. Biztos pontra, a butaságra építettük üzletpolitikánkat: miután a drága magyar olvasónak ez volt az utolsó előtti könyv, amit elolvasott ( az Egri Csillagok előtt), ezért úgy él a fejében, hogy ez valami nagyon értékes irodalmi dolog, és hátha elmegy megnézni, a gyerekeket meg elviszi az iskola, annál tutibb pénz nincsen. Mondjuk a túró tudja, minek, mikor ugye ezzel a gyerekeknek az utolsó motivációjuk - hogy megtudják, mi lett a vége - is odalesz arra, hogy elolvassák a könyvet.”
 • 2. hős 2012. június 12. 15:25
  „Gratulálok Gyuró nagy dolog,hogy összehoztad!”
 • 1. Naca 2012. június 12. 11:49
  „Nekem erős a kétségem még így látatlanban is a fimről. Nem szeretem ezeket a "töltött káposzta felmelegítéseket". Nem tudnak valamit újat alkotni? Az eredeti filmek remekművek voltak, egyszeri és megismételhetetlenek. Sajnos az akkori szereplők nagy része már az égi filmvásznon játszik, de emlékük és alakításaik örökre megmaradnak. Nem pótolhatók, nem másolhatók. Bánhidi Laci bácsi, Zenthe Ferenc alakítása nem utánozható. A mai generációnak is az eredetivel kell megismerkednie, én legalábbis így teszek és szerencsére nagyon sok régi klasszikust sikerült beszereznem. Vannak kiadók, akik fantáziát látnak még ezekben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét kiló borsó a közmunkásnak

Saját konyhájára, a dolgozóinak és a rászorulóknak is termel Csanytelek. Krumpliból 8-10 tonna, borsóból is több száz kiló teremhet. Tovább olvasom