Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Elmaradt a csanyteleki aranydiploma

Aranydiploma és erkölcsi elismerés nélkül maradt Kovács Sándorné, a csanyteleki iskola nyugalmazott tanítónője, holott járt volna neki a kitüntetés. Az ötvenéves jubileum alkalmából ő maga vette fel a kapcsolatot korábbi munkahelyével, de a pedagógusnapi ünnepségre már nem kapott meghívót.
Aranydiploma és erkölcsi elismerés nélkül maradt Kovács Sándorné, a csanyteleki iskola nyugalmazott tanítónője, holott járt volna neki a kitüntetés. Az ötvenéves jubileum alkalmából ő maga vette fel a kapcsolatot korábbi munkahelyével, de a pedagógusnapi ünnepségre már nem kapott meghívót. A csanyi intézmény igazgatója lapunknak elismerte, jóhiszeműen ugyan, de hibát követett el.

Kovács Sándorné 1957-ben végzett a kecskeméti tanítóképzőben – erről lapunk Kapcsolatok rovatához eljutatott levélből szereztünk tudomást. A Bokroson élő nyugdíjas tanítónő – figyelemmel az ötvenéves jubileumra – saját maga postázta korábbi munkahelyére, a csanyteleki általános iskolába az elismerést igazoló okmányokat, még március 13-án. Ünnepi meghívóra azonban hiába várt, nem kapott, mint ahogy válaszlevél sem érkezett neki arról, miért maradt ki a kitüntettek köréből. Június első hetében újabb levelet küldött a csanyi intézménybe, melyben kérte, hogy küldjék vissza részére a dokumentumokat, de ez azóta sem történt meg. Utóbb – egy telefonbeszélgetés alkalmával – kiderült, nem is kapja vissza papírjait, azok ugyanis egy takarítás során eltűntek.

– Nem voltam benne biztos, hogy Kovács Sándorné jogosult a kitüntetésre, ezért egyeztettem a település jegyzőjével. Ott pedig kiderült, hogy az önkormányzatnak erre nincs pénzügyi kerete – nyilatkozta lapunknak Szabó Ferenc iskolaigazgató.

Hozzátette, ő úgy gondolta, az intézménynek nem kötelessége ilyen ügyekben eljárni, de ha hibát követett el, akkor azt jóhiszeműen tette. Az eltűnt papírok kapcsán azt mondta, tisztázatlan volt a levél tartalma, iktatószámot sem kapott, ezért nem őrizték meg.

– Hiba volt, hogy nem vették föl a kapcsolatot a képző intézménnyel – vélekedett az ügyről Diószegi Franciska. A csongrádi polgármesteri hivatal humánpolitikai irodájának vezetője elmondta, kétféleképpen szokás intézni az ilyen jubileumi elismeréseket. Vagy maga az érintett pedagógus, vagy a volt munkahely értesíti a felsőfokú intézményt, illetve annak jogutódját a közelgő évfordulóról. Ennek határideje minden évben március 31. A díszokleveleket és a pénzjutalmakat ugyanis tőlük kapják a kitüntettek, az adott településnek csak lehetősége van rá, hogy kipótolja ezt az összeget – feltéve, hogy van rá költségvetési keret. Csongrádon például jelenleg nincs ilyen pénz elkülönítve, később viszont szeretnének létrehozni egy ilyen alapot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi koncert

A csongrádi Nagyboldogasszony-templomban tartja záróhangversenyét a 14. tiszazugi zenei fesztivál… Tovább olvasom