Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Emléket állítottak az 56-os áldozatnak

Csongrád - Tábla őrzi péntek óta Csongrád egyetlen 56-os halálos áldozatának emlékét szülőházának falán.
Greskovits József 1927-től a város országgyűlési képviselője volt, földművelőként résztvevője a gazdamozgalmaknak, a két világháború között elnöke a Csongrádi Gazdasági Egyesületnek.

A második világháborúban elveszítette két fiát. 1952 decemberében elvették Greskovitséktól a vagyont, a Kossuth tér 5. alatti házat. A családból sokan elköltöztek, a családfőt azonban a városiak tisztelték, becsülték emberségéért. Hatvan éve, november 4-én a laktanyában összegyűltek a fegyveres ellenállásra készülő férfiak, és ott – egy szemtanú, Dudás Lajos feljegyzése szerint – „sajnos egy ügyetlen bevonult véletlen lelőtte Greskovits Józsefet".

Az évfordulóra a család emléktáblát készíttetett Máté István és Lantos Györgyi szobrászművészekkel. Az avatáson koszorút helyezett el az önkormányzat, és elhangzott az East együttes híres 56-os dala, amelyet történetesen Greskovits József legfiatalabb unokája írt 1989-ben. A képviselőnek és feleségének, Sághy Máriának nagy családja van: 18 unokája, 36 dédunokája és 60 ükunokája él.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kakaós csigát adnak a mesekönyvért

Kakaós csigát adnak a mesekönyvért
Csak a helyet foglalják otthon a gyerekek régi mesekönyvei? Ha most leadjuk az egyik csongrádi pékségben, biztosan jó helyre kerülnek. Tovább olvasom