Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Európa-hírűek a csongrádi robotépítő gyerekek

Két éve a csongrádi robotépítők az ország legjobbjai. A Batsányi János gimnázium tanulói tudományos felkészültségben, csapatmunkában is a többiek fölé emelkednek. Az idén Németországban az európai regionális döntőben szerepelhetnek. Az az álmuk, hogy eljussanak az amerikai fináléba.
A sikercsapat, elöl: Bátki Tamás, Újvári Péter, Staberecz Márk, Faragó Zoltán, Márton Bertold, Keller Martin. Hátul: Gilicze Tamás tanár, Gilicze Tímea, Konkoly Gergő és Giliczéné László Kókai Mária t
Ismét a legjobbak között a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola robotépítői: a szegedi Ságvári gimnáziumban rendezett versenyen megismételték elmúlt évi kitűnő eredményüket és megnyerték a regionális magyarországi döntőt. A tavalyi First Lego Legauge országos viadal második helyezett sikercsapatából három nyolcadikos, Bátki Tamás, Gilicze Tímea és Újvári Péter maradt az idei együttesben. Hozzájuk csatlakozott öt fiatalabb tanuló: a hatodikos Keller Martin, Konkoly Gergő és Staberecz Márk valamint az ötödikesek közül Márton Bertold és Faragó Zoltán.

A verseny öt részből állt. A bírók pontozták a robottervet, a robot teljesítményét a pályán, valamint a gyerekek elméleti feladatmegoldását, kitartását, a csapatmunkát és a prezentációt.

– Az Észrengés versenyen legoalkatrészekből összeállított robotokkal lehetett részt venni. Ezek egy központi agy által vezérelt motorokra és érzékelőkre épülnek – mondta Gilicze Tamás, az egyik felkészítő tanár.

– Az egyéni képességeik fejlesztésén túl a robotprogram hozzájárul ahhoz, hogy a diákok megtanuljanak csoportban dolgozni. Más, tudásszintmérő versenyekhez képest ebben a diákok kreativitása kap hangsúlyt. A versenykiírás olyan integráló látásmód kialakítására ösztönzi a gyerekeket, mely elősegíti a különböző tudományterületeken tanultak együttes hasznosítását – tette hozzá felesége, és a gyerekek másik instruktora-tanára, Giliczéné László Kókai Mária.

Az idei téma a nanovilághoz kapcsolódott. Kilenc feladatot kellett ennek szellemében a terepasztalon a robotoknak végrehajtaniuk. Ehhez tudományos ismereteket kellett a gyerekeknek megérteni. Ha például orvosságot kapunk, az általában átáramlik az egész szervezetünkön, és gyakran nem kívánt területeken mellékhatásai vannak. A nanotechnológiával viszont elérhető, hogy olyan helyre kerüljön az orvosság, ahol arra szükség van.

Ezt kellett a robottal modellezni. A tanárok szerint az idei sikerben óriási jelentősége volt, hogy a tavalyi hazai verseny után részt vehettek Hollandiában egy nemzetközi megmérettetésen. A felkészítők elmondták: a középiskolából másik két csapatot is indítottak, mivel a tavalyi siker után nagyon népszerű lett az iskolában a robotépítés és a tudományos kutatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi célok az új költségvetési koncepcióban Csongrádon

Régi ígéreteit teljesítené 2007-ben a csongrádi önkormányzat – legalábbis a jövő évi… Tovább olvasom