Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Évente 100 millió növényt ad el Közép-Európa legnagyobb palántanevelő telepe

Felgyő - A felgyői Grow Group Magyar-Holland Palántanevelő Kft. 300 millió forintos támogatásból fejleszti a vállalkozást. A forrást a pótmegvilágítás korszerűsítésére, az üvegház bővítésére, valamint új kiszolgálócsarnok építésére fordítják.
– A Vidékfejlesztési Programban országosan mintegy 20 milliárd forint sorsáról született döntés, ebből több mint 2 milliárd forint érkezett Csongrád megyébe – jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott csütörtökön Felgyőn, a Grow Group Magyar-Holland Palántanevelő Kft.nél megrendezett sajtótájékoztatón, amin részt vett Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára is.

– A Grow Group Magyar-Holland Palántanevelő Kft. is forrást nyert uniós forrást, hogy fejleszthessék válllakozásukat, bővíthessék a kapacitásukat – emelte ki Juhász Tünde.
300 milliós fejlesztés a felgyői Grow Groupnál. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

A kormánymegbízott felhívta a gazdálkodók figyelmét, hogy vannak még nyitott pályázatok, pályázati források, kérte, éljenek a lehetőséggel.

Dobos Dániel januárban vette át a stafétabotot, és az ügyvezetői feladatokat nyugdíjba vonuló édesapjától, Dobos Ferenctől. A sajtótájékoztatón a fiatal ügyvezető mutatta be a céget.

– 1997-ben épült fel az első hektár üvegház holland és magyar közös tulajdonban. Azóta az egy hektárból a most megvalósuló beruházással együtt már 6 hektár üvegházunk van, ahol zöldségpalántát nevelünk. Hatalmas az igény. Magyarországról és a környező országokból fogadunk megrendeléseket – mondta Dobos Dániel.
A felgyői Palántanevelő Kft.-ben tartott sajtótájékoztatót a Vidékfejlesztési Pályázatokról Farkas Sándor és Juhász Tünde. Dobos Dániel (jobbról), a cég fejlesztésit terveiről beszélt. Fotó: Kovács Er
A felgyői Palántanevelő Kft.-ben tartott sajtótájékoztatót a Vidékfejlesztési Pályázatokról Farkas Sándor és Juhász Tünde. Dobos Dániel (jobbról), a cég fejlesztésit terveiről beszélt. Fotó: Kovács Erika
A cég több mint 300 millió forintot nyert a Vidékfejlesztési Programból. Bővítették a pótmegvilágítást, amit a télen már használtak is a paradicsompalánták nevelésénél. Jelenleg az üvegház bővítése zajlik. Az alapozást a jövő héten kezdik, ha az időjárás is engedi. A tervek szerint november 30-ra készül el a bővítés. Jövőre pedig új kiszolgáló csarnokot építenek.

– Magyarországon a kertészet évszázadok óta meghatározó eleme az agráriumnak – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Farkas Sándor, az agrártárca államtitkára. A felgyői kft. tagja a holland Grow Group cégcsoportnak, ami a világ több országában üzemeltet palántanevelő céget. A cégcsoport világviszonylatban 1,5 milliárd zöldségpalántát állít elő. A magyarországi kft. folyamatos fejlesztésekkel Közép-Kelet-Európa legnagyobb palántanevelőjévé vált. Magyarországra és a környező országokba évi 100 millió palántát értékesítenek. Növényeiket a legmodernebb technológiával állítják elő, a munka egész évben folyamatos.
300 milliós fejlesztés a felgyői Grow Groupnál. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

Farkas Sándor hangsúlyozta, a Vidékfejlesztési Programok a vidék megtartóképességét szolgálják. Kitért rá, Csongrád megyében alacsony a fiatal gazdák száma, 6 százalék alatti. Ennek okát egyelőre nem tudják, a jövőben feltárják. A kormány kiemelt figyelmet fordít a jövőjüket az agráriumban elképzelő fiatalok képzésére, továbbképzésére és támogatására.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltüntetik a tengerszemeket - Utat, rendelőket, tornacsarnokot újítanak fel Csanyteleken

Eltüntetik a tengerszemeket - Utat, rendelőket, tornacsarnokot újítanak fel Csanyteleken
Régi tájékozódási pontnak számító kátyúk tűnnek el Csanyteleken, a Magyar Közút felújíttatja a falun átvezető utat. Tovább olvasom