Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Ezüstösen csillognak a csongrádi pálinkák

Csongrád - Nem tartják titokban a csongrádi pálinkafőzőben, hogy mitől lesz jó egy párlat. Tanácsokat adnak az ügyfeleknek, hiszen az ő örömük nekik is örömet szerez. Pál Sándor és kollégája nemrég a Parlamentben vett át rangos elismerést.
 Beindult a szezon

A lepárlókban elindult a szezon, meggy, cseresznye, szamóca, faeper kezdte a sort. A minőségi pálinkának a két szakember szerint egyre nagyobb a presztízse. Kormányzati szándék is ezen hungarikumnak minél ismertebbé tétele, minőségének növelése, erre a célra hozták létre a Pálinka Nemzeti Tanácsot. A minőségi ital fogyasztását egyelőre a rendkívül magas adók hátráltatják.

– Minden díj visszajelzés arról, hogy jó úton járunk. A bírálók vizsgálják a illatot, az ízt, a tisztaságot, a szájérzetet, a gyümölcs karakterét. A technológiai hibákat is elárulja a pálinka. Aki ért hozzá, meg tudja mondani, hogy ez cefrehibás, az melegben erjedt, ennél éretlen volt a gyümölcs, annál rosszul sikerült a főzés. Éppen ezért iratkoztunk be egy bírálói tréningre, tanulni kell a helyes megítélést – mesélte a csongrádi pálinkafőző, Pál Sándor.

Nemrég kollégájával, Hatos-Szekander Ferenccel a Parlamentben járt, hogy egy alma és egy cserszegi fűszeres szőlő párlatért átvegye az ezüst minősítést az idei Pálinka Országkóstoló bérfőzött és a magánfőzött párlatok országos versenyében. Sándor korábban mezőgazdasággal foglalkozott, 2004-ben vette meg a főzdét, négy éve csatlakozott hozzá az addig a fővárosban felvonószerelőként dolgozó Ferenc. A párlatok tisztelete és szeretete vitte őket a váltás irányába, mindent a nulláról kellett kezdeni, kitanulni.

Ezüstösen csillognak a csongrádi pálinkák. Fotó: Králik Emese (galéria)

– A bírálótanfolyam valódi hidegzuhany volt. Akkor rájöttünk: amire mi azt hittük, hogy jó, az nem is az, szóval nem elég, ha az ügyfél dicséri a pálinkát. Eloszlattak tévhiteket, változtattunk a szemléletünkön, a hozzáállásunkon. Megtanultuk, hogy a gyümölcs tiszta, egészséges, mag nélküli legyen. Erre a célra vettünk egy gépet, még a málnát, a szamócát is kimagozzuk. A cefrét hűvösben kell erjeszteni, nem szabad kitenni az udvarra, ahogy szokták. A főzéssel épp csak addig várunk, ameddig az adott gyümölcs megkívánja, utána már csak romlik a minősége. Nem csinálunk titkot az információkból, a főzetőkkel is megosztjuk, workshopot szerveztünk az érdeklődőknek. Örültünk, amikor jelezték: tényleg jobb lett az italuk a tanácsaink hatására – részletezték.

Egyetértettek abban, hogy nem hisznek az egzotikus gyümölcsből készült pálinkákban, szerintük nincs párja a magyar termésnek, nem kell másban gondolkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezár a csongrádi Telekom-üzlet

E hónapban bezár Csongrádon a Dózsa György téri Telekom Partner-üzlet. Tovább olvasom