Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Felavatták a bíróság és az ügyészség csongrádi épületét

Visszakapta jussát a csongrádi igazságszolgáltatás: tegnap a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a legfőbb ügyész jelenlétében ünnepélyesen átadták a városi bíróság és ügyészség felújított régi-új épületét, amely ötven éven át más célokat szolgált. A beruházás 246 millió forintba került.
Kovács Tamás legfőbb ügyész és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke az avatáson. Fotó: Tésik Attila
Ötven évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy eredeti funkciójának megfelelően bíróságként működjön a csongrádi Szentháromság téren 1931-ben emelt patinás épület. Habár a városnak már 1850-től volt saját bírósága, 1956-ban ezt megszüntették, és az igazságnak szánt palotát egészségügyi ellátásra rendezték be. Önálló ítélkezési hivatal 1990-ben állt föl újra Csongrádon, akkor a bírákat és az ügyészeket a megszűnt munkásőrbázis helyére, a városháza mögötti, a Károlyi grófok által magtárnak épített „granáriumba" költöztették be. Arról, hogy akár vissza is költözhetne a bíróság a Szentháromság térre, akkor kezdtek el beszélni, mikor végleg eldőlt, hogy a szentesi kórház megszünteti az épületben működő belgyógyászati osztályt. Az ingatlant birtokló csongrádi önkormányzat 2004-ben tízmillió forint ellenében adta át tulajdonjogát az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak, amely még abban az évben hozzálátott a felújítás előkészítéséhez.

Aki látta korábban ezt az épületet, igazolhatja, hogy egy év alatt csoda történt – mondta a tegnapi ünnepség bevezetőjében Czene Klára, a Csongrád Megyei Bíróság elnöke. Hozzátette, különösen örömteli, hogy épp az első magyar büntető törvénykönyv szerkesztője, Csemegi Károly egykori szülőházának szomszédságában mondhat köszönetet a közreműködőknek. Lőriczi György megyei főügyész arról beszélt, hogy félve vetette föl feletteseinek a lépcsőforduló ablakaiba tervezett ólomüveg kompozíció ötletét, de megérte, mert támogatták, és így az épület díszévé válhatott a bírósághoz és ügyészséghez méltó műalkotás.

Az ünnepség meghívott vendégeinek tetszett a tárgyalóterem új bútorzata. Fotó: Tésik Attila

Házigazdaként Geréby Zsuzsanna elmondta, össze sem lehet hasonlítani a korábbi és jelenlegi körülményeket. A csongrádi bíróság elnöke szemléltetésként megemlítette, hogy most az összes dolgozójuknak saját helyiséget tudnak biztosítani. Mások mellett ennek is köszönhető, hogy gyors az ügymenet Csongrádon, ez pedig indokolja a kisvárosi bíróságok létét.

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke azt emelte ki, hogy a régi gyakorlattól eltérően ma már nem fél a magyar a pertől, tavaly 1 millió 341 ezer eljárás indult az országban, ezért nagy szükség van az ilyen modern bíróságokra, ahol hatékonyan tud működni az igazságszolgáltatás. Hozzátette, az ingatlanfejlesztés terén sok még a teendő, de idén erre a célra alig több mint egymilliárd forint jut. Végezetül Kovács Tamás legfőbb ügyész hangsúlyozta, e 246 milliós beruházásnak köszönhetően az igazságszolgáltatás visszavette a maga jussát.


Séta odabenn

Az L alakú épületet az utcafronton kamerákkal szerelték fel, a látottakat pedig a portaszolgálatnál figyelik, ahol beléptető kapu is épült. Az akadálymentesített főbejáratot kapun belül beépített lift egészíti ki. Közvetlen a bejáratnál alakították ki a lajstromozót, jobbra tőle található a két tárgyalóterem, melyek közül a nagyobbat képi és hangrögzítésre alkalmas kamerákkal szerelték fel. Ebben a teremben tartják a büntető tárgyalásokat, ehhez a helyiséghez ugyanis udvari bejáratú őrizetes is épült, benne vandál biztos WC-vel. A pincében helyezték el az irattárat, de a titkos iratoknak külön biztonsági helyiséget is alakítottak ki. Az emeleten, a Fő utca felöli részen kap helyet az ügyészség, míg a Szentháromsági téri szárny lesz bírósági kollégium otthona, s mindkettőhöz tartozik egy tágas teakonyha. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bökényben lehet az összevont rendelő

Összébb húzza magát a csongrádi Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Intézmény: idén a… Tovább olvasom