Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Félelem a csongrádi kenyérgyárban

A bizonytalanság az úr a hetven embert foglalkoztató csongrádi kenyérgyárban. A minap a dolgozók megtudták, több évre leáll az üzem, egy óra múlva meg azt közölték velük, minden megy tovább, ahogy eddig.
A bizonytalanság az úr a hetven embert foglalkoztató csongrádi kenyérgyárban. A minap a dolgozók megtudták, több évre leáll az üzem, egy óra múlva meg azt közölték velük, minden megy tovább, ahogy eddig. Vincze László országgyűlési képviselő a testületi ülésen bejelentette, hogy a hónapok óta álló, sokfelé tartozó csongrádi malom és a kenyérgyár résztulajdonosa, egyben vezetője az MSZP társadalompolitikai tagozatának egyik vezetője – ezért ő Szili Katalinhoz fordult, segítséget kérve.

Hétfőn is gyúrták a tésztát a csongrádi kenyérgyárban, de korántsem olyan hangulatban, mint egy héttel ezelőtt. A dolgozók elkeseredettsége abból fakadt, hogy múlt szerdán bejelentették: több évre leáll a termelés. Aztán egy óra múltán újfent összehívták az üzem mintegy hetven munkatársát, és közölték velük, folytassák a munkát, megy minden tovább a régiben.

Vincze Szilihez fordult

Mindezt Csongrád országgyűlési képviselője is szóba hozta a testületi ülésen. Később lapunknak is elmondta, hogy – mivel a kenyérgyár és a csongrádi malom egy MSZP-s vállalkozóhoz, a párt társadalompolitikai tagozatának egyik vezetőjéhez köthető – a gondok mielőbbi rendezése érdekében felvette a kapcsolatot Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével. A polgármester pénteken erre úgy reagált, az önkormányzat megpróbál mindent annak érdekében, hogy a munkahelyek megmaradjanak, így például a városi élelmezést bonyolító intézmény, a Gamesz is onnan veszi a kenyeret. Ez így is történt – egészen hétfőig, mikor is szegedi partnerre cserélte csongrádi beszállítóját a Gamesz. Lapunk érdeklődésére Törköly Péterné igazgató elmondta, csütörtökön egy olyan levelet kaptak a helyi kenyérgyártól, miszerint az üzem hétfőtől nem tudja teljesíteni korábbi vállalásait, így szállítani sem fog március 26-ától.

Elmentünk a kenyérgyárba, ahol nagyon szűkszavúan nyilatkoztak a dolgozók. A fokozódó bizonytalanság miatt sokan más állás után néznek. Ugyanakkor olyan információkhoz is jutottak, miszerint egy csongrádi vállalkozó kölcsönt nyújtott a működtetéshez, nehogy elvesszenek a regionális megrendelők.

Nincs visszaút

A csongrádi Gamesznak évente 18-20 millió értékben szállított pékárut a helyi kenyérgyár – egészen hétfőig. Az üzem csütörtöki bejelentése után nullára csökkent annak az esélye, hogy csongrádi kenyeret egyenek a helyi iskolások, mert mint megtudtuk, a folyamatban lévő beszállítói közbeszerzési pályázatra – amely két évre szól – hárman jelentkeztek, közülük a Csongrádi Kenyérgyár Rt.-é volt a legdrágább ajánlat, amely hétmillió forinttal haladta meg a legkedvezőbb árat.

A gazdák „hiteleznek"


A csongrádi malom is fizetési gondokkal küzd. Úgy tudjuk, hónapok óta nem volt őrlés az üzemben, a dolgozói létszám felére csökkent, és a raktárak is kiürültek: a kenyérgyárba is vidékről, az M5-ös autópálya melletti Júlia malomból szállítják a lisztet. Információink szerint a mai napig nem tudta rendezni tartozásait a malmot működtető társaság, így feltehető, hogy több tucat gabonatermelő csongrádi gazda vár leadott terményének ellenértékére.

Egyikük, Horváth Lajos állítja, ő az egyik legnagyobb „hitelezője" a malmot működtető társaságnak. A Csongrád Diszkont Kft. ügyvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, amint hallott a kenyérgyári bejelentésről, rögvest ajánlatot tett a tulajdonosoknak.

Kibérelné – egy forintért

– Csak akkor tudom megmenteni a kenyérgyárat a csődtől, ha jelképes összegért, egy forint ellenében bérbe adják nekem az üzemet – szögezte le a helyi vállalkozó. Magyarázatként hozzátette, egyrészt saját követeléseinek teljesítése, másrészt a hetven csongrádi munkahely megőrzése érdekében száll be az üzemeltetésbe, ami rövid távon 5-6 millió forint ráfordítással jár. Horváth Lajos szerint Gráner Gyula ígéretet tett, bérbe veheti az üzemet, és akkor talpra állhat a kenyérgyár.

Gráner Gyula, a kenyérgyárat tulajdonló részvénytársaság – illetve a malmot birtokló szövetkezet – igazgatósági elnöke egyelőre annyit közölt megkeresésünkre, hogy az üzemet nem állítják le, a földművelésügyi minisztériumban pedig valóban folynak egyeztetések arról, hogyan lehetne konszolidálni a szorult helyzetbe került cégeket. Ezen túlmenően egy lehetőség a Horváth Lajos által felvetett bérleti működtetés, de döntést csak az igazgatóság hozhat. Gráner azt ígérte, napokon belül részletes tájékoztatást ad a helyzetről, de nem akart reagálni arra a megjegyzésre, hogy őt milyen kapcsolat fűzi a szocialista párthoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészeti díjat kapott a csongrádi Forgó Edit

Művészeti Vezetői Díjat kapott a csongrádi Alföld Táncegyüttes vezetője, Forgó Edit. A fiatal… Tovább olvasom