Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Felgyő határában épül az új telep

Egy több mint nyolcszázmillió forint értékű szerződést írt alá tegnap Bedő Tamás, Csongrád polgármestere. A 82 település összefogásával létrejött Homokhátsági Regionális Szilárdhulladék Kezelési Konzorcionális Együttműködés a lerakók és hulladékudvarok működtetéséhez szükséges gépek, valamint a szemétgyűjtő konténerek beszerzéséről döntött.
A program többi tenderének győzteseit még az idén kihirdeti a társulás, a régészek pedig jövő év elején foghatnak hozzá a leletmentéshez a felgyői határban. Az első kapavágásra tehát még várni kell, de októberben jelentősen felgyorsulnak a tervezett felgyői lerakót is magába foglaló homokhátsági hulladékkezelési rendszer munkálatai.

Tegnap ennek a folyamatnak az egyik legfontosabb állomásához érkezett a csongrádi önkormányzat, amely a gesztori szerepet tölti be a 82 települést tömörítő konzorciumban. Bedő Tamás polgármester aláírta azt a szerződést, mely a több mint nyolcszázmillió forintba kerülő eszközök beszerzéséről szól.

A polgármester azt mondta, a megállapodás eredményeként a győztes vállalkozások – így a Profi-Bugger Kft., az Avermann-Horváth Kft., valamint az OTTO-Hungária Kft. – megrendelik a szükséges berendezéseket, de szállításuk és munkába állításuk nem egyszerre zajlik le. A komposztálótelep és válogatómű gépparkja, a különböző célú fémkonténerek, a mérlegek, a műanyag edények és a hulladékgyűjtő szigetek konténereinek elhelyezését befolyásolja, hogy a hulladéklerakók és -udvarok, illetve a kalocsai átrakó építése különböző időpontban kezdődik el.

Illés Tibor, a program felelőse érdeklődésünkre hozzátette, még ebben a hónapban kihirdetik a pr-tender győztesét, akinek a lakosság tájékoztatása lesz a feladata. A bezárandó szeméttelepek helyreállítását célzó rekultivációs tender eredményhirdetésére is sor kerül októberben.

A felgyői és a kiskunhalasi lerakó építésével kapcsolatos ajánlatokat október 27-éig fogadja az iroda, így a közbeszerzési eljárás végeredménye december közepén születhet meg, a hulladékudvarok, a kalocsai átrakó és a vaskúti lerakó kiegészítő létesítményeinek kialakításáról szóló felhívást az év két utolsó hónapjában teszi közzé a társulás, döntés a kivitelezőről 2006 elején várható.

Az érintett városvezetők reményei szerint egyik érdekelt vállalkozás sem fogja megtámadni a közbeszerzési eljárás során hozott határozatot. Amennyiben ez így lesz, január–februárban megkezdhet a leletmentést a megyei múzeum régészei, márciusban pedig a munkagépek is felvonulhatnak Felgyő határában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmillió forintot visznek Farkaslakára

Bedő Tamás polgármester és Oláh Ferenc, a Csongrádi Zenebarátok Egyesületének elnöke szombaton… Tovább olvasom