Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Felkavarták a szakképzés csongrádi állóvizét

A szociális és egészségügyi szakképzés felé mozdulna el a csongrádi Batsányi János Gimnázium, miután eddigi zászlóshajója, az idegenforgalmi képzés térségi központja Vásárhelyen lesz. A megújulást a Csongrádon és Szentesen végbemenő otthonépítések is indokolják. A Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskola viszont nem tervez változtatásokat: az igazgató szerint van jövője a növénytermesztési szakmáknak.
Felkavarta a csongrádi szakképzés évtizedes állóvizét az a megállapodás, amely kunszentmártoni, kisteleki, szentesi, vásárhelyi, orosházi és csongrádi iskolák között jött létre azzal a céllal, hogy térségi szinten kijelöljék, hol legyenek a különböző szakmacsoportok képzési központjai. Mint arról beszámoltunk, a megegyezés szerint Csongrád az építőipari képzés fellegvára lehet, és ha az uniós pályázatok sikerrel járnak, egy korszerű tanműhely épülhet Bökényben. A város másik két középiskolájának viszont nem jutott ilyen látványos szerep a térségi konzorciumban.

A mezgé kitart

A térségi megállapodás értelmében a mezőgazdasági képzés központja Orosházán lesz, de ez cseppet sem jelent hátrányt a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskola számára – legalábbis az intézmény igazgatója szerint. Vári László úgy véli, mivel Orosházán az állattenyésztés, Csongrádon viszont a növénytermesztés élvez főszerepet a képzésben, nem kell attól tartani, hogy a mezgé ne tudna elegendő fiatalt megnyerni erre a pályára, ezért nagyobb váltáson nem gondolkozik az intézmény. Tangazdaságuk, tanműhelyük és eszközeik korszerűek, az uniós források elnyerésével pedig tovább lehet ezeket fejleszteni. Mindemellett az is fontos tényező, hogy egyre jobban előtérbe kerül a zöldenergia hasznosítása, ahhoz pedig elengedhetetlenül szükséges a gazdálkodók képzése.

A vendéglátó és idegenforgalmi képzés – amely komoly hagyományokkal bír a csongrádi gimnáziumban – központja például Vásárhelyre kerül. Fábián György erre azt mondja, iskolája nem mondott le erről a képzésről, a jövőben is hirdetni fogják ezeket a szakirányokat, ugyanakkor kétségtelen, némi presztízsveszteséget jelent, hogy a gyakorlati képzéshez szükséges háttér nem helyben lesz. Az igazgató szerint érettségizett kétkezi munkások jobban tudnak boldogulni a munkaerőpiacon, ezért is kár – pláne Csongrádon – elvitatni a gimnázium létjogosultságát, inkább a szakmunkásképzést kell emelt szintre hozni, és ebben az általa vezetett intézmény közreműködő lehet. – A szociális és az egészségügyi szakképzés irányába szeretnénk elmozdulni – mondja az iskola középtávú terveiről Fábián György. A megújulást egyrészt az indokolja, hogy a térségben nincs jelenleg ilyen képzés, másrészt a környező beruházások, amik Csongrádon és Szentesen kezdődtek meg.

Ide sorolható a kisréti fogyatékos otthon és az Egészségváros projekt, illetve a szomszédvárban a két idősotthon építése. Szociális téren könnyebb az átállás, hiszen pedagógiai képzés régóta működik a gimnáziumban, ezért csak az egészségügyi vonal beindítása időigényes.

Utóbbi esetében 2-5 év szükséges ahhoz, hogy a már meglévő gyermek- és ifjúságvédelmi szakirányok módosulása után megkezdődhessen az ápolók és az egészségügyi asszisztensek képzése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilátó lehet a bokrosi mérőtorony

Életet lehelnének Csongrádon a bokrosi vízlépcsőépítéssel kapcsolatos geodéziai mérőtoronyba: a… Tovább olvasom