Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Felújításra szorul a csongrádi Nagyboldogasszony-templom

Az orgonán kívül szinte minden felújításra szorul a csongrádi Nagyboldogasszony-templomban. A plébánia pályázott ugyan Sapard-forrásokra, az önkormányzat pedig a városközpont rehabilitációs programjában tüntette fel a 237 éve felszentelt épület rekonstrukcióját, de egyik kezdeményezés sem járt sikerrel. A tűzfigyelő erkély lefestésére még futja az egyházközség kasszájából, de többre már nem.
A Csongrádon vendégeskedő turistacsoportok egyik kedvence a templom tűzfigyelő erkélye. De vajon meddig lehet látogatni, ha nem újítják föl az épületet? Fotó: Bíró Dániel
Uniós források felhasználása nélkül szinte elképzelhetetlen, hogy új köntöst kapjon a csongrádi Nagyboldogasszony-templom, a város egyik fő látványossága. Helytörténeti kutatások szerint az 1769-ben felszentelt épület alapját a Bokroshoz közeli Nagykőhalom tatárjárásban elpusztult templomának romjaiból építették, messziről is jól kivehető tornyát pedig 1784-ben. A torony 1871-ben kapott tűzfigyelő erkélyt, tizenöt évvel később pedig lebontották a hagyma alakú toronysisakot, és újat építettek a helyére. Azóta három alkalommal renoválták az épületet: 1913-ban villanyvilágítást vezettek be, a második világháború idején a belső teret átépítették, a tetőszerkezetet felújították, 1984-ben pedig a homlokzatot festették újra.

– A só kívül-belül túrja le a vakolatot, a villamos hálózat és a templom világítása teljesen elavult, a tetőszerkezet pedig elhanyagolt – sorolta a legégetőbb problémákat Veréb László. A plébános elmondta, a csanytelekihez hasonlóan a csongrádi egyházközség is pályázott Sapard-forrásokra, próbálkozásuk azonban nem járt sikerrel, és az önkormányzat városközpont-rehabilitációs programját, amely a Nagyboldogasszony-templom mellett a belvárosi Szent Rókus-templom teljes felújítását tűzte ki célul, szintén a nem támogatott projektek közé sorolták a döntéshozók. A városházán kapott információ szerint az év végén nyíló uniós források újabb lehetőséget jelenthetnek a rekonstrukcióra.

– Időszerű lenne a fűtéskorszerűsítés, a belső festés ugyancsak, de mivel az utóbbit csak szakértők végezhetnék el, a speciális munka jelentős összegbe kerülne. Szerencsére az orgona működik – javított végül a mérlegen Veréb László, aki biztos benne, hogy belátható időn belül sem az egyházközség, sem az egyházmegye nem képes egyedül finanszírozni a felsorolt munkákat.

Idén csak a tűzfigyelő erkély alsó borításának festésére futja. A még biztonságos kilátóhely a Csongrádon vendégeskedő turistacsoportok kedvence, igény szerint bárkit felengednek a hét emelet magas körerkélyre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kamara tárgyalna Csongrádon

A megemelt helyi adók ugyan növelik Csongrád bevételeit, de megnehezítik a cégek dolgát. A háziipar… Tovább olvasom