Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Fényárt szeretnének a csongrádi fahídnak

Csongrád - Díszkivilágítást szereltetne a csongrádi fahídra Murányi László. Az önkormányzati képviselő szerint idegenforgalmi szempontból fontos lenne egy ilyen látványosság.
Fényárban is úsztatná a csongrádi fahidat az egyik önkormányzati képviselő. Murányi László évek óta szajkózza a testületi üléseken, hogy a Tisza-gáton épült sétány csak a két vége felől megközelíthető, nem vezet föl rá lépcső, a meredek rézsű az időseknek akadályt jelent, pedig a Tisza-partra minden Csongrádra érkező turista kíváncsi lenne. Ezért most azt szorgalmazza, hogy a jövő évi költségvetésben szerepeltessék a lépcsőépítés költségeit, és arra is szánjanak pénzt, hogy a pontonhíd díszkivilágítást kapjon. A városatya szerint idegenforgalmi szempontból nagyon fontos lenne egy ilyen látványosság Csongrádon. A kontinensen is szinte egyedülálló építményt így akár esténként is megcsodálhatnák az érdeklődők.

Bizonyára sokan megcsodálnák az éjszakában ragyogó csongrádi fahidat, de díszkivilágításra nincs pénze a városnak. Fotó: Tésik Attila
Bizonyára sokan megcsodálnák az éjszakában ragyogó csongrádi fahidat, de díszkivilágításra nincs pénze a városnak. Fotó: Tésik Attila

– Jó ötlet, de egyelőre vannak ennél sokkal fontosabb feladatok Csongrádon. Én nem látok pénzt díszkivilágításra a jövő évi költségvetésben – mondta lapunknak a felvetéssel kapcsolatban Bedő Tamás. A polgármester kifejtette, ha lenne lehetőség ilyen célokra pályázni, élnének vele, de mivel most nincs, tárgytalan az ügy. A fejlesztések között előbbre való a városi intézmények energiatakarékos működésének feltételeit megteremteni, pénzügyileg pedig azokra a beruházásokra kell fókuszálni, amelyekre már pályázott az önkormányzat. Ezek önerőigénye 400 millió forint, vagyis a városnak ennyivel kell hozzájárulnia a költségekhez, ha nyernek a pályamunkák. Bedő Tamás végül megjegyezte, Csongrád a fahídnak nem üzemeltetője és nem is tulajdonosa.

A fahídon természetesen éjszaka is át lehet kelni. A működtető Deviskomp Kft. egy antennatoronyra felszerelt reflektorral világítja meg a monstrumot, de a víz felől is vannak lámpák, hogy a kishajók és csónakok a sötétben is megtalálják a pontonelemek közötti közlekedő nyílást. Varga Dénes ügyvezető szerint biztosan jól nézne ki díszkivilágítással a fahíd, de a látványért sokat kellene fizetni. Nekik a mostani megvilágítás havi 50 ezer forintba kerül.

Amire jut fény

Három csongrádi középület érdemelte ki eddig a díszkivilágítást: a Batsányi János Gimnázium főépülete, a hozzá közeli Nagyboldogasszony-templom, valamint a piroskavárosi Szent József-templom. Megkérdeztük, mennyi pénzből építették ki ezeket, és mennyibe kerül a működtetésük, de a polgármesteri hivatalban nem tudtak válaszolni. Azt mondták, a közvilágítási rendszer része mindegyik, és nem pályázati forrásból telepítették őket.

Olvasóink írták

 • 9. Coesit 2008. október 30. 10:59
  „Hol található Csongrádon ez a fahíd?”
 • 8. spagetti 2008. október 13. 07:42
  „Miért ne lehetne világítás,de csak az Ő PÉNZÉBŐL, nekünk nincs rá szükségünk!!!!!!!!!Akkor gyönyörködne benne amikor csak akar, de ennek a falunak nem kell.”
 • 7. kupec 2008. október 11. 07:55
  „Mivan murányi unatkozol? Elfogyott a tehenek ára?”
 • 6. faQtya 2008. október 10. 21:23
  „Emlékszik valaki, hogy Murányi úr milyen, valóban mindenki számára hasznos dolgot intézett a városnak? ...mert én sajna nem. (Természetesen ez kizárólag az én hibám - elnézést...)
  De emlékszem, hogy anno a választások előtt körbekeríttette a Nepomuki-szobrot, nemrég "hozta" a csillárt a templomba, most meg ez a díszkivilágítás...
  Talán ezt hívják "parasztvakításnak". Biztos van olyan szavazóréteg, akiket ilyen dolgokkal lehet megfogni, de a többség nem erre vágyik. Ezek a dolgok számomra olyanok, mintha Karácsonykor vennénk csillogó csúcsdíszt, meg szaloncukrot a fára, viszont az ünnepi vacsorán csak száraz kalácsra telne... ... a kisgyerek élvezi a csillogást, de a család többi tagja látja, sőt érzi, mi a valóság...”
 • 5. a gipsz 2008. október 10. 21:03
  „A hóbagoly volt komonista munkásőr murányinak, soha nem volt esze az idegenforgalomhoz, sem a tisztességes munkához sem a tisztességes vállalkozáshoz, mindig mások pénzén, no meg a városén élősködött. A város jelenlegi állapota 40 éves szófosásának és anti szakértelmének eredménye. Azt kívánom, hogy egyszer és mindenkorrra tűnjenek el azilyen kártékony emberek a közéletből.”
 • 4. sotesz 2008. október 10. 13:00
  „Díszkivilágítás! Lesz majd novembertől a városban! A mellékutcákban pedig majd sötét lesz!!! Így van ez minden évben!
  Könnyű a mi pénzünket költögetni! Idegenforgalom? Már régóta nincs...”
 • 3. Fattila 2008. október 10. 08:03
  „Szerintem egyenlőre elég lenne lefesteni a hidat Látványosságnak az is megtenné. Biztosan szépen nézne ki a világítással, de pénzügyileg nem lenne jó befektetés.”
 • 2. Kuci 2008. október 10. 07:13
  „" képviselő szerint idegenforgalmi szempontból " Hát igen ennek a FALU-nak a szó szoros értelmében idegen a forgalom . S röhej mostmár a fahídba kapaszkodni , majd jönnek nézni .......
  S a takarékosság jegyében szerintem olcsóbb szgk.-t is vehetett volna a FALU. De innen úgy látszik nekünk adó fizető polgároknak kell többet fizetni , hogy NAGYVEZETŐINK még kényelmesebben érezzék magukat . Azon a részen nem lehet látni a sporolás , s a takarékoskodás jelét . ( lásd közbeszerzések pályázatok ,mind méreg drága )

  Ui.: Csatlakozom az előttem szólóhoz”
 • 1. semlelodo 2008. október 10. 04:52
  „A Polgármester döntése a leghelyénvalóbb. Most amikor az egész világ pénzügyi válsággal terhelt,ami nem kerülte el hazánkat sem.
  A jelen körülmények között a PM kénytelen újra szabni a jövő évi költségvetést.
  Az egészségügyben dolgozók 13.-ik havi fizetésének folyósítása veszélyben van,ilyen esetben ne pocsékoljuk már a közpénzt ilyen feladatokra. Ne keltsük azt a látszatot,hogy milyen gazdagok vagyunk.Ahol ilyen gazdasági körülmények között ilyen jellegű kifizetésekre kerül sor szerintem az államnak is közbe kellene avatkoznia jobbhíjján pályázatok elbírálása esetén,vagy vis-major pénzek odaítlésénél.
  Most nincs más alternatíva: takarékoskodni,takarékoskodni és .takarékoskodni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késés és aggodalom a tiszai híd felújítása miatt

Csongrád - Az átjáró diákok reggelente késnek, a kerékpárosoknak igyekezniük kell, a mentősök pedig… Tovább olvasom