Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Filmiskolát álmodnak Csongrádra

Filmiskola és filmstúdió létesülhet a bezárásra ítélt csongrádi Síp utcai iskola épületében – ha a képviselő-testület pénteken támogatja a Tüskevár rendezőjének elképzelését. A másik ötlet szerint az ingatlanba a Fő utcai és Dohány sori óvodát költöztetnék át.
Mindenképpen oktatási intézményként hasznosítanák Csongrádon a hamarosan bezáró Síp utcai általános iskola épületét, de hogy felnőttképzés színhelye lesz-e, vagy az óvodások veszik birtokba, csak pénteken derül ki. A csökkenő gyereklétszám miatt utolsó tanévzárójára készülő intézmény helyére sok mindent álmodtak a városban, de sem a szállodává alakításhoz, sem az egyéb, idegenforgalmi célú hasznosításhoz nem fűztek túlzó reményeket a helybeliek. A legtöbben azt szorgalmazták, hogy a jövőben is arra használják, aminek épült, vagyis oktassanak Csongrád legfiatalabb iskolaépületében.

Ugyanezt vallja Balogh György, a mozikba tartó Tüskevár című film csongrádi rendezője is, aki a Tamarama Film Kft. képviseletében – egy oktatási alapítvánnyal karöltve – filmiskola megalapításának ötletével állt elő a városházán. Filmes képzésre szükség lenne: ezt az egyre nagyobb szakemberhiánnyal küzdő magyar filmes szakma is igazolja. Az új magyarországi filmstúdiók megnyitásával a munkaerő-piaci kereslet még nőni fog – érvelt a rendező. Úgy tudjuk, amennyiben szabad utat kap az elképzelés, akkor is csak jövő szeptemberben kezdődhet meg a képzés.

Tüskevár: szegedi tesztvetítés

Tesztvetítésre várják az érdeklődőket a Tüskevár című mozifilm készítői vasárnap 15 órára a szegedi Grand Caféba. A Csongrádon forgatott produkció rendezője, Balogh György lapunknak elmondta, korosztálytól független jöhetnek a kíváncsi nézők, akiknek a teljes, 92 perces művet levetítik. A vetítés után a közönség véleményére is kíváncsiak lesznek, a nézőknek kérdőívet kell majd kitölteni a látottakról.

Addig viszont jelentős átalakításokat kellene végrehajtani az épületen, azon belül például a tornatermen, ahol egy közepes méretű filmstúdió épülne. A műterem a gyakorlati oktatáson túl otthont adna különböző filmes produkcióknak, amelyek Csongrádon forgatnák le stúdiójeleneteiket. Az iskolaalapítás részleteiről megkérdeztük Balogh Györgyöt, de ő a döntéshozatalig nem kíván nyilatkozni a témáról.

A másik elképzelés szerint a Síp utcába költözne a Fő utcai és a Dohány sori óvoda. Ennek a verziónak a megvalósítása is – mint az előbbié – némi átépítést vonna maga után, hiszen a szociális helyiségeket fel kellene újítani, az akadálymentesítés sem megoldott, és itt szabványos játszóudvar sincs.

Amennyiben a filmiskola létesítése élvezne nagyobb támogatottságot a testületben, gondoskodni kell a pedagógiai szakszolgálat elköltöztetéséről is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngól lenne a korai záróra Csongrádon

Továbbra sem kérnek a kocsmarendeletből a csongrádi italkereskedők. Szerintük a nyitva tartás… Tovább olvasom