Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Gát László lett idén Csongrád díszpolgára

Csongrád - Gát László nyugalmazott iskolaigazgatónak, helytörténésznek adományozták idén a díszpolgári címet Csongrádon. A 73 éves tanárember a labdarúgásnak köszönheti, hogy históriás lett.
Az idővel különös viszonyban áll: a múltat kutatva és a határidőt mindig betartva éli mindennapjait, szülővárosa épített emlékeit pedig félti az eljövendőtől.

Minden csongrádi házról, utcasarokról és hiedelemről tudna mesélni Gát László – jól ismeri Csongrádot, és a csongrádiak is jól ismerik őt. A 73 éves tanárember – akinek a napokban ítélte oda a díszpolgári címet a város képviselő-testülete – nem csinál nagy ügyet a kitüntetésből, mégis, aki vele tart néhány órára, érzékelheti, mennyi formája van a gratulációnak. Ki hangosan, érdemeit felemlegetve, ki csendes mosollyal köszönti az egykori péklegényt, labdarúgót, edzőt, magyar–történelem szakos pedagógust, nyugalmazott iskolaigazgatót, históriás nagyapát.

A kenyérsütés tudományát apja pékségében leste el. Jól tanult, és jól is futballozott, ezért Szegeden, ahol egyetemi éveit töltötte, bemutatkozhatott az NB I-ben is. A megyeszékhelyről hazatérve a csongrádi Kossuth-iskola katedráján és a helyi NB III-as labdarúgócsapatban találta magát. Ennek az együttesnek volt az orvosa dr. Tari László. A városi múzeum névadója – kezében Váry Gellért Emléklapok Csongrád múltjából című kötettel – egyszer szóvá tette az ifjú tanárnak, hogy abból is kellene tanítani a gyereket, majd hozzátette, hogy levéltárba is érdemes lenne járni. Gát László megfogadta a doktor tanácsát, és nekilátott a Csongrád örökös megváltása című tanulmány megírásának. Aztán a helyi sport történetének feldolgozása következett, s amint elindult a helytörténeti írásokat megjelentető Mozaik sorozat kiadása, már nem volt megállás, tervszerű műhelymunkában kutatták Dudás Lajossal, Sebestyén Istvánnal és még másokkal Csongrád történetét.

Minden csongrádi házról, utcasarokról és hiedelemről tudna mesélni a volt igazgató. A szerző felvétele
Minden csongrádi házról, utcasarokról és hiedelemről tudna mesélni a volt igazgató.
A szerző felvétele

– A megszerzett ismereteket beépítettem a tanrendbe, és ha az időjárás engedte, biciklivel jártuk a várost és a határt a diákokkal. Amit csak lehetett, megmutattam nekik, és minden érdekelt, amit továbbadhattam a gyerekeknek – mondja kutatásairól. Gát László 1960 és 1996 között a Széchenyi úti iskolában dolgozott, ahol helytörténeti gyűjteményt is létrehoztak. Ha nem edzést vagy órát tartott, a televíziót inkább elkerülve feledkezett bele a munkába, a régi irományokba, és olykor előfordult, hogy buzgalmában kétszer is kijegyzetelte ugyanazt a könyvet. Gondolatait mindig kézzel vetette papírra, s a mai napig idegen számára mindenféle billentyűzet. A politika sem érdekelte, nem akart tanácstag lenni, mégis arra kérték, vállaljon pozíciót a helyi vezetésben.

A családja és az idő volt az, amihez mindenáron ragaszkodott. Ha elment otthonról múltat kutatni, mindig tudhatták szerettei, hol jár éppen, mikor tér haza, mert az időt rendre betartotta. De tart is az időtől, annak vasfogától, hiszen félti a festetlen fahidat, a felújításra szoruló Szent Rókus-templomot és a Nagyboldogaszony-templomot. Sajnálja, hogy az egykori téglagyár karcsú kéményeire már csak egy mérgezett bányató emlékeztet, de hiányérzete is van, mert a Kéttemető úttól délre eső földek még rejtegetnek titkokat, megfejtésre váró történeti feladványokat számára.

Október 23-án veheti át a díjat

Egy neves csongrádi sportoló, Szőllősi József életútját kutatja mostanában Gát László, de emellett lankadatlanul érdeklődik a Mámai-rét története iránt. Ha mások múltjába belefárad, a sajátját idézi fel, ugyanis felkérték, hogy a Kossuth Lajos iskola fennállásának 150. évfordulójára készülő kötetben emlékezzen diákkoráról. Tíz oldalt tervez, de lehet, hogy végez október 23-áig – akkor adják át neki ünnepélyesen a díszpolgári címet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Filmmontázs a csongrádi képviselő-testületi ülésekről

Csongrád - „Hazudsz, mint a kutya!" „Mondja ezt képviselő úr a mikrofonba, jó?!" Ez a lapunkban már idézett szóváltás is hallható – és látható! – abban a kisfilmben, amit a csongrádi képviselő-testületi üléseket közvetítő Csongrád Tv tett fel honlapjára. Tovább olvasom