Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Gázt vezetnek Csongrádon

Tavasszal végérvényesen megoldódhat a csongrádi Vasút utca gázellátása. A fővezeték hiánya miatt évtizedeken keresztül bosszankodtak az ott élők, akik csak a hátsó szomszéd jóindulatának köszönhették, ha eljutott otthonukig a gáz. A körzet önkormányzati képviselője összehangolta az igényeket, és most már csak a szolgáltató árajánlatán múlik, mennyien csatlakoznak a rendszerhez.
Eddig hiányzott a Vasút utcából a vezetékes gáz. Fotó: Bíró Dániel
Csongrádon sokan elcsodálkoztak azon, hogy a város egyik legfrekventáltabb részén, a Vasút utca Erzsébet és Fő utca közötti szakaszán a mai napig nincs kiépített gázvezeték. A szolgáltatást eddig csak az vehette igénybe, akinek a hátsó szomszéd biztosította a szolgalmi jogot, s így a rákötést a nyolcvanas években kiépült gázhálózatra. A huszonegyedik században már kínosnak látszó hiányosságra egy Vasút utcai építkezés világított rá újfent, a háztulajdonosok ugyanis évek óta szajkózták, hogy felháborító a helyzet. A képviselői interpellációra adott válasz szerint a Vasút utcában a gázvezeték-építés még az 1980-as években azért maradt el, mert az utca lakosai önként vállalt hozzájárulásukkal nem akarták támogatni a beruházást.

– Szerintem szinte mindenki beköttetné a gázt – mondta lapunknak Nagy Szabolcs, az egyik érintett lakó. – Megindult a szervezkedés, de hogy mikor lesz belőle a konyhában kék láng, nem tudom megmondani – tette hozzá a nyugdíjas férfi.

– Tartottunk egy utcafórumot, amin a Dégáz képviselői is jelen voltak, és abban maradtunk, hogy összegyűjtjük az igényléseket, és együtt küldjük el a társaságnak – informálta lapunkat Kaczibáné Molnár Katalin. A körzet önkormányzati képviselője elmondta, már 2002-ben szóvá tették a problémát a választók, de a Dégáznak évente postázott észrevételekre elutasítóan reagált a szolgáltató. Egyszer jogi, egyszer műszaki okokkal magyarázta az elmaradt hálózatfejlesztést. A megváltozott hozzáállás eredményeként a társaság számba veszi az igényléseket, amelyek egyébként nem jelentenek elkötelezettséget, azaz bárki visszamondhatja, ha a költségbecslés alapján készített árajánlatot kedvezőtlennek ítéli. A képviselő hozzátette, főleg idősek élnek itt, s ha rákötik ingatlanjukat a vezetékre – ennek feltételei akár már tavasszal biztosítottak lesznek –, a rászorulók lakásfenntartási támogatást kaphatnak az önkormányzattól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az idén költözik a csongrádi bíróság

Megkezdődött a csongrádi bíróság új épületének átalakítása, a munkát egy szegedi cég nyerte el. A… Tovább olvasom