Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Gondot okozott a pályázati siker

Januártól nyolc férőhellyel bővül Csongrádon a Gondviselés Háza. Az új szobákra közel kilencmillió forintot nyert a kistérségi társulás, amely a jövőben – a csongrádi képviselők döntése nyomán – a fenntartója is lehet az intézménynek, és az ápolóotthonnak.
Idén nyolccal többen kaphatnak ellátást a csongrádi Gondviselés Házában. A férőhelybővítésnek viszont ára van. Fotó: Bíró Dániel
Januártól nyolc férőhellyel bővül Csongrádon a Gondviselés Háza. Az új szobákra közel kilencmillió forintot nyert a kistérségi társulás, amely a jövőben – a csongrádi képviselők döntése nyomán – a fenntartója is lehet az intézménynek, és az ápolóotthonnak. Erről azonban a községi képviselő-testületeknek is dönteniük kell. Több érv is szól e megoldás mellett, például az, hogy így több pénzt kapna az államtól működésre az intézmény. A községek előjárói tanakodnak.

Bővült Csongrádon a Gondviselés Háza, a beruházásra 8,7 millió forint pályázati támogatást nyert a többcélú társulás. A két négyágyas szoba kialakítása befejeződött, a műszaki átadás megtörtént, hamarosan beköltözhetnek a lakók, és addigra két fővel emelkedik az otthon foglalkoztatottjainak száma is. Üröm az örömben, hogy a pályázati kiírásnak megfelelően a Gondviselés Házának emeletén megépített létesítményt társulásban kell fenntartani, különben a támogatást vissza kell fizetni. E probléma kiküszöbölése érdekében határozott úgy a csongrádi képviselő-testület, hogy az egy portán épült, eddig városi üzemeltetésű ápoló otthonnak és a Gondviselés Házának működtetési feladatait átadná a kistérségi társulásnak.

– Ha a kistelepülések jóváhagynák ezt a lépést, nem kellene visszafizetni a bővítést szolgáló támogatást, emellett gondozottanként kétszázezerrel, éves szinten hatmillióval több állami normatívához jutna a fenntartó, és nem mellesleg egyszerűbbé válna a munkaszervezés – érvelt döntésük mellett Bedő Tamás. A csongrádi polgármester hozzátette, a két egymáshoz épített intézmény fenntartói feladatainak megosztása ésszerűtlen lenne. A kistelepüléseken működő otthonok szolgáltatása pedig nem forogna veszélyben attól, hogy a társulás kezébe kerülne az üzemeltetés.

Ebben, úgy tűnik, nem annyira biztosak a községek elöljárói. Annyi bizonyos, hogy ha a társulás átveszi a működtetést, a jogszabály szerint az önkormányzatok maguk már nem tarthatnak fönn hasonló profilú intézményt. A december eleji kistérségi tanácskozáson a csongrádiak úgy látták, a községek képviselő-testületei feltehetően nem fogják támogatni a társulási működtetést.

Felgyő, Csanytelek és Tömörkény polgármestereinek jelenlegi álláspontjára is kíváncsiak voltunk, de egyikük sem volt hajlandó érdemben nyilatkozni a kérdésről, azt mondták, még vizsgálódnak.
– Ha változik a fönntartó, azt sem a gondozottak, sem a gondozók nem fogják észlelni – fogalmazott lapunknak Ternai Levente, az otthonokat működtető Szociális Ellátások Intézményének igazgatója. Az intézményvezető egyébként sajnálatosnak tartja, hogy egy pályázati siker ilyen intézkedéseket von maga után, mint ahogy azt is, hogy a többlettámogatás megadása attól függ, hogy milyen szervezet az intézmény fenntartója.

Kaczibáné Molnár Katalin nem a többség véleményét képviselte a csongrádi testületben. A képviselő asszony érdeklődésünkre elmondta, kiforratlannak érezte az ötletet, ezért nem támogatta a javaslatot, és kíváncsi, hogy januárban milyen koncepció kerül a grémium elé. Ugyanakkor aláhúzta, a kistérség mindenképp profitálhatna az átalakításból, és ennek egyetlen gátja a községi vezetők tájékozatlansága lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Album készül Piroska János képeiből

Piroska János festői munkásságát bemutató albumot jelentet meg a család támogatásával az egykori… Tovább olvasom