Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Google-űrfelvételen látta meg az eltűnt csongrádi várat

Csongrád - A tatárjárás idején megsemmisült csongrádi földvárat vélte felfedezni a Google-űrfelvételen a szentesi Kováts Levente. A nyugalmazott biológia–földrajz szakos tanár húsz éve kutatja, hol lehetett az erődítmény. Szabó János szentesi régész szerint a pedagógusnak akár igaza is lehet.
Húsz éve érdekli a Szentesen élő, de Csongrádról elszármazott Kováts Levente nyugalmazott biológia–földrajz szakos pedagógust a csongrádi vár holléte. A Körös-parti település nevét is az egykori erődítményről kapta, mégpedig akkor, amikor a földvár még a dunai bolgár birodalom északi védőbástyája volt. Az erődítmény nyomaira – hiába keresik több mint száz esztendeje – senki sem bukkant. Pedig a korabeli térképek beszédesen mutatják hollétét.Nagyobb térképre váltás

– Mindig izgatott, hol lehetett, ezért utánaolvasgattam, megnéztem régi térképészeti könyvekben. Annyi biztos, az erődítmény a tatárjáráskor elpusztult, s csak a török veszély hírére építtette újjá Zsigmond király. Az erődítményt a XVI. század előtti térképeken a Tisza bal partjára, azaz a Szentes felőli oldalra rajzolták. Az 1700-as évektől azonban már a Tisza jobb, azaz csongrádi oldalára tették a katonai térképészek – avatott be a rejtélyt csak fokozó részletekbe Kováts Levente. Elmesélte, hogy az egyik barátja számítógépét látván jutott eszébe, hogy a városkörnyék Google Earth-ön megtalálható űrfotóján is keresgélnie kellene. Meg is lelt valamit, ami a vár nyoma lehet. A terepen pedig talált cserepeket, Árpád-kori bográcsdarabot, illetve egy vasból készült öntőkanalat. Ez utóbbi keltette fel Szabó János, a szentesi Koszta József Múzeum régésze figyelmét is.

– Többen is voltak már, akik úgy vélték megtalálták az egykori erődítmény nyomát – mondta lapunknak Szabó János. – Azt, hogy a mostani felfedezés valóban azt rejti-e, csak akkor lehet bebizonyítani, ha egy-két éven belül elvégezzük a terület vizsgálatát. Előfordulhat azonban, hogy hosszabb ideig kell várni, ha ugyanis hozzáfognak a csongrádi elkerülő út, illetve az M43-as megépítéséhez, akkor az ezt megelőző feltárás elsőbbséget élvez.

Szabó János is megerősítette: a török kor előtti térképek a csongrádi várat valóban a Tisza szentesi oldalán ábrázolják. A törökök viszont a mai Csongrádon, azaz a másik parton alakítottak ki erősséget, valahol a mai Öregvár környékén.

Kováts Levente a vár helyszínrajzával. Bízik az igazában. Fotó: Tésik Attila

– Az űrfelvételen tényleg látszik ott valami, a helyszínen is szép számmal találtunk szórványleleteket. Az is biztosnak látszik, hogy ott komoly település állhatott egykoron, s az sem kizárható, hogy az a csongrádi vár vagy egy bronzkori erődített hely lehetett. A kérdésre azonban csak az előzetes műszeres vizsgálatok, illetve a majdani ásatás adhat végleges választ – tette hozzá Szabó.

A szentesi tanár nekünk sem árulta el fölfedezése pontos helyét, attól tartva, hogy a kincsvadászok szétdúlják a területet még a régészeti feltárás előtt.

Az erődítmény sorsa

A monda szerint 896-ban Árpád fejedelem Alpárnál aratott döntő győzelmet a területet birtokló bolgár, szláv fejedelem felett, majd elfoglalta a Tisza és a Körös találkozásánál álló földvárat, a dunai bolgár birodalom északi bástyáját. A várat a Bor-Kalán nemzetségtől I. István vette át, s a város a hasonló nevű megye székhelye lett. Az 1075-ben alapított Garamszentbenedeki Apátság alapítólevele szerint Csongrád abban az időben már fallal védett város volt. A fejlődésnek a tatárjárás vetett véget.

Olvasóink írták

 • 16. J.V. 2008. január 29. 15:41
  „Tisztelt Kováts Úr!
  Elnézést kérek hogy az elözö megjegyzésemben nevét rosszól írtam le.
  Ami a hely titoktartását illeti, annak nuncs nagy jelentösége. Aki egy ilyen szabad, nyilvános helyen ásatásba kerül, az úgyis hozzátartozik egy "Pirát" szervezethez. Az ellen csak hatósági szervezettel lehet védekezni. Hibásnak tartom a régészek magatartását, ami a baksi ásatásoknál történt. Ugyanis a fiatal egyetemisták "bújocskát" játszottak a kalandor kincskeresökkel szembe.
  Az "Ebay" Internet ajánlatokban szabadon Magyar archeologiai leleteket kínálnak eladásra. Ha az ilyen ajánlatok megszüntetésére, ill birtoklálásására nincs a Magyar hatóságoknak befolyása, ugy ezt a nagyon kecsegtetö üzletágat a lelöhely titoktartássával nem lehet megakadályozni.
  Keressen politikai befolyást hogy a Magyar Örökségvédelmi kincsek jobban meglegyenek hatóságilag védve.

  Tisztelette: J.V.”
 • 15. János Vincze 2008. január 27. 18:42
  „Kedves Kovács úr!

  Próbálja meg a " NASA World Wind 1,4 " Programot az Internet-böl lehívni.
  Az Ön által jelölt hellyen látni fog régi épület maradványokat. A megjelölt helytöl keletre (a Veker és Kurca szögletében) viszont egy nagy templom komplex képét fogja megtalálni.
  Minden esetre próbálni kell az 1990-es és 2000-évi felvételeket a rendelkezésre álló különbözö színszürökkel. Ettöl a területtöl még keletebbre nagyon sok települési nyomokat lehet még felfedezni.
  A feltárás bizonyító ereje nélkül mégis kételkedni kell hogy valóban itt volt a csongrádi földvár. Ugyanis a törökök által épített négyszögletes vár romjainak jelenlétére nem mutatnak a felvételek.”
 • 14. lopakodó 2008. január 01. 22:33
  „woww cool”
 • 13. tanítvány 2007. december 29. 11:04
  „Kováts tanbá azt hiszi, felfedezte a spanyolviaszt.
  Tanárként úgysem jeleskedett, undorító stílusa volt, kétértelmű szöveget nyomott a lányoknak, kimutatta baloldali kötődését, eldumálta az órákat, ennyi.”
 • 12. D95 2007. december 28. 02:24
  „En este fel hatkor megtalatam eldoradot! De nem mondom el senkinek hogy hol van. :-))”
 • 11. suhym 2007. december 27. 17:02
  „Akkor a Google ezen progija nem műholdas?”
 • 10. Ági 2007. december 27. 16:57
  „Kedves D95!

  Nem védtem én senkit, csak fel szerettelek volna világosítani, hogy nem azt a tanyát kell nézni. Előbb utóbb egyébként szerintem úgyis kiderült volna ez az egész, szóval teljesen mindegy, hogy kihez fordult a bácsi. Az meg egyértelmű, hogy a délmagyar nagy cikket fog csinálni belőle-ezt sejthette volna, hogy ki fog tudódni a dolog.”
 • 9. Ági 2007. december 27. 16:52
  „Kedves suhym!

  Igen, azt én is látom, és azt is írtam, hogy a vár körvonala látható.”
 • 8. VT 2007. december 27. 16:16
  „Ja és még annyit, hogy nem űrfelvétel, hanem légifelvétel.”
 • 7. VT 2007. december 27. 16:15
  „Az említett határrészen található Várfok és Várhát. Várfok egy kisebb vízér volt régebben, ami a Kurcába folyt. Várfok talán földvár, mindenesetre egy kiemelkedő terület ma is. Édesanyám már régóta tudja, merre van, sok évvel ezelőtt voltunk is arra. Mondta is, hogy földvár lehetett az a nagy, beszántott bucka. És gondolom sok más szentesi is tud róla.

  Mondhatni aki kincset akart vadászni eddig is megtehette. Egy olyan területen amit 100 éve minden évben felszántanak nem fognak csak úgy a halott tatárok kifordulni a földből, itt csak régészeti munka hozhat eredményt.

  Másfelől ha a Google térképet nem rakják be az sem számt, az újságban látható fényképről egyből látszik hogy merre is van ez. (Aki meg olyan lusta hogy nem néz utána kincset se fog keresni.)”
 • 6. D95 2007. december 27. 15:54
  „Kedves Agi
  Valamifele korvonal valoban lathato ezt nem tagadom.Bar az vesse ram az elso kovet aki nem a hazat nezte meg eloszor!!
  A becsmerlesem viszont az ujsagironak szolt aki volt olyan hulye hogy az osszes adatot belinkelte holott az uriember egyertelmuen tudtara adta hogy nem szeretne kozze tenni.Nem ertem hogy te miert kelsz egy ilyen ember vedelmere tovabba miert nem olvasod el es erted meg rendesen amit irtam.”
 • 5. suhym 2007. december 27. 14:52
  „Ági!

  A belinkelt térkép alapján a (körvonal)hely behatárolható.”
 • 4. Ági 2007. december 27. 14:46
  „Szerintem meg te vagy az idióta, mert nem azt a házat kell nézni ami ott van, az valszószínűleg, hogy nem a várrom- nem gondolod!? A vár nem látszik, csak a körvonala, csak jobban kell nézni!”
 • 3. D95 2007. december 27. 14:29
  „Ez valoban butasag volt hogy belinkeltek a kepet! Gratula az osszes puhaagyu ujsagironak. Szegeny tanar ur!
  Amugy a muholdkeprol nekem inkabb egy tanyanak tunik mint varromnak.

  Amugy nem ertem hogy ennyi esszel hogy lehet valaki ujsagiro?
  Irjatok csak le nyugodtan az osszes adatot had arassa le valaki a bacsi helyett a baberokat!!! Az biztos ha feltalalnek valami korszakalkotot akkor nem a delmagyarhoz fordulnek eloszor!!
  Ekkora Idiotakat mint ti vagytok!”
 • 2. Dada né 2007. december 27. 14:26
  „Hol az a vár a térképen?”
 • 1. Dezső Bá 2007. december 27. 13:26
  „"A szentesi tanár nekünk sem árulta el fölfedezése pontos helyét, attól tartva, hogy a kincsvadászok szétdúlják a területet még a régészeti feltárás előtt."

  Ehhez képest belinkelték a Google Maps-et, koordinátákkal együtt. Bravo! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 milliós kábítószerfogás Csongrádon

Csongrád - Csaknem 12 millió forint a feketepiaci értéke annak a 4500 darab extasy tablettának,… Tovább olvasom