Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Gripenek Csongrád felett

A gyakorló légiharc manőverei és áthúzásainak hanghatásai sok esetben zavarják a csongrádi emberek nyugalmát.
Az elmúlt években több alkalommal is kérte Csongrád város vezetése a Honvédelmi Minisztérium illetékeseit, hogy más légteret jelöljenek ki a repülőkiképzést folytató és gyakorlatozó vadászpilóták részére. Mivel ez ügyben nem történt előrelépés a város lakói az elmúlt napokban is tapasztalhatták, hogy a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső repülőbázis vadászpilótái a város légterében gyakorlatoznak a Gripenekkel.

Gripen Csongrád légterében. Fotó: Martini János
Gripen Csongrád légterében.
Fotó: Martini János

Légi Fölényen a Gripenek

A gyakorlat szerves részét képezi a Gripen-programnak. Az elmúlt időszakban ugyanis csökkent a szárazföldi csapatok tűztámogatási lehetősége, amelyek a Gripen hatékonyságával pótolhatók.A sikeres februári lőgyakorlat után a kecskeméti vadászpilóták egy újabb gyakorlatra kezdték meg a felkészülést. Március végén egy svédországi bázisra települ át öt darab JAS-39 Gripen vadászgép. Itt a kecskeméti Gripenek a „Légi Fölény 2012" gyakorlaton éleslövészetet is végrehajtanak, valamint együttműködési feladatokat is gyakorolnak, hogy megszerezzék a szükséges kvalifikációt.  

A vadászpilóták február utolsó napjaiban a hajmáskéri lőtéren fedélzeti gépágyúval semmisítették meg a kijelölt földi célpontokat. A Gripenek Mauser BK típusú 27 milliméteres gépágyúval, „Pele" páncéltörő lövedékkel hajtották végre a feladatot. Ez a fegyver 1-3 kilométer távolságból tökéletesen alkalmas a levegő-levegő és a levegő-föld célok leküzdésére is. Találati pontossága kiváló, a vadászpilóták csak pontlövőnek mondják. A lövészet eredményességének értékelését a gépbe épített és a felfüggesztett videokamerák segítették.

A vadászpilóták évente két-három éleslövészetet hajtanak végre, amelyek kiképzésük szerves részét alkotják. A mostani feladat végrehajtását a lőtér feletti alacsony felhőzet nehezítette.

Olvasóink írták

 • 15. hetzer 2012. március 18. 07:56
  „11. Elnyomott.1 2012.03.13. 19:49

  Elnyomottkám, te nagyon szűk látókörű vagy. Tudod, "ez a sok ingyenélő pilóta pótló gyökér" az életét fogja érted föláldozni, ha esetleg kipukkanna az a nagy boldog EU buborék és valamelyik szomszédos (egyébként irányunkban borzasztóan barátságos) ország úgy döntene kihasít egy darabot kedves kis országunkból. Persze erre kevés az esély, de a történelem okozott már nagyobb meglepetéseket is. Egyébként, tudod a pilóták is adót fizetnek, ugyanúgy mint mindenki más, én nem hiszem hogy a te zsebedből fizetnék ki őket.
  Egyébként ezek "pilóta gyökerek" diplomás emberek, sokuknak több nyelvvizsgája is van, gondolom neked minimum egy PHD képzés lehet a zsebedben ha ilyen magas lóról beszélsz. A fizikai részét a munkájuknak már meg sem említem gondolom te is képes lennél elviselni 8-10G-s hatásokat amiket nekik kell a munkájuk során.”
 • 14. borcsa25 2012. március 15. 11:14
  „Egyetértek a 12. hozzászólóval, Csongrádon minden baj. Egyeseket zavar, ha halott városunkban időnként az élet jelei mutatkoznak. Az év 365 napjából, van néhány, amikor fiatalok szórakozásától hangos a város. Ez lehet, úgy 20-25 nap, amit minden évben erős felháborodás kísér. És most, "uborkaszezonban" jön a következő probléma, a repülők zaja! Talán nem kellene síri csendben várni, hogy mikor hallják meg egy repülő hangját, hanem meg kellene próbálni élni, és élni hagyni másokat! Ennyire irigy, önző emberekkel, mint akik ebben a városban élnek, nem sok helyen lehet találkozni.”
 • 13. Gépész 2012. március 15. 07:08
  „Kedves Elnyomott.1

  Csak hogy tud, géptervező gépészmérnök vagyok és nem ingyen élő. Egy munka napommal több ponttal emelem a GDP-t mint te egy egész munka éveddel. Fogadj meg egy tanácsot mielőtt elkezdesz másokat szidalmazni inkább gondolkozz, mert az internet rejtekéből nagy csak a szád. Csak sajnálni tudlak, amiért ilyen szánalmas módon látod a dolgokat.

  Ja és még valami egy vádászgép hajtóművében a közel tökéletes égés megy végbe és így igen minimális a kijutó szennyező anyag. Ellenben a rozzant Ladáddal ami viszont még benzint sem égeti el rendesen.”
 • 12. surjana 2012. március 14. 10:04
  „Sajnos, a csongrádiakat minden zavarja. Ha nappal ugat a kutya az a baj, ha éjszaka, az a baj. Tegye mindenki a maga dolgát, és baj nem lesz. Egy kis hangzavart el lehet viselni. Annyira nem is rémes, mint ahogyan ezt itt lefestik. Az emberek jó dolguktól már nem tudnak mibe belekötni! Tiltassuk be a harangszót, a szomszéd szélcsengőjét, az utcai gyerekzajt...”
 • 11. Elnyomott.1 2012. március 13. 19:49
  „Hát nekem nem tetszik, és azt gondolom mi vagyunk többségben ha neked ez kielégülést nyújt ülj fel egynek a szárnyára és fülelj.Csak a levegőt szennyezi feleslegesen és herdálja a pénzünket ez a sok ingyenélő pilóta pótló gyökér.nekem egy madár több örömet okoz mint száz vadászgép, hallgasd őket is és talán nem az a otromba hang lesz a legszebb a mit idáig hallottál.”
 • 10. Gépész 2012. március 12. 06:37
  „Akinek nem tetszik az használjon füldugót. Szép látvány ahogy gyakorlatoznak és nem bánom, ha megremeg az ablak, mert a pilóta max-ra tolja a tolóerőt. Legalább a Magyar Légierőt hagyjátok békén kedves csongrádi lakosok ha már a fiatalokat és a pályakezdőket sikerült a városból elkergetni, mert miattatok nem tudnak elmenni szórakozni (lsd: éjféli nyitvatartási szombaton), munkahely meg egyébként sincs a városban. Szóval tessék elviselni azt a havonta egy két alkalmat amit zajonganak. Egyébként is Európában a Magyar pilóták repülnek a legkevesebbet, már csak ezért is tessék csöndben maradni, inkább üljetek ki a napra és nézzétek ahogy repkednek.”
 • 9. Öszintenő 2012. március 10. 14:37
  „Engem is idegesít a repülők zaja! Mért épp Csongrád fölött eszetlenkednek?? Miért pont lakott terület fölött? Vagy menjenek BUDAPEST fölé !Jaa ot nem lehet..Legalább mennének egy pár ezer méterrel feljebb! Honvédelem..Ugyan már! Úgy látom azért van itt is pár ember aki elhiszi hogy bármit is tudnánk csinálni egy esetleges támadás esetén,mert van néhány "nyugati" repülőnk.”
 • 8. X_Y 2012. március 10. 12:00
  „Tiszta ügy, meg kell szüntetni az egész magyar honvédséget. Szükség esetén Orbán majd szól Putyin pajtásnak és bejönnek az oroszok megvédeni az országot :)”
 • 7. keletaru 2012. március 10. 11:03
  „Azon csodálkozom egy két jó képességű még nem interpelált a déli harangszó miatt . Itt még az is elképzelhető a Bagázsból valaki meri venni a 1űgyűségét emiatt IS . Üdv Kuci”
 • 6. Asti 2012. március 10. 09:09
  „Hazánk légterének védelméhez, és a szuverenitásának biztosításához szükségünk van korszerű és többfeladatú repülőgépekre. Ez vitán felül kell, hogy álljon. Nem gondolom azt, hogy össze kell hasonlítani a MiG-29 és a JAS-39 Gripen képességeit. A MiG-29 igen jó repülőgép de mondjuk ki - sajnos -, erkölcsileg elavult. Napjainkban már sok helyen felismerték azt, hogy nem biztos, hogy a hadműveleteket folytató szárazföldi csapatok ellen a szárazföldi erők alkalmazása a legjobb megoldás. Ennek törvényszerűségeit bizonyítja a közelmúlt több háborúja és légi hadműveletei. Gondolok az első és a második Öbölháborúra, a Dél-szláv konfliktusra, Libíára és lehet még sorolni. A MiG 29 alapvetően vadászrepülőgép, légi célok leküzdésére és légvédelmi feladatok végrehajtására tervezték, és alkalmazzák azokban az országokban ahol még hadrendben tartják. Személy szerint én is nagyon szeretem a ,,Nagyvas"-nak becézett MiG- 29 -t de a szárazföldi célok elleni felderítő és csapásmérő képessége nagyon alacsony szintű, szemben a Gripen rendszerével, mely a rendkívül fejlett elektronikai, és optikai lehetőségeivel szinte már valóságosan a ,,Csillagok Háborúja". Néhány éve történt, hogy Szeged környékén néhány ember egy elektromos nagyfeszültségű trafóból ellopta a trafó olajat. A térségben éjszakai kiképzési repülési feladatokat végző egyik Gripen -több km. távolságból -, videóra rögzítette az eseményt, és a bűnügy további nyomozása érdekében a felvételt átadták a rendőrségnek. A videó a ,,Délmagyar" online kiadásban is megjelent.”
 • 5. ráérő 2012. március 09. 21:04
  „"hogy az adófizetők lássák: az adójukért megkapják a védelmet..."
  Kitöl védenek meg?
  Tudsz valamit,vagy csak sejtéseid vannak?”
 • 4. demos 2012. március 09. 16:15
  „Lenyúzott F-16 helyett jobb vétel az új Gripen! A MIG-29 jobb gép de NATO tagként nem tartható és nem is kifizetődő. Az meg hogy Csongrád vagy bármely más város fölött gyakorlatoznak értelmetlen! A honvédségre költött pénz szükséges rossz,de ha ebből modern technikát veszünk még mindig jobb,mintha mások levedlett roncsait sóznák ránk.Korrupt politikusoktól függetlenül a Gripen akkor és most is jó döntés volt.Kár hogy nem futja új F-16-ra és annak legmodernebb fedélzeti felszerelésére.”
 • 3. palfisz 2012. március 09. 15:26
  „Mike3
  Ön bizonyosan olyan helyen lakik, ahová nem ér el az ablakok rezgése, a háziállatok riadalma ezért a "gyakorlatozásért". Az adónkért pedig így sem kapunk "védelmet"!”
 • 2. Mike3 2012. március 09. 12:58
  „lázonganak a búrok? bár a Gripen képességei mosolyt csalnak az orcánkra, megjegyzendő, hogy anno pont leszarta a hadsereg, hogy mit szólnak a civilek. keresztbe-kasul repülték a Mig-ek és a Sukhoi-ok az országot, akár pár méter magasságban. Harckocsik rongyoltak keresztül az utakon és aktív volt minden lőtér. Fogalmam sincs, kit és miért zavar pár gyakorlatozó repülőgép. A nyugati országokban direkt vannak rendszeres és látható őrjáratok, hogy az adófizetők lássák: az adójukért megkapják a védelmet.

  a nyavalygóknak javaslom, hogy menjenek el egyszer egy repülőnapra és ismerkedjenek meg testközelből ezekkel a vasmadarakkal! rögtön meg fog változni a vélemény és fél szemmel mindig az eget fogják kémlelni, hátha meglátnak egyet.

  nagyjából nevetséges, hogy egy ilyen igény egyáltalán megszülethetett hivatalos formában.

  1 Uborka: Ha egy kicsit romantikusak lennénk, azt mondanánk, az akkor rendelkezésre álló orosz technikát kellett volna fejleszteni, nagyjavítani. A realitás viszont egyértelműen az F-16 mellett szólt volna. No de ez Magyarország és itt nem működnek a jelenleg ismert világ szabályai.”
 • 1. uborka 2012. március 09. 12:13
  „Aki behozatta őket annak a háza fölött kellene meg tervezni a légi lövészetet.Mivel mikor meg vették akkor az volt, hogy mennyi munka helyet fog ez nekünk biztositani, hát semmit, de azt jól. a pénzek ,hogy ezt a leg rosszabb gépet vegyük a minisztérium illetékes embereinek a zsebébe landolt.megint iró asztali emberek döntöttek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz kocsma az ifjúsági házból

A Városellátó Intézmény gondjaira bízták a néhány éve teljes körűen felújított Hunyadi téri ifjúsági házat. Tovább olvasom