Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Gurigarazzia Csongrádon: kilencből semmi

Bajba kerülhet, aki Csongrádon járva nagydolgát szeretné végezni, a város egyik közintézményében és nyilvános illemhelyén sem találtunk vécépapírt. Az általános magyarázat szerint azért nincs papír a városháza, a rendelőintézet és a művelődési központ vécéiben, mert ellopják. És nem csak azt: mindent, ami mozdítható.
Kilencből semmi – summázva ilyen eredményt hozott szerdai gurigarazziánk Csongrádon. A rendhagyó ellenőrzés ötlete azért jutott eszünkbe, mert mindannyiunkra rátörhet a hasmars, és akkor sürgősen találni kell egy olyan helyet, ahol nyugodt körülmények között elvégezhetjük dolgunkat. Mivel előfordult már, hogy a hiányzó kellékek miatt a vécékagylónál kellett sarkon fordulnunk, utánanéztünk, egy átlagos nyári hétköznapon hogyan boldogulnánk szorult helyzetünkben Csongrádon.

Elsőként a városháza vécéit teszteltük, és ahogy a földszinti illemhelyeken, úgy az emeletiekben sem találtunk gurigát. Utóbbinál egy felakasztott papírhenger emlékeztetett rá, hogy volt ott valamikor vécépapír, de hogy mikor szaladt le róla az utolsó méter, azt nem lehetett kideríteni. A tekercshiányról megkérdeztük a polgármesteri hivatal vezetőjét, Berkes Istvánt, aki elismerte, nem tudják biztosítani, hogy a hivatali nyitva tartás ideje alatt mindig legyen vécépapír a toalettekben. A jegyző szerint ez a sajnálatos hiányosság legtöbbször annak tulajdonítható, hogy a városházáról minden mozdíthatót ellopnak, őrt pedig nem tudnak állítani a mellékhelyiségekhez. Az irodák dolgozói külön kapnak papírt, nehogy problémájuk legyen a munkahelyükön.

Szentesen találtunk

Szentesen is felkerestünk három közintézményt. A rendelőintézet két emeleti mellékhelyiségében nem találtunk vécépapírt, bármennyire is kerestük. A polgármesteri hivatal Kossuth téri szárnyának vécéiben nem volt papír, az Erzsébet téri szárny felújított mellékhelyiségében viszont nem is egy tekercs várt a felhasználóra. Az ifjúsági házban szintén kulturált, vécépapírral ellátott illemhelyeket találtunk.

Ha már a városházán sem lehet ott hagyni néhány tekercs vécépapírt, felmerült a kérdés, mi lehet a város nyilvános illemhelyein. Nos, a helyzet ugyanaz. Miképpen a piroskavárosi piac vécés bódéjában, úgy a Körös-toroki partfürdő igényesen berendezett konténereiben sem leltünk egyetlen gurigára sem. A területet üzemeltető városgondnokság igazgatója, Bodor János nem kívánt mentegetőzni a jelenség kapcsán, csak annyit fűzött hozzá, hogy nem tudja az okát, általában ugyanis kirakják a tekercseket a helyükre, de azok rendre eltűnnek. Annyit azonban megígért, hogy erre jobban oda fognak figyelni.

Hogy teljes legyen kép, felkerestük a bökényi rendelőintézetet, de ott is csalódnunk kellett. Megnéztük, hátha az emeleti illemhelyen jobb körülmények fogadnak, mint a földszinten, de ellátottság tekintetében nem találtunk különbséget: egyik vécében sem volt papír. Sipos Tibor igazgató főorvos érdeklődésünkre elmondta, bármikor teszik ki a gurigákat, mindegyiknek lába kél. De nem csak azok, hanem ülőkék, lehúzók és tartályharangok is tűntek már el a vécékből. Sipos Tibor szerint jól jellemzi az emberek hozzáállását, hogy miközben mindannyian a legjobb egészségügyi szolgáltatást várnák el, némelyikük képes a vécékefe fejét lelopni, a nyelét meg otthagyni, hátha azzal is boldogul az utána következő.

Gurigarazziánk utolsó állomása a művelődési központ volt, de itt is ugyanezzel a helyzettel szembesültünk. Amikor a hiányosságra rákérdeztünk, Kovács Lászlóné igazgató állította, amikor rendezvényeik vannak, a programok előtt mindig bekészítik a tekercseket a vécébe. Hozzátette, mivel intézményük frekventált helyen van, sokan az utcáról járnak be dolgukat végezni, és ilyenkor előfordul, hogy magukkal is viszik, amit ott találnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pihenő- vagy bulihely a Körös-torok?

Egyértelmű szabályokat és hosszú távú fejlesztési terveket szeretnének kicsikarni a csongrádi… Tovább olvasom