Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Hajléktalan nincs, csak sok magányos

Egy asszonyt Bokrosról kórházba vitettek, egy másiknak pedig a napokban tüzelőt szereztek a csongrádi polgárőrök. Járják a tanyákat, figyelnek, nehogy valaki bajba kerüljön. A városban nincs hajléktalan, a környéken azonban mintegy négyszázan élnek magányosan. Közöttük sokan elkeserítő körülmények között.
– A szociális munka és a gondoskodás Csongrádon nélkülözi a látványos jeleneteket – fogalmaz Hatvani Mária aljegyző. – Az állomáson és a buszpályaudvaron sincs hajléktalan, a városközpont bérházaiban sincs. Ha vannak is néhányan, valahol meghúzódhatnak. A város szélén azonban sok a szegény ember, akiket ilyenkor rendszeresen föl kell keresni.

Bokroson, a vízlépcsős út mellett éktelenkedő kicsi viskóban él Marci, akit már többször szerettek volna szociális otthonba bevinni, de ő ezt nem akarja. Őt sem tartják igazi hajléktalannak, pedig életkörülményei sokakat elborzasztanának. Tavaly a szentesi kórházban vészelte át a telet, de szinte reménytelen próbálkozás őt meggyőzni arról, hogy a város egyik szociális otthonába költözzön be. Lantos Márton koránál legalább 15-20 évvel öregebbnek látszik. A családsegítők is „nehéz esetnek" tartják. Hiszen formailag nem hajléktalan, de magányos, s előfordult már, hogy kirabolták. De Marci ezt is elviseli.

A csongrádi polgárőrök ügyvezetője, a tanyavilág jó ismerője, Kálmán József arról számolt be, hogy a tanyaprogram keretében minden héten a rendőrséggel közösen bekopogtatnak a tanyán élőkhöz, és megkérdezik: miben segíthetnek. A napokban öt helyre vittek élelmiszercsomagot, amit a családsegítők állítottak össze. Lehet, hogy ennél több a rászoruló, hiszen a legszegényebbek oda menekültek az elszegényedés elől; eladták városi hajlékukat, de közülük sokan gyorsan fölélik a lakás és a tanya ára közti különbözetet.

A napokban enyhült az idő, de a tavasz még odébb van. Fogy a polgárőrök benzinje is, néha 130-140 kilométerrel is többet mutat az óra, amikor megjönnek a csendes tanyavilágból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japánba készülő csongrádi üvegbeton

Minden valószínűség szerint még idén bemutatkoznak a világpiacon a csongrádi fényáteresztő betonból… Tovább olvasom