Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Halpusztulás: eredménytelen volt a terepszemle

Csanytelek - Továbbra sem tisztázott, mitől szökött föl februárban a Dong-ér ammóniakoncentrációjának szintje, ami jelentős halpusztulást okozott a csanyteleki Csaj-tóban.
A halászati cég vezetője már nem remél kártérítést, de bízik abban, hogy kiderül az igazság. A rendőrségi nyomozás még hónapokig eltarthat.

Szabó Zoltán még bízik abban, hogy kiderül, mi okozta a Dong-éren az ammóniamérgezést, ami a csanyteleki Csaj-tónál februárban bekövetkezett halpusztulás kiváltó oka volt, de kártérítést már nem remél a halászati cég tulajdonosa. A halászmestert nemrégiben újból kihallgatta a csongrádi rendőrség, az első szakértői vélemény is elkészült, de információink szerint újabb vizsgálatokat rendeltek el, így viszont még hónapokba telhet, mire a nyomozóhatóságnál lezárul az eljárás.

A halgazdaságnál mostanság telepítettek: a csanyteleki tórendszerbe mintegy 150 mázsa kisponty, amur és busa került, illetve kerül. Szabó Zoltán szerint a nyár közepére válnak megint piacképessé, addig pedig csak annak lehet örülni, hogy a hatóságok foglalkoznak az üggyel, és talán elkerülhetővé válik egy újabb vízszennyezés.

Érkezik az utánpótlás a csanyteleki tórendszerbe. Februárban 160 mázsa hal pusztult el ammóniaszennyezés miatt, most ugyanennyi növendékhallal pótolják a veszteséget. Fotó: Tésik Attila
Érkezik az utánpótlás a csanyteleki tórendszerbe. Februárban 160 mázsa hal pusztult el ammóniaszennyezés miatt, most ugyanennyi növendékhallal pótolják a veszteséget.
Fotó: Tésik Attila

A több tízmilliós káresetet egyébként a térség országgyűlési képviselője, Vincze László sem hagyta szó nélkül. A honatya kérdéssel fordult a környezetvédelmi miniszterhez, azt tudakolta, mit szándékozik tenni a halpusztulás okának kivizsgálásában. Fodor Gábor március 17-én keltezett válaszában megemlítette, hogy az elvégzett kémiai vizsgálatok alapján kiderült, a vízmintában kiugróan magas volt az ammóniakoncentráció, illetve az összfoszfor tekintetében a növényi tápanyag mennyisége és a szervesanyag-tartalom. Azt viszont nem tudták megállapítani, hogy a nagy mennyiségű ammónia honnan származott, ezért a felügyelőség a Dong-ér kérdéses szakaszának teljes bejárását tervezi.

– Bejártuk a területet, de nem hozott új információt a terepszemle – nyilatkozta lapunknak Kardos Sándor. Az Alsó-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet igazgatója hozzátette: saját hatáskörben vizsgálódva direkt szennyezésre utaló nyomot nem találtak. A felügyelet is megvárja, amíg lezárul a rendőrségi nyomozás, tőlük is rengeteg adatot bekértek.

Olvasóink írták

  • 1. Falusi 2008. április 11. 23:07
    „Az ammónia szintet Szentesen sem akarták megállapítani(Veker). Szomorú hogy itt sem. Nem akarásnak, egy jó nagy nyögés a vége!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízi polgárőrség alakul Csongrádon

Csongrád - A szolnoki vízi rendészet parancsnoka szerint a Tiszán is nagy szükség van a civil jelenlétre, egyre nagyobb károkat okoz a falopás, az illegális halászat. Tovább olvasom