Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Hétmilliárdos fejlesztésről egyeztettek Csongrádon

Csongrád - Pályázati támogatás elnyerésében bíznak a csongrádi Egészségváros projekt előkészítői, ezért ősz helyett jövő tavasszal kezdődhetnek meg a 7 milliárdos beruházás első ütemének kivitelezési munkái.
A szakhatóságok képviselői előtt is bemutatkozott a csongrádi Egészségváros projekt. A nemrégiben megtartott egyeztetés volt az első alkalom, hogy minden érintett ellenőrző szerv betekintést nyerhetett a tervekbe. A Csongrádon gigantikusnak számító 7 milliárdos fejlesztést 2005-ben harangozták be, de 2008 márciusáig gyakorlatilag semmilyen előrelépés nem volt a projekttel kapcsolatban. Tavasszal az önkormányzat kiszállt az ügyletből, a beruházásra kijelölt 11 hektáros földterületet pedig eladta az ötletgazdának. Hideg Edit, az Első Magyar Projektház Kft. ügyvezetője akkor azt mondta lapunknak, hogy a város kilépésével lendületet vehet az ügy. – Most végre van miről beszélnünk – vezette föl a szakmai konzultációt Hideg Edit.

Kovács István, az Egészségváros főépítésze elöljáróban elmondta, a 11 hektáros területen közel 2,6 hektárt építenének be. Hét darab, felülről háromágú csillag alakú épületből álló komplexumban egy 180 szobás gyermekgyógyászati részleget, egy 100 szobás szállodát és egy 50 szobás idős otthon alakítanának ki, melyekhez gyógymedencék és sportpályák is épülnének. Lényeges változtatás a korábbi koncepcióhoz képest, hogy a tervezők tájba simuló építészeti megoldást választottak: az épületegyüttest növényzettel betelepített zöldtető fedné. Az építészek szerint az alföldi halmokra emlékeztető látványt nyújt majd a dombok alá rejtett Egészségváros.

A tervek szerint a csongrádi Egészségváros is éppúgy zöldellni fog, mint a fejlesztésre kijelölt terület. Fotó: Karnok Csaba
A tervek szerint a csongrádi Egészségváros is éppúgy zöldellni fog, mint a fejlesztésre kijelölt terület. Fotó: Karnok Csaba

Bár tavasszal azt írtuk, minden remény megvan rá, hogy ősszel megkezdődjenek a kivitelezési munkák, a mostani helyzet szerint viszont jövő tavasszal lehet az első kapavágás. A késlekedésnek 3 millió euró (715 millió forint) az oka: ekkora támogatásra pályázik a Norvég Alapnál a projekt, méghozzá jó eséllyel. – Nem függ a pályázati sikertől a beruházás, de minden támogatási lehetőséget szeretnénk kiaknázni, ezért inkább megvárjuk a jövő februári elbírálást, megkezdett fejlesztés ugyanis nem vehet részt a pályázaton. Július 12-éig kell benyújtani a pályázati anyagot – nyilatkozta lapunknak Hideg Edit, aki azt is hozzátette, a kivitelezést több ütemben hajtanák végre, először a gyermekgyógyászati központ épülne meg.

Új rendezési terv kell

Fontos rögzíteni, hogy – még ha meg is lenne rá a pénz, és az engedélyes tervek is rendelkezésre állnának – akkor sem kezdődhetne meg a munka a Bökényalji út mentén, a hatályos csongrádi rendezési terv szerint ugyanis a szóban forgó telek alig egyharmadán lehet csak építkezni, a terület nagy részét – a természeti környezet és a műemléki védettséget élvező belváros közelsége miatt – védősávnak jelölték ki. Ahhoz, hogy a jogi háttér biztosított legyen, módosítani kell a településrendezési tervet, de előbb véleményeztetni kell a változtatásokat. Ez időigényes eljárás, de Bedő Tamás polgármester ígéretet tett a projekt előkészítőinek, az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy időre elkészüljön az új rendezési terv.

Olvasóink írták

 • 7. pitkin 2008. július 08. 08:37
  „Ha hiszel valamiben, vagy ha nem hiszel ... mindenképpen igazad lesz.
  Aki azt mondja, hogy eddig sem volt semmi ezután sem lesz semmi ... (és nem is teszek érte semmit) annak minden bizonnyal igaza lesz. Ha már mi nem teszünk semmit, legalább szurkoljunk nekik , hogy meg tudják csinálni. Ahhoz, hogy valami komoly történjen , ahhoz sajnos pénz is kell. Ehhez pályázni kell, illetve kell saját tőke. Úgy tűnik az önkormányzat kiszállt a dologból, ettől még akár jobban is haladhat a dolog. Nem hiszem, hogy az lenne a lényeg, hogy a jobb vagy bal oldal csinálja, ezt tudomásom szerint emberek csinálják (és remélem nem a politika). Azt látom, hogy Mo.-on mindenki azt várja, hogy a kormány, az önkormányzat stb. csináljon mindent. Aki még nem vette volna észre - ez az idő már lejárt. Mindenki tehetne legalább egy kicsit azért hogy jobb legyen ... pl nem dobálni a szemetet, csikket, lenyírni a füvet. Nem kell feltétlenül (mondenkinek) nagy dolgokat véghezvinni. A nagy dolgok sok kis dologból állnak össze.”
 • 6. Kisherceg 2008. július 04. 09:29
  „Tudjátok ez mind szépen hangzik meg jó olvasni azt, hogy lesz valami változás csongrádon, de én nem nagyon hiszek ebben! Eddig amit meg akartak valósítani legyen az bár mi, mindíg minden a papíron marad, hogy is van ez? Valóban fejleszteni kéne a várost nem vissza tartani! Be akarják zárni a fűrdőt miért? Arról is volt szó, hogy élmény fűrdőt építenek ide, abból se lett semmi! Ennek a városnak egy teljes generálozásra volna szüksége! Kikéne használni a természeti adottságait a városnak! Ez a város gazdag lehetne és sokkal fejlettebb ha azok akik a bársony székben űlnek (helyisznten) a város érdekeit néznék és nem a saját zsebüket!”
 • 5. lusta 2008. július 02. 06:47
  „"Lakóeltűnés (?) (:P)"

  Kb. 1 éve hallottam, hogy a Flóriántól visszább a belváros felé uazon oldalt épülni fog vmi multi v. üzletház. Persze akkor ez még kicsit furán hangzott. Erre meg uott, egymás mellett lévő 2 ház és 1 ikerház lakatlan (?): derékig ér a gaz, a régi lakók és a kutyák eltűntek és a redőnyök is le vannak engedve...

  ...na most v. az UFO-k jöttek (:P) v. tényleg vmi előkészületben van itt...

  ...kíváncsian várom a végkifejletet!!!...:D...”
 • 4. Optimista 2008. július 01. 10:36
  „Kedves Hozzászólók !
  Ennyire nem kellene pesszimistának lenni. Inkább örüljünk annak, hogy egy nagy beruházás indulhat, ami még munkahelyet is teremt. Vagy az a baj, hogy ezt nem a jobboldal kezdeményezte? Jó lenne már végre a város érdekeit nézni a képviselő-testületben is, és nem agyon politzálni és akadályozni a város fejlődését.”
 • 3. lusta 2008. június 30. 21:14
  „Lusta vagyok elolvasni a cikket (:P), de azért sztm a város köztereit és turisztikai értékeit kéne kicsit frissíten (bár már elkezdték az OTP előtt, de ez még semmi-féle) ... Ja meg vmi munkahelyet varázsolni !!! ...”
 • 2. Kuci 2008. június 30. 20:50
  „S kinek !? El ment már mindenki !?”
 • 1. komcsika 2008. június 30. 15:54
  „Hálla Istennek. Mán asszittük, hogy gyüvő évet nem tudják, még mégígírni sé. Nagyon megnyugodtunk, mosmán mégint jókat alszunk.

  A pályázat irka firkálók mán legealább keresnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a Csongrád utáni Tisza-hidat

Csongrád - Jövő év szeptember végére megújulhat a Csongrád utáni Tisza-híd. A 495 méter hosszú, 8… Tovább olvasom