Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Hiszékenységi próba volt?

Nem történt bűncselekmény a csongrádi ereszcsatorna-felújítások során – állítja a helyi rendőrség és ügyészség. Megírtuk: a kirendelt igazságügyi szakértő szerint kétségtelen, hogy becsapták azokat a nyugdíjasokat, akik tavaly százezreket voltak kénytelenek fizetni egy román állampolgárokból álló társaságnak. A kárértéket meg is állapította a rendőrség, az eljárást viszont bűncselekmény hiányában megszüntette, az ügyészség pedig mindezt jóváhagyta.
Hevesi Lászlóné is pórul járt. Fotó: Bíró Dániel
A hiszékenység, nem pedig bűncselekmény áldozataivá váltak azok az idős csongrádiak, akik munkát adtak az ereszcsatorna-javító társaságnak – legalábbis a helyi rendőrség és ügyészség szerint. Mint arról lapunkban beszámoltunk, több nyugdíjas olvasónk azzal fordult szerkesztőségünkhöz, hogy az igazukat keresik egy olyan ügyben, ahol százezreket kényszeríttettek ki tőlük román állampolgárságú házalók, mégsem vonták őket felelősségre. Egyiküktől például, ahol 15 méternyi ereszt cseréltek le kókány módon, 360 ezer forintot vittek el, egy idős bácsit pedig meg is fenyegettek, aki így kénytelen volt 130 ezret fizetni a megbeszélt 80 ezer forint helyett.

Fenyegetően léptek fel

A hiszékenyek próbája azonban nem ért véget: hétfőn azzal jelentkezett egy csongrádi olvasónk, hogy édesanyját éppen így csapta be egy hasonló társaság idén augusztusban. Piroska néni még most is fél, ezért a teljes nevét nem akarta elárulni, de azt elmondta, hogy augusztus 10-én csak háromméternyi lefolyócsövet akart felszereltetni a munkát négyezer forintért vállaló társasággal. – Az egyik, amelyiknek a szavát értettem, kért egy pohár vizet, de mire visszaértem, már leszerelték a házról az összes régi ereszt. Mondtam, hogy hagyják abba, de ők folytatták, és végül 88 ezer forintot kértek 17 méternyi javításért. Hárman körülvettek, én meg odaadtam nekik 80 ezret – mesélte Piroska néni, aki hozzátette, nem tett feljelentést a rendőrségen, mert szerinte úgyse kapja vissza a pénzét.

A kirendelt igazságügyi szakértő mondatára hivatkozott az ügyészségi határozat, amely az eljárás megszüntetéséről tájékoztatta a feljelentőket. Monostory Pétertől azt idézték, hogy „az építőanyag-piacon különböző árak vannak, ezért az anyagárakban százalékos eltérés nehezen jelölhető meg". Ugyanakkor Monostory Péter – amellett, hogy elismerte, hogy a fentebb idézett mondat tőle származik – pénteken azt mondta lapunknak: „ha megszüntették az eljárást, valaki tévedhetett, mert az általam készített anyagban az is benne volt, hogy nem reális árat kértek munkájukért a vállalkozók, a reális ár ugyanis a kért összeg töredéke volt". Ezek után a csongrádi ügyészséghez fordultunk, ahol a megyei szervhez irányítottak bennünket.

– A nyomozást bűncselekmény hiányában a Csongrádi Rendőrkapitányság szüntette meg, még 2006 márciusában – nyilatkozta lapunk Bariné dr. Tóth Éva, a megyei főügyészség sajtóreferense. – A felek szóban állapodtak meg, az iparosok a munkát elvégezték, tehát nem tartották tévedésben megrendelőiket. A megszüntető határozatra reagálva ketten tettek panaszt a városi ügyészségen, amelynek vezetője személyesen beszélt az idősekkel. A meghallgatás során kiderült, hogy igazából a munka minőségét vitatták, és nem mellesleg egyiküknek sem volt tanúja a problémás esetekre. Valószínűleg a társaság tagjai az ereszcsatorna folyóméterárát mondták meg, a hiszékeny érintettek pedig nem tisztázták azt, hogy mekkora munkadíjjal lehet számolni. A csongrádi ügyészség ezek után a panaszt elutasította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fűtésen sokat spórolhatnának

Korszerűsítené intézményeinek fűtését, világítását, és a hőszigetelésre is költene a csongrádi… Tovább olvasom