Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Hulladékgazdálkodás: újabb támogatás

Közel hatszázmillió forint támogatást nyert a Belügyminisztériumtól a homokhátsági konzorcium, amelynek 82 települése egy új hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésére szövetkezett. A megítélt összeg révén a 11 milliárdos beruházásnál tízről öt százalékra csökkent az érintett önkormányzatok pénzügyi kötelezettsége. Csongrád az előkészületek költségeire húszmilliót kapott az államtól.
A felgyői lerakó helyén már dolgoznak a munkagépek – a társult önkormányzatoknak az eredeti összeg felébe kerül a beruházás. Fotó: Bíró Dániel
Az eredeti összeg felébe fog kerülni a homokhátsági hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése annak a 82 társult önkormányzatnak, amely még 2001-ben fogott össze a cél érdekében. Ezt Bedő Tamás, a konzorcium gesztor önkormányzatának vezetője jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján. A csongrádi polgármester részletesen is ismertette, hogy a Belügyminisztérium EU önerőalapjából 562 millió forint támogatást ítélt a társulásnak a tárca, illetve további 20,6 millió forintot kapott a csongrádi önkormányzat.

Mint arról lapunkban többször is beszámoltunk, a konzorcium azért jött létre, hogy az érintett települések hulladékgazdálkodási feladatait huszonegyedik századi színvonalon, környezetkímélően tudják ellátni az elkövetkező harminc évben. A társulás pályázott és nyert is az EU-nál: a tizenegymilliárdos beruházás – amely egyebek mellett két lerakó és tizenhárom hulladékudvar építését foglalja magába – hetvenöt százalékát az unió kohéziós alapjából fedezik, tizenöt százalékát a magyar állam állja, a fennmaradó tíz százalékot, azaz mintegy 1,1 milliárdot pedig a települések. Legalábbis így volt ez idáig, de a belügyi tárca támogatása jelentősen könnyíthet az önkormányzatok terhein.

– Hitelből terveztük megoldani az önrész kérdését, és most csak annyiban változik a helyzet, hogy feleannyit kell felvennünk, mint azt korábban gondoltuk – kommentálta az örömteli hírt Bedő Tamás. A polgármester hozzátette, a konzorcium csongrádi munkaszervezetének hozzáállását dicséri az elnyert támogatás, ami kiegészül közel 20 millió forinttal. Utóbbi összeggel a nagyszabású beruházás előkészületeinek költségeit ismerte el a Belügyminisztérium.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a bicikliút építése

Teljesen csak a jövő év elejére készül el a csongrádi Tisza-gátra tervezett kerékpárút. A… Tovább olvasom