Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Huszonéves pap szolgálja a híveket Csongrádon

Csongrád - Augusztus elseje óta egy 28 éves plébános szolgálja Csongrád katolikus közösségét. Janes Zoltán úgy érzi, hazaérkezett a Tisza-partra, ahol pappá szentelése után már dolgozott 98 napot. Épphogy beköltözött a plébániára, kezdődtek is az ezreket vonzó tiszai Mária-napok.
Augusztus elseje óta egy 28 éves plébános szolgálja Csongrád katolikus közösségét. Janes Zoltán úgy érzi, hazaérkezett a Tisza-partra, ahol pappá szentelése után már dolgozott 98 napot. Épphogy beköltözött a plébániára, kezdődtek is az ezreket vonzó tiszai Mária-napok. A fiatal pap templomfölújításra készül, és szeretné megújítani az ifjúsági klubot is.

Még csak 28 éves Janes Zoltán, a csongrádi Nagyboldogasszony-templom frissen kinevezett plébánosa, de már bejárta a dél-alföldi régiót, számos településen szolgálta a katolikus hívőket. A kunszentmártoni fiatalember gimnáziumi tanulmányait Gyulán végezte, onnan a szegedi papneveldébe vezetett az útja, majd pappá szentelése előtt megfordult Békéscsabán és Vácon is. Három éve került Kistelekre, majd 98 napig a csongrádi belvárosban volt segédlelkész. Innen Magyarbánhegyesre küldték, ahol – mint fogalmaz – rendesen meg kellett dolgozni a közösség tiszteletéért, tudniillik elődje 43 évig szolgálta a híveket, őt pedig egy ifjú titánnak nézték, akit akár irányítani is lehet.

Váltások a plébánián

A Nagyboldogasszony-templom plébánosa közel két évtizeden keresztül Zsótér Antal kanonok volt, akit 2005-ben Veréb László váltott. Őt augusztusban Dr. Kiss-Rigó László megyés püspök a Szent Gellért Egyházközi Papnevelő Intézet lelki vezetőjévé nevezte ki, a csongrádi plébániára pedig Janes Zoltán került. 2006 óta a Nagyboldogasszony-templom papja látja el a piroskavárosi Szent József-templom lelkészi teendőit is.

– Papként mindegy, hogy hová neveznek ki, ugyanakkor jócskán van izgalom az emberben, hogy miként fogadnak az új gyülekezet tagjai – mondta lapunknak. Kinevezése meglepte, ugyanakkor a csongrádiaktól nem tartott, mert rövid itt tartózkodása idején már ő maga is érezte azt, ami az egyházmegyén köztudomású: egyházhű, vallásos népek élnek a Körös torkolatánál. Csongrádon szinte hazavárták, mégis – ahogy az ide-oda költöző papok között lenni szokott – néhány dologban kikérte és ma is kikéri a korábbi plébános tanácsát. Legfontosabb számára a lelkipásztori munka, de szeretné előbbre vinni a Nagyboldogasszony-templom felújításának ügyét, illetve korosztályának megszólítását is hozzá illő feladatnak érzi. Ezért – abban a reményben, hogy több fiatal jár majd az összejövetelekre – az ifjúsági klubot is megújítaná.

Épphogy beköltözött a plébániára, már kezdődtek is az augusztusi tiszai Mária-napok. Az első ilyen ünnepet – amin Mindszenthy József bíboros hercegprímás celebrált misét – 1947-ben rendezték, a másodikon, ötven évvel később pedig Paskai László szólt a hívőkhöz. A mostani, harmadik tiszai Mária-napokra is több ezer keresztény ember jött el. Janes Zoltán szerint a legfelemelőbb az volt, mikor az utolsó napon, a Szent Rókus-templom előtti szabadtéri misét követően körmenetre indultak az egybegyűltek, s amíg a templom 300 éves Mária-képét hajón vitték föl a Tiszán, a hívők fáklyákkal és gyertyákkal kezükben követték őket a gáton. Bár a gyülekezet tagjai azt szeretnék, hogy jövőre is legyenek Mária-napok, de az atya szerint akkor elveszne az a varázs, ami az első ilyen rendezvény óta él a csongrádiak szívében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a csongrádi költségvetési beszámolót

Csongrád - Bedő Tamás polgármester kérésére a város képviselő-testülete – második nekifutásra… Tovább olvasom