Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Idén 19 hektáron vágnák ki a tőkéket Csongrádon

Csongrád - Jövőre 700 hektár alá süllyedhet a termőterület nagysága a csongrádi hegyközségben. A szőlőkivágások elsődleges oka, hogy a kis parcellák tulajdonosai fizikailag és anyagilag sem bírják tartani a lépést a nagyobb gazdaságokkal, amelyeket kevésbé súlyt a nyomott szőlőfelvásárlási ár. A felszámolt ültetvények túlnyomó része parlagon marad.
Az elmúlt négy évben közel 20 százalékkal csökkent a termőterület nagysága a csongrádi hegyközségben. Míg 2004-ben 867 hektáron szüreteltek, idén már csak 713 hektár földet műveltek meg a szőlősgazdák. Bár ez átlagosan évi 40 hektáros csökkenést jelent, valójában lassult a szőlőkivágások üteme 2007-ig. Tavaly mindössze 7 hektáron számolták fel az ültetvényt, idén viszont már 25 földtulajdonos 17 hektárra nyújtott be támogatási igényt, illetve további 2 hektáron nem támogatott szőlőkivágás engedélyezése tart.

– Tapasztalataink szerint a szőlőkivágás elsődleges oka az, hogy a kis parcellák tulajdonosai fizikailag és anyagilag sem bírják tartani a lépést. Kiszámíthatatlan a gazdálkodás, és ez elriasztja a földtulajdonosokat a szőlőműveléstől – nyilatkozta lapunknak Papp Ferenc csongrádi hegybíró. Miközben a műtrágya és a növényvédő szerek árai megduplázódtak az elmúlt években, ezeket az áremelkedéseket közel sem követte a felvásárló piac. Jellemző a jelenlegi helyzetre, hogy idén 20 forinttal – arányaiban 30 százalékkal – alacsonyabb árat kínálnak a pincészetek a kékszőlőkért, mint amennyiért tavaly átvették a leszüretelt termést.

A szőlőkivágásra kidolgozott támogatási rendszer csak azoknak a termelőknek nyújthat kiutat, akik nem hanyagolták el ültetvényüket. Fotó: Tésik Attila
A szőlőkivágásra kidolgozott támogatási rendszer csak azoknak a termelőknek nyújthat kiutat,
akik nem hanyagolták el ültetvényüket. Fotó: Tésik Attila

A szőlőkivágásra kidolgozott támogatási rendszer csak azoknak a termelőknek nyújthat kiutat az egyre költségesebb gazdálkodásból, akik nem hanyagolták el ültetvényüket. A program lényege, hogy minél nagyobb hozamot termelt az adott földterület az elmúlt öt évben, annál nagyobb uniós támogatásra számíthat a tulajdonos. Ez a szisztéma azonban nem ad választ arra a kérdésre, hogy mi legyen a felszámolt szőlőbirtokokkal. Legtöbbjük ugyanis parlagon marad.

Félmilliós bírság

Tavaly december óta az engedély nélkül telepített, átoltott vagy kivágott ültetvények tulajdonosai akár félmillió forintos bírsággal is sújthatók. Aki azt hinné, hogy suttyomban is változtathat földje művelésén, az jó, ha tudja, hogy június óta a hegybírónak azonnal jelentenie kell az illetékes hatóságnak az engedély nélküli szőlőtelepítéseket és kivágásokat.

Olvasóink írták

 • 3. skorpio21 2008. október 17. 08:12
  „"Nem kell az Uniora hivatkozni hisz tudjuk más országok kipviselői el tudták intézni a hagyományokat "

  Így van! Itt is EL TUDTÁK INTÉZNI!!! (Bocs,de ez a magyar nyelv...)
  Ennyi felelős,becsületes,az ország ,a gazdaság érdekeit szem előtt tartó képviselő a világon nincs! (és tényleg)”
 • 2. Kuci 2008. október 07. 20:26
  „Érdekes senki nem szüretel feketén ???”
 • 1. Kuci 2008. október 06. 07:08
  „Fejlődés jelle , dübörög a gazdaság . ( S röhej , hogy nem mehetek ki szüretelni még a haveromhoz sem hivatalosan , mert az fekete munka . Ezt is jól megcsinálták képviselőink . Nem kell az Uniora hivatkozni hisz tudjuk más országok kipviselői el tudták intézni a hagyományokat ) Sok esetben ilyen kis parcellákon saját részre , hobby-ból történt a termelés ismerettségi körömben . Láthatjuk nap nap érezhetjük most a mezőgazdaságunk van terítéken .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kibékültek a csongrádi állatvédők

Csongrád - Helyreállt a rend, és most már teljes az egyetértés a tavaly még egymással perlekedő… Tovább olvasom