Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Idősgondozás közösségben

A közösségi élet az idősgondozás fontos részévé vált; ennek helyszíne nemcsak a bentlakásos otthon lehetne, hanem az alapellátást biztosító klub is. Utóbbiból kevés van, fejlesztésükre pályázati források nem állnak rendelkezésre, jóllehet költségkímélőbb, emberközelibb megoldást nyújtanának rászorulónak és hozzátartozóiknak.
A közösségi élet az idősgondozás egyik meghatározó elemévé vált – a csongrádi Aranysziget otthonban erre ügyelnek. Fotó: Bíró Dániel
Magyarországon az utóbbi évtizedben a népességen belül jelentős mértékben nőtt a nyugdíjasok aránya, a teljes ellátásra szorulók körében egyre nagyobb számban jelentkezik a szellemi leépülés. Az önellátásra képes idősek száma csökken. Mindezek felhozható érvek lehetnének az otthonépítést szorgalmazók körében, de a százmilliós, olykor milliárdos beruházások megvalósítása a növekvő igények ellenére elhúzódik.

Bár Csongrádon az ezredforduló óta jelentősen bővült a férőhelyek száma, a városvezetők egy új, ötven idős elhelyezésére alkalmas otthont szeretnének építeni, a kivitelezést azonban csak kormányzati támogatással tudná vállalni a település. A Tisza-parti város nincs egyedül ezzel a problémával: csak a közelben hasonló gondokkal küszködik Kistelek és térsége, Szentesen pedig jórészt állami finanszírozásból épülhet föl a város első bentlakásos idősotthona.

Mivel ezek az intézmények telt házzal üzemelnek, és a várakozólistán nehéz előbbre kerülni, olykor egészségügyi intézmények, kórházak is kénytelenek olyan feladatokat ellátni, amelyek valójában nem a gyógyításról szólnak, hanem a rászorulók elhelyezését, ellátását szolgálják.

A házi gondozás buktatói

Harmatos Ibolya szerint a házi gondozásnak több buktatója van, mint előnye. A hozzátartozók – akik ápolási díj felhasználásával gondoskodnak szeretteikről – nagyon leterheltek, a jelenlegi rendszer pedig nem nyújt számukra segítséget. Az intézményes házi gondozás – mikor pénzért szakápoló végzi el a feladatokat – finn modellre épült, nem számolt a közösségi lét igényeivel, ráadásul a gondozók szintén leterheltek, ami az ellátás színvonalát kedvezőtlenül befolyásolhatja.

– Ez a nyomás mérsékelhető lenne, ha a szakápoló szolgálatok munkáját engedélyeznék a szociális intézményekben – mondta lapunknak Harmatos Ibolya. A csongrádi Aranysziget otthon igazgatója példaként említette az infúziós terápiát, ami miatt több lakójukat be kell szállítani az adott kórházba, őket oda befektetik, majd a kezelés végén újfent utazás vár az idős emberekre. Az intézményvezető szerint költségkímélőbb és emberségesebb lenne, ha helyben, a nyugdíjasok számára ismert környezetben lehetne elvégezni a terápiákat, és nem mellesleg kórházi ágyakat lehetne kiváltani ezzel.

– A mai időseknek óriási szükségük van a közösségi életre, hiszek ők maguk is ilyen rendszerben szocializálódtak: iskolába jártak, munkahelyen dolgoztak – fogalmazott Harmatos Ibolya. – Az idősgondozásnak e meghatározó elemét főleg a bentlakásos intézmények tudják biztosítani, és hogy a közösségi lét mennyire fontos, azt az otthonokból kiköltözők elenyésző aránya jól mutatja. A megoldást egy magas színvonalú nappali ellátórendszer kiépítése jelentené, melynek révén több idős ember maradhatna otthon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galli János nevét vette fel az iskola

Egy héten át ünnepelték az ötven éve folyó zeneoktatást Csongrádon, szombaton pedig fölvette Galli… Tovább olvasom