Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Japánban gyártják majd a csongrádi üvegbetont

Elsőként Japánban fognak fényáteresztő betonból készült termékeket gyártani: Losonczi Áron, a világhírűvé vált építőanyag csongrádi feltalálója ugyanis a Távol-Keleten talált szabadalma hasznosításához befektető partnert. A felek már alá is írták a szerződést.
Fotó: Losonczi Áron
Elsőként Japánban fognak fényáteresztő betonból készült termékeket gyártani: Losonczi Áron, a világhírűvé vált építőanyag csongrádi feltalálója ugyanis a Távol-Keleten talált szabadalma hasznosításához befektető partnert. A felek már alá is írták a szerződést. A fiatal mérnök a találmány európai és észak-amerikai gyártásáról és forgalmazásáról is tárgyal. A The New York Times arról írt, hogy a WTC helyére épülő torony egyik építőanyaga is a LiTraCon lehet.

A LiTraConnak nevezett találmányáról, a fényáteresztő betonról tartott előadást a napokban a washingtoni Nemzeti Építészeti Múzeumban Losonczi Áron. Az érdeklődők – akik között jelen volt Simonyi András magyar nagykövet és Nancy Goodman Brinker volt budapesti amerikai nagykövet társaságában a Magyarországon a Dallas sorozatból ismert Larry Hagman színész –, meg is tekinthették a 29 éves mérnök-vállalkozó áttetsző építőanyagát, hiszen egy csongrádi üvegbetonból készült faldarab is része volt a beton történetét és felhasználását bemutató kiállításnak.

Losonczi Áron
A Time magazin szerint a 2004-es esztendő egyik legjelentősebb találmánya az amerikai kontinensen rövid idő alatt vált ismertté. Tavaly nyáron a The New York Times arról cikkezett, hogy a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) helyén felépítendő Szabadság Torony tervezésénél a számításba vett építőanyagok között szerepel a LiTraCon is, amelyet az alsó tíz szinten használnának fel, mivel megfelelő szilárdságú – ami a terrortámadások veszélye miatt követelmény – ugyanakkor fényáteresztő képessége miatt mégis a könnyedség érzetét kelti, és nem olyan komor, mint a hétköznapi beton. Lapunk úgy tudja, a csongrádi mérnök New Yorkban hamarosan találkozik a Daniel Liebeskind tervezővel együtt dolgozó cég, a végleges tervet elkészítő SOM építészeti iroda képviselőivel, és egy héten belül kiderülhet, beépítik-e a felhőkarcolóba az üvegszálas betont.

A hozzáértők a fényáteresztő betont drágának titulálták. Losonczi Áron erre reagálva elmondta, találmánya költségeinek a 60–70 százalékát az üvegszál teszi ki, emellett a jelenlegi előállítás is költséges, ezért a LiTraCon valóban exkluzív luxustermék, de így is kelendő portéka. Egyébként az üvegbeton árának csökkenésére van esély, hiszen nagy-
ipari előállítása hamarosan megkezdődhet. A csongrádi fiatalember ugyanis szerződést írt alá egy japán céggel az ottani gyártásról, valamint más beruházókkal is tárgyal az európai és észak-amerikai gyártásról és forgalmazásról.

Információink szerint csütörtökön érkezik haza az Egyesült Államokból Losonczi Áron, február 12-én pedig Japánba utazik, ahol további egyeztetéseket folytat a fényáteresztő beton gyártásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi vita a ''drasztikus lakossági nyúzásról''

A csongrádi képviselő-testület tegnap határozott a közületi fogyasztókra érvényes szennyvízdíjról,… Tovább olvasom