Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Jelzálog terheli a holtágat

Csongrád - Visszakerülhet a csongrádi Holt-Tisza serházzugi szakasza az önkormányzat tulajdonába – pendítette meg Bedő Tamás polgármester. A környék legnagyobb horgászvize jelzálog alá került, de a tulajdonosa szerint minden marad a régiben.
Egy minisztériumi levél kapcsán újra napirendre került Csongrádon a Holt-Tisza serházzugi szakaszának ügye. Az úgynevezett bőrhídtól a vasúti hídig nyúló 64 hektáros vízfelület 10 éve került magánkézbe. A legutóbbi testületi ülésen Bedő Tamás néhány mondatával arra utalt: akár az önkormányzat is megszerezheti a holtág tulajdonjogát. Lapunk érdeklődésére a polgármester elmondta, a hivatal értesítést kapott a környezetvédelmi és vízügyi tárcától, hogy jelzálog került az ingatlanra. Mivel több, a vízzel szomszédos terület is a város tulajdonában áll, tulajdonosváltás esetén elővásárlási joga lenne az önkormányzatnak. – Nem azonnali vásárlásról van szó, inkább arról, hogy lehetőleg a városnál kössön ki ez az ingatlan, ha már áruba bocsátják – mondta Bedő.

A serházzugi szakasszal kapcsolatban megoszlik a horgászok véleménye.

Ha áruba bocsátják, Csongrád vásárolhatja meg a serházzugi holtágat. A szerző felvétele
Ha áruba bocsátják, Csongrád vásárolhatja meg a serházzugi holtágat.
A szerző felvétele

Egyesek szerint jobb lenne, ha egy kézbe kerülne a teljes holtág, mások attól tartanak, hogy a város és a horgászegyesület sem győzné az egész fenntartását és a haltelepítési költségeket. A helyi horgászegyesület elnöke, Gyapjas Mihály szerint nem igaz az a pecásoktól kapott információ, miszerint a holtágnak ez a része jobb horgászvíz, mint az egyesület által kezelt vizek. Az egyesület évi 100 mázsa halat telepít a bőrhídon túli aranyszigeti és György-vízként emlegetett szakaszra. Tyukász Imre, a serházzugi böge halászati jogát birtokló Serházzug Kft. képviselője erre azt mondta, ők évi 120 mázsa halat telepítenek.

Domokos István, a serházzugi holtágszakasz tulajdonosa azt mondta, egy másik vállalkozása visszatérítendő támogatást igényelt az államtól, ennek fedezetéül a vízterületet jelölték meg. A céget, amelyik a támogatást kapta, időközben eladta, így az új tulajdonosokra szállt át a kötelezettség, akik ezt nem vitatják, és már tárgyalnak a szaktárcával. Eddig ők ezt nem rendezték, ezért születhetett a minisztériumi levél, és ezért került jelzálog az ingatlanra, amelytől egyébként nem kíván megválni. Továbbra is gondozzák a halállományt, és kezelik vizet, amely évről évre egyre népszerűbb a horgászok körében.

Olvasóink írták

 • 11. keletaru 2010. április 07. 16:21
  „nemecsek:) Ez igaz . Viszont érdekes a közösséget érintő dolgok nálunk furcsán történnek , egyszerűen mindig át esünk a ló túloldalára . Ne feledjük legutoljára az elkerülőn is mi történt , értünk mi ???? Üdv Kuci”
 • 10. nemecsek 2010. április 06. 20:56
  „Azért azt le kell szögezni, a Serházzugi Holt-Tisza, soha nem volt Csongrádé. Az is igaz, hogy az akkori város vezetés megvehette volna, (állítólag a pénze meg volt hozzá, 17 misi), de nem tette. Miért? Megvette előtte Leki és Domokos 8 millióért! Érdekes!”
 • 9. keletaru 2010. április 06. 17:49
  „Egyszer volt hol nem volt .......zzzzzzzzzzzhmzzzzzzzzzzzzhmzzzzzz. Jaj beleért valamibe a kezem . Javaslom vonják felelősségre azokat akik annak idején oly nagyszerűen ésszerűen privatizálták ( el kótyavetyélték ), vagy vásárolják ők vissza a település részére . Ez már nem frankó miiiii????? De tudjuk már elévült meg joguk volt ....á.á.á.á.á.á.á.á Egyeseknek ez a település vezetés maga a " Kánaán " , innen úgy látszik PL. I.H.-nál is plusz költségek a bérlő igénye alapján , MOZI , korzó nem tudom még milyen meglepetéseket hoz ?! Üdv Kuci”
 • 8. nemecsek 2010. április 05. 17:28
  „Igazad van Hidegen, tényleg Pistit nem érdekli igazán a holtág. Az elmúlt tíz évben csakúgy mint ahogy a fenti cikkben is, bemondásra telepítettek halat. Régen sokat horgásztam arra, mostanra nem csak én jöttem el onnan. Ha vidékiek jöttek, a halőr pár üveg sörért a csongrádiakat elküldte a jó helyről.”
 • 7. faQtya 2010. április 05. 16:09
  „4. Lapszemle
  Jól tudjuk, az állóvíz könnyen beposhad(t).”
 • 6. Hidegen 2010. április 04. 23:51
  „5. nemecsek 2010.04.04. 10:10
  Nem mintha Pistit nagyon érdekelnék ezek a dolgok.:) Neki ez csak egy befektetés a többi között ami csak azért van hogy költségként elszámolva (valmint jelzálog tárgyaként), csökkenthesse az adóját illetve hitelt vehessen fel ha éppen arra támadna kedve...”
 • 5. nemecsek 2010. április 04. 10:10
  „Azért a korrupciónak már jelenleg is méltó jelképe. Város rendre elkészíti a Serházzuggal is kapcsolatos idegenforgalmi elképzeléseit, de a tulajdonost nem kérdezik meg. Micsoda modortalanság!”
 • 4. lapszemle 2010. április 04. 05:51
  „Amennyiben mégis sikerülne a visszavásárlás a város jelképe is lehetne ÁLLÓVIZ”
 • 3. nemecsek 2010. április 03. 21:48
  „Szerintem rövidesen lekerül az a fránya jelzálog. Hogy miből gondolom? Ajánlom ezt olvassátok el! Itt már a lejárt szavatosságú szoci polgármester sem tud sokat tenni. http://www.vg.hu/gazdasag/sikkasztas-gyanuja-miatt-nyomoznak-pinter-sandor-cegenel-311375#hozzaszolas-doboz”
 • 2. Power 2010. április 03. 17:46
  „Hogyan is került magántulajdonba? Tudja valaki?”
 • 1. lapszemle 2010. április 03. 16:47
  „Ez a kabát már ismét nagy lenne a városnak,amit a jelenlegi pénzügyi helyzete is mutatja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolnok ivóvizére is hat a duzzasztó

Nyáron is elég magas lenne a Tisza szintje Szolnoknál, biztosabbá válna a város ivóvízellátása, ha Csongrádon megépülne a duzzasztómű. Tovább olvasom