Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Jön majd az árvízpénz Csongrádon

Leghamarabb csak e hónap végén kaphatnak pénzt az ár- és belvízkárosult csongrádi ingatlantulajdonosok. Az önkormányzat ötvenmillió forintot vár erre a célra az államtól. A kárenyhítő támogatáshoz csak egy most megkötendő, tízéves, ár- és belvízkárokra is szóló biztosítás fejében juthatnak hozzá az érintettek, akiket a napokban értesítenek.
Gúlában álló homokzsákok Csongrádon, a művésztelepnél. Nem pakolták el messzire. Fotó: Bíró Dániel
A beígért nyári kifizetés helyett leghamarabb szeptember végén kaphatják meg a kárenyhítésre szánt állami pénzeket az ár- és belvízkárosult csongrádi ingatlantulajdonosok – már ha vállalják a feltételeket. A helybeliek közül sokan – például az Öregszőlők nem mentett oldali részén élők – csak magukra számíthatnak, hiszen őket a biztosító és az állami sem kárpótolja. Talán ez lehet az oka annak, hogy jó pár megrongálódott épületben továbbra sem laknak.

A mentett oldalon felázott házak tulajdonosainak is sok pénzbe kerül a helyreállítás. A rászorultsági alapon kiosztott támogatásokat csak azok vehetik majd fel, akik tíz esztendőre olyan értékkövető biztosítást kötnek lakóingatlanukra, amely vonatkozik ár- és belvízkárokra is.

Az igényelt összeg felét remélik

Szeptember 15. után folyósítják a megítélt keretet a Belügyminisztériumból, utána nekünk kell a rászorulók között szétosztanunk a pénzt – nyilatkozta a kárenyhítés menetrendjéről Bedő Tamás polgármester. Az útkárokra – melyek Csongrádon meghaladták a 220 millió forintot – a megyei vis maior alapból várnak pénzt a Tisza-parti településen. A városvezető lapunknak azt mondta, bízik abban, hogy legalább az igényelt összeg felét megkapja Csongrád.

– Az önmagukról való gondoskodás fontos feltétel – utalt a kormányhatározatra Berkes István. A csongrádi jegyző elmondta: a nem biztosított lakásoknál – ha helyreállítható az épület – a kárérték 40 százalékát kaphatja meg a tulajdonos, ha viszont nem lehet felújítani, a kár felét fedezheti az állam. Azoknak, akiknek volt lakásbiztosításuk, a kárérték 70 százaléka jár. Csongrádon egyébként több mint 120 lakóingatlan kárát mérték föl. Az alsóvárosiakat érintette a belvízprobléma a legérzékenyebben, onnan érkezett a legtöbb igénylés, az árvizet pedig a Kerekároknál és az Öregszőlőkben élők szenvedték meg leginkább.

Az előzetes felmérések és a jogosultság alapján ötvenmillió forintot igényelt a város, de mivel 2000-ben is némileg kevesebbet kapott ilyen célokra, elképzelhető, hogy idén sem annyi pénz kerül Csongrádra, mint amennyi valójában kellene. A jegyző szerint lesznek olyanok is, akiknek járna kárenyhítés, és mégsem kérnek majd a segítségből. Az összeget ugyanis ráterhelik az ingatlanra, és aki az elkövetkező tíz évben nem fizeti a biztosítást, elveszítheti a lakását. Mivel az önkormányzat saját hatáskörében dönt a pénzek elosztásáról, akadnak majd olyanok is, akiknek a teljes kárát megtéríti a város.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a Rubicom tévé

Szeptember közepén indítja be kábeltelevíziós és internetes szolgáltatását a Rubicom Csongrádon… Tovább olvasom