Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Jövőre sem nő a csongrádi adóteher

Csongrád - Ötmilliós póttámogatást szavazott meg a rendelőintézetet működtető városi cégnek a csongrádi képviselő-testület pénteki ülésén: az összegből a szakorvosok elmaradt díjait, a gyógyszerszámlákat és a közüzemi díjakat fizetik ki. A voksolás előtt elhangzott: már látszik, hogy nem tartható a 2010-re tervezett 50 milliós költségvetési hiánycél.
A szakbizottságok nem támogatták a kommunális adó egységes, 2000 forintos emeléséről szóló javaslatot. Több képviselő is jelezte, nem ért egyet a javaslattal, s nem kér a körzeti zsebpénzből, amit ebből a forrásból hoznának létre. Bedő Tamás polgármester kifejtette: 3 éve nem volt adóemelés Csongrádon, miközben a lakossági igények évről évre nőnek. Például kétszer akkora zöldfelületet gondoz a városgondnokság, mint az évtized elején, miközben kétszer annyit költ a város közvilágításra, mint a kommunálisadó-bevétele. – Nem biztos, hogy az emelések elutasítása a felelős döntés a képviselők részéről – jegyezte meg Ternai László, de a többség amellett döntött, hogy 2010-től ne növekedjen a csongrádiak adóterhe.

A helyi közlekedés tarifáinak 6 százalékos emelését ellenszavazat nélkül fogadta el a grémium. A közüzemi díjak módosítása már nem hozott ekkora egyetértést: többen ostorozták a Víz és Kommunális Kft. ügyvezetőjét, Balogh Pált, akin számon kérték a túlzónak tűnő dolgozói létszámot, és azt is, hogy a szemétszállítás idén 130 milliós veszteséget hozott a cégnek. A vízdíjat nem, viszont a szolgáltatás alapdíját a családi házaknál 4400 forintra, a társasházi lakásoknál 50 forintra emelte a testület. A szennyvízdíjat 4, a kéményseprői díjakat pedig 10 százalékkal növelte az önkormányzat.

Olvasóink írták

 • 11. keletaru 2009. december 23. 17:56
  „cicvarek, Hoppá: Mint látszik bent semmi sem drága , van miből fizetni ! Felelőséger meg úgysem vonják őket ! Világ nem látott még ilyet rendszerváltás óta nálunk ! Szomszédos országainkba már hazaárulással ülnek, itt meg min.......k . Hát ennyit a matekról . Bagázsnak apanázs jár ! Hisz látszik megdolgoztak /-nak érte ! Értünk ?! Csakis miattunk , s nekünk ! Üdv Kuci”
 • 10. cicvarek 2009. december 22. 15:41
  „Hoppá!
  Én is csak többektől hallottam,nincs személyes tapasztalatom. A használt kukákat állítólag nem direktben a Vízmű értékesítette, hanem maszek alapon egy új, ifjú titán a Vízmű szervezetéből, aki ezt nem az egyetemen tanulta, mert az talán nincs neki /nem volt ideje befejezni/. A bili akkor borult ki, amkor minőségi panaszok voltak, és a Vízműnél reklamáltak, ahol azt mondták.ehhez semmi közük, ez nem az Vízmű biznisze.
  A részletekről az alpolgármester kellene kérdezni, állítólag Ő felügyeli a szeméttel kapcsolatos ügyeket..”
 • 9. Hoppá 2009. december 21. 20:09
  „cicvrek! Egyetértek veled. A jó haverok és a családtagok bebetonozása volt a cél, jó fizetésekért. A h....ye város meg megfizeti a hiányt. Anyagi felellősség? Az nem az erősségük. De milyen kukákról beszélsz?”
 • 8. szemlelodo 2009. december 20. 21:08
  „Még a politikai felelősségvállalást sem ismerik nem hogy az anyagit.”
 • 7. cicvarek 2009. december 20. 20:27
  „Úgy látszik, a Víz és Kommunális Kft működését nem erősítette, hogy prominens személyekkel /vagy azok közeli hozzátartozójával/ "erősítette meg a vízmű a vezérkarát a megnövekedett feladatok ellátására a szemétszállítási feladatok növekedésére hivatkozással . Vagy ezek a létszámnövelések csak egy esetleges politikai váltásra való felkészülés miatt kellettek, nem a szakmai munka elvégzésére? Miről suttog a város a használt kukák eladása kapcsán? A jobboldali többségű és vezetésű Felügyelő Bizottság nem vette észre, hogy az első naptól kezdődően a veszteségtermelés folyik, ami a cikk szerint év végére 130 misi lessz? Miért is veszik fel a tiszteletdíjat? Felelnek saját vagyonukkal a hibás gazdálkodásért, ahogy azt előírja a gazdasági társaságokról szóló törvény?”
 • 6. keletaru 2009. december 20. 11:12
  „" szemétszállítás idén 130 milliós veszteséget hozott a cégnek" Most akkor ez nem térségi, elég keményen tapsoltak mikor megnyerték a pályázatot ?! Már lehet akkor sem tudtak számolni, csak nyerni akartak minden áron . Most meg ki derül nem tudják gazdaságosan működtetni ! Röhej !
  Bedő meg jó lenne ha tudná a "lakosság" terhei is meg nőttek, nem gyengén, hisz ő is nyomkodta a gombokat , vagy nem tudta mit nyom mikor ?! Nem tudja mekkora terhek mennek ki a "magyar" vállalkozókra ?
  " Víz és Kommunális Kft. ügyvezetőjét" Innen úgy tűnik a politika beleszól egy cég működésébe , mert megteheti ! Aztán meg mossa nyilvánosan a vezető fejét ?! Kicsit morbid , vagy etikátlan ?!
  Ahol a település a második nagy foglalkoztató? Akkor milyen rangot képviselhet ! Le írom "falu" Üdv Kuci”
 • 5. hién 2009. december 19. 21:44
  „Kellenek a kávé főzők és a bélyeg ragasztók is,mert mi lenne az Ő munkájuk nélkül!”
 • 4. azénéletem 2009. december 19. 10:57
  „Osztom személődő véleményét! Valószínű az én hibám, de nem tudom értelmezni ezt a mondatot: a vízdíjat nem .........családi házaknál 4400 forintra, társasházi lakásoknál 50 Ft-ra emelte a testület.”
 • 3. szemlelodo 2009. december 19. 09:59
  „Az nem lehet,hogy egy ilyen lehetetlen gazdálkodásból felhalmozott veszteséges Cég mint a Vizmű szakmai és gazdasági vezetője ezt minden szankció nélkül megússza. Nagyon nagy bajoknak kell lenni egy vállalkozásnál,ha ilyen helyzet alakul ki.”
 • 2. triniti 2009. december 19. 08:32
  „hol is?”
 • 1. mamus 2009. december 18. 20:46
  „Szerintem "túlzónak tűnő dolgozói létszám" a Polgármesteri Hivatalban van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esőemberke az óvodában

Hiánypótló tanulmányt írt egy autista gyermek óvodai fejlesztéséről Gógné Farsang Márta, aki véletlenül találkozott ezzel a különös betegséggel. Tovább olvasom