Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Július végéig épül a csongrádi elkerülő út

Csongrád - Június helyett csak július végére kell befejeznie a 451-es főút Csongrádot elkerülő szakaszának építését a kivitelező konzorciumnak. A városon át ingázó munkagépek egyre mélyebb nyomot hagynak a Széchenyi úton, amit jelen állapotában nem venne át az önkormányzat a közútkezelőtől.
Tavaly a kisajátítási procedúra és az elhúzódó régészeti feltárás, idén a csapadékos időjárás nehezíti a Csongrád 2009 Konzorcium munkáját a 451-es számú főút Csongrádot elkerülő szakaszán. A 4500 méter hosszúra tervezett szakasz négy csomópontja közül csak egy, a félegyházi úti körforgalom készült el. A szentesi útnál már jól kivehető, hogyan helyezkedik majd el a körforgalom, a szegedi és Kéttemető úti csomópontnál viszont a földmunkák el sem kezdődtek. Az útalaphoz homokot szállító billenőplatós tehergépkocsik annyi sarat hordanak fel az útra, hogy tegnap esőben is mosni kellett az úttestet.

Ezek a többtonnás járművek a városon átkelő forgalmat is feltartják, nem beszélve arról, hogy terhükkel az eddig is viseltes útpályát tovább rongálják. A Csongrádról Kiskunfélegyháza felé kivezető Széchenyi út téli helyreállítására nem volt pénze a közútkezelőnek, ezért csak felmarták, hogy eltüntessék az egyre mélyebb nyomvályúkat. A városházáról azt az információt kaptuk, az elkerülő átadásával egy időben hiába adnák át ezt a belterületi szakaszt az önkormányzat kezelésébe, Csongrád jelen állapotában nem fogja átvenni.

Fazakas Orsolyától, a beruházó NIF Zrt. kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, a csomópontoknál a víz-, szennyvíz-, gázvezetékek, illetve a távközlési kábelek kiváltása megtörtént. Az elhúzódó téli időszak és a belvíz sokáig akadályozta a földmunka folytatását. Egy hónapja indult újra a töltésépítés, amely a szakasz 90 százalékán elkészült. A kisajátítási problémákkal és bírósági peres ügyekkel érintett területeken a régészek csak késve kezdhették meg a feltárást. E területeket így a kivitelező konzorcium is később kapta meg munkaterületként. Emiatt a befejezési határidő 1 hónappal későbbre, 2010. július 31-ére módosult. Így leghamarabb augusztus derekán adhatják át a forgalomnak az 1 milliárd 313 millió forintból épülő útszakaszt.

Olvasóink írták

 • 4. Hidegen 2010. április 13. 21:57
  „Én nem bánom az augusztusi átadást, sőt ha később lesz azt sem, csak a minőség megfelelő legyen! Lásd méregdrága autópályák, ahol az első félévben sem lehet 50 km-t autópályatempóban menni mert már javítják... A Széchenyi útnál pedig a minimum hogy a közútkezelő új koptató burkolattal adja át önkormányzati tulajdonba. De ha át sem adja az sem baj viszont igenis JAVÍTSA KI!!!”
 • 3. csucsu2 2010. április 13. 15:58
  „Ha kötbéres, akkor ásót, kapát fogjon mindenki és menjünk ki este, és amit nappal építenek, azt este... ha így olcsóbb lesz a városnak.
  De félre a tréfával. Én azon sem lepődnék meg, ha mégis elkészülne, mondjuk augusztus végére, akkor valaki egy sorompót szerel rá középen, mert nem kapot eleget a telkéért, amin az út átmegy. Vagy valami hasonló szép cselekedetet.”
 • 2. keletaru 2010. április 13. 12:37
  „csucsu2:-) Nem így olcsóbb hisz gondolom kötbéres a szerződés ! Üdv Kuci”
 • 1. csucsu2 2010. április 13. 11:25
  „Nahát!
  De meglepődtem, eddig azt hittem a határidő előtt lesz meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napközi otthon nyílik fogyatékosoknak

Értelmi fogyatékosok napközi otthona nyílik Csongrádon. Az új intézményben 3-tól 90 éves korig látják el a rászorulókat. Tovább olvasom