Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Júliustól kötelező a szennyvízszállítás Csongrádon

Júliustól drágán megfizetnek azok a csongrádiak, akik nem kötöttek rá a szennyvízhálózatra, és ráadásul nincs megfelelően kiépített derítőaknájuk. A kötelezettség alól csak az alsóvárosiak és azok a kisfogyasztók mentesülnek, akik havonta 2 köbméter víznél kevesebbet használnak el.
Elsejétől drága mulatság lesz Csongrádon a szippantás. Fotó: Bíró Dániel
Még nincs Csongrádon, de az illetékesek szerint az üzembe állítás napjáig biztosan megérkezik az a többfunkciós szennyvízszállító gépkocsi, amelyet közel 24 millió forintért vásárolt az önkormányzat, hetven százalékban pályázati forrásból. Július elsejétől ennek a modern szippantós kocsinak lesz a feladata, hogy az életbe lépő kötelező szennyvízszállításról szóló rendelet értelmében a csatornarákötéssel nem rendelkező csongrádi ingatlanokból a tisztítótelepre szállítsa a folyékony hulladékot.

A szabályozás szerint a havonta két köbméternél kevesebb vizet fogyasztó városlakók, illetve a bekötési lehetőséggel nem rendelkező alsóvárosiak mentesülnek a kötelezettség alól. Rajtuk kívül minden olyan ingatlantulajdonosnak, aki nem csatlakozott rá a rendszerre, az elfogyasztott vízmennyiség 90 százaléka után köbméterenként 600 forintot – de ha 15-ről 20 százalékra emelik az áfát, még ennél is többet – kell fizetnie. Igaz ez akkor is, ha a városi szolgáltató különböző okok miatt nem szállítja el a szennyvizet.

A Körös-torokban igen, az Öregszőlők útján nem

Érdekes, hogy a belterületként nyilvántartott Körös-torok üdülőtulajdonosaira vonatkozik a rendelet, holott az év javarészében elnéptelenedett a homokföveny környéke, és szikkasztóakna sincs a 350 nyaraló mindegyikén, míg a külterületi Öregszőlők útján élőkre nem, pedig ott közel 200 vízfogyasztót tartanak számon, és több tucat ház állandó lakhelyül szolgál.

– Csak a megfelelően kiépített derítőaknákból fogunk szippantani, ahol ásott kútba engedik a folyékony hulladékot, vagy csupán pöcegödör szolgál ilyen célokat, onnan nem – jelentette ki Balogh Pál. A víz és kommunális kft. ügyvezetője hozzátette, Csongrádon 1000-1500 ingatlant érint a szabályozás. A tapasztalatok szerint ezen házak többségénél nincs normális szikkasztó, a lakók, ahová csak tudják, oda vezetik el a felesleget. – Ennek szeretnénk mi elejét venni, ezért ösztönözzük a lakosságot, hogy rákössön a rendszerre, amit az önkormányzat továbbra is támogat – tette hozzá Balogh Pál.

– Lesz háborgás, ha beindul az új rendszer – véli Faragó Mihály, aki vállalkozóként hat éve foglalkozik szennyvízszállítással. A felgyői férfi arra alapozza jóslatát, hogy Csongrádon sok idős embernek nincs fürdőszobája, udvaron felállított pottyantós vécét használ, megtakarítása pedig nincs arra, hogy több tízezer forintért vagy akár százezerért rákössön a hálózatra. Ők azt tehetik, hogy a díjbefizetés után mégis rájuk maradt salakanyagot elszállíttatják, immár vállalkozókkal. Faragó Mihály köbméterenként 2500 forintért viszi el a szennyvizet, de egy pöcegödör kiürítése ennél jóval többe kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csongrádi Mészárosék házát tönkretette a Tisza

Félmilliós ígéret beteljesülésére vár Mészáros János és élettársa, aki az árvíz miatt volt kénytelen… Tovább olvasom