Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Kábeltévés kiszorítósdi Csongrádon

Szeptember derekától két kábeltelevíziós szolgáltató közül választhatnak a Bökényben és a városközpontban lakó csongrádiak. A Fibernet mellett megjelent Rubicom más városrészekben is kiépítené a hálózatát – de nem tudja. A Fibernet ugyanis nem szerelte le régi vezetékét, miközben már elhelyezte az újat. Az előírások szerint pedig kettőnél több tévékábel nem lehet a villanykarókon.
Az új szolgáltató Csongrádon mindenütt kiépítené rendszerét, de mindezt konkurense, a Fibernet miatt nem teheti meg Fotó: Bíró Dániel
Nem ússzák meg újabb áremelés nélkül szeptember elsejét a kábeltelevíziós szolgáltatók csongrádi ügyfelei. Az áfa ötszázalékos emelése miatt a tarifák – hozzávetőleg ugyanennyivel – emelkednek. Legutóbb július elején drágultak a csomagárak az eddig monopolhelyzetben lévő Fibernetnél: akkor a 150-200 forintos díjemelést azzal indokolta a cég, hogy a kínálatból januárban kikerült Paprika Tv-t sokan hiányolták Csongrádon, ezért az év közepétől visszahelyezik az alapcsomagba, így ennek, illetve a Tv Deko és az Autonómia elnevezésű csatornának a beszerzési és üzembe helyezési költségei miatt módosították a tarifákat. A társaság két hónap elteltével – az 5149 forintos családi csomag esetében mintegy 250 forinttal – megint emeli árait, az ügyfeleire hárítja át a megemelt forgalmi adó pluszterheit.

Az adókulcs emelése a leendő versenytárs, a Rubicom Kft. tarifáit is érinti. Bár azt továbbra is vállalja a cég, hogy új ügyfeleiknek nem kell belépési díjat fizetni, a csomagdíjak esetében náluk is áfaemelés mértékű lesz a drágulás elsejétől. Azt nem tudni, hogy konkrét összegben ez mit jelent, de korábban arra tettek ígéretet, hogy a legnagyobb választékkal bíró csomagjuk tarifája sem éri majd el a négyezer forintot. Kaslik Gyula operatív igazgató érdeklődésünkre elmondta, jól haladnak a városközpontba és a Bökénybe tervezett hálózatépítéssel, szeptember derekán elkezdődik a szolgáltatás.

A település többi részén bonyolultabb a helyzet. Noha a Rubicom máshol is terjeszkedne, állításuk szerint ehhez előbb rendet kellene tenni a villanyoszlopokon. A Démász már korábban közölte, hogy a magassági előírások miatt csak két szolgáltató helyezheti el kábeleit az oszlopsoron, de ezt egyelőre épp a Fibernet vezetékei nem teszik lehetővé. A fővárosi központú cég ugyanis új hálózatot húzott ki a városban, de a régi, használatból kivont kábeleket is a helyén hagyta, s ezzel a mai napig akadályozza a versenytárs megjelenését.

– Az előfizetői átkötések után bontjuk vissza a régi hálózatot – nyilatkozta lapunknak a Fibernet kommunikációs vezetője. Arra a kérdésre, hogy ez mikorra várható, Garai Ágnes annyit mondott, az időjárástól és a kollégák leterheltségétől függ, mikor fejeződik be a rendszerfejlesztés, és azt csak valószínűsíteni tudta, hogy minderre még ebben az évben sor kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi íz a csongrádi kemencés kertben

Sok csodálója volt Csongrádon az országot járó Csendesné Dolinay Margit süteményeinek a Bor utcából… Tovább olvasom