Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Karmesterre vár az idegenforgalom

Vezetőt keres Csongrád az önkormányzati tulajdonú Idegenforgalmi Kft. élére. A folyamatos kereszttűzben álló társaságnál pár hónapja megbízott személy látja el az ügyvezetői feladatokat. Az évek óta veszteséges cég stabilizálása és az idegenforgalom erősítése szerepel a városvezetés legfontosabb elvárásai között. Az állásra a napokban írták ki a pályázatot.
Ahogy a tábla is mutatja, nem kellene visszafordulni, inkább haladni előre. Csongrádon az új vezetőtől Erzsébet Szállót forgalmának fellendítését is várnák. Fotó: Tésik Attila
Nagy fába vágja a fejszéjét az a pályázó, aki versenybe száll a csongrádi Idegenforgalmi Kft. ügyvezetői posztjáért. Az önkormányzati tulajdonú cég ugyanis évek óta veszteséges, ráadásul munkája a nyilvánosság előtt zajlik. Ez a társaság működteti a gyógyfürdőt és uszodát, az Erzsébet Szállót, a belvárosi vendégházakat, és a programszervezés is a feladatai közé tartozna. Utóbbi kapcsán szinte csak a Körös-toroki napok rendezvénysorozata említhető, az országos hírű rendezvény megítélése azonban nem egyértelmű. Egyfelől büszkék rá a helybeliek, hiszen ez a legnagyobb vonzerővel bíró csongrádi programsorozat. Másfelől viszont ezt a néhány augusztusi napot illetik a legtöbben kritikával, és ezt csak tetézi, hogy az Idegenforgalmi Kft.-nek – az esetleges erkölcsi elismerésen túl – semmilyen anyagi hasznot nem hoz a szervező munka.

Éppen ezért nem véletlen, hogy a cég nemrégiben nyugdíjba ment vezetője, Kocsis Imréné 2004-ben – közvetlenül a Körös-toroki napok után – kijelentette, a társaság a jövőben nem rendezi meg a happeninget: a csekély bevétel miatt tovább dagadt a cég vesztesége. A körülmények azóta sem változtak, a Körös-toroki napokat viszont tavaly és azelőtt is megrendezte a kft, a mínuszos eredmény pedig csak azért nem volt szembetűnő, mert pályázati támogatást kaptak a rendezvény megtartására.

Mínuszos évek

Létrehozása óta nemigen tudott pozitív eredményt felmutatni az Idegenforgalmi Kft. Emiatt többször is tervezték, hogy átszervezik, néhány éve így került át a Körös-toroki kemping és partfürdő üzemeltetése egy magáncéghez. Az útkeresés eddig nem járt sikerrel: 2004-ben 2,5 millió, 2005-ben pedig 19 millió forintos veszteséggel zárta az évet a cég. Erre az esztendőre tízmilliós mínusszal kalkuláltak, de ez még nőhet az uszoda medencéinek téli üzemeltetése miatt.

Hasonlóan problematikus helyszín a gyógyfürdő és uszoda, amelynek medencéiért demonstrációt tartottak a minap. Az ügy hetekig terebélyesedő vitájában az is elhangzott, hogy a cég ügyvezetése évről évre jelezte a létesítmény hiányosságait, mégsem léptek a döntéshozók.

A kft. többször is felvetette, hogy gazdaságtalan az üzemeltetés, szezonálisan érdemes lenne bezárni a létesítményt, de ezt a javaslatot sem támogatták. A cégnek csak a szállásadás hozott hasznot. Ennek a területnek jelenleg javulnak is a kilátásai, hiszen a belvárosi vendégházak visszakerülhetnek az önkormányzathoz, korszerűsítésükre pedig 72 milliót szeretne szánni a város, ha nyer a pályázata.

Mindezek tükrében válik igazán érdekessé az a városvezetői elvárás, amit lapunknak Bedő Tamás polgármester fogalmazott meg.
– Elsődleges cél a kft. gazdaságának stabilizálása, a veszteségek felszámolása, illetve az, hogy ne csak az üzemeltetéssel foglalkozzon a leendő vezetés, hanem az idegenforgalom erősítésével is – mondta a polgármester. Bedő szerint a programszervezésnek lendületet kell vennie, ehhez keres a város megfelelő személyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi borászok tanulmányútja

Nem a multiknak szállítja, hanem maga palackozza és adja el a bort az a három családi pincészet,… Tovább olvasom