Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -1°C | 5°C Még több cikk.

Kártalanítást követelnek az állás nélkül maradt halászok

Csongrád- Állás nélkül maradt 250 magyarországi halász. Ők állnak az egyik oldalon, 350 ezer horgász a másikon. A döntéshozók szerint a halászok lerabolták a folyókat, a horgászturizmus viszont majd pénzt hoz. A szombaton Csongrádon demonstrálók szerint nemcsak egy szakma merül feledésbe, de tradíciók is.
– Átgázoltak rajtunk. Szomorú ez a nap, de a legszomorúbb talán az, hogy az érdekképviseletünk részéről senki nem jött el – fogalmazott Ujhelyi Dezső, a Tisza Halászati Szövetkezet elnöke azon a szombati demonstráción, amelyre az ország minden tájáról érkeztek halászok.

Azért szervezték a félpályás útlezárást, hogy így hívják fel az emberek figyelmét arra: mi történt velük egy új törvény következtében. A halászati törvényt tavaly áprilisban fogadták el, januárban lépett életbe. Betiltották a természetes vizeken a halászatot, mert a döntéshozók szerint így lehet megóvni a természetet, hiszen a halászok lerabolták a vizeket, a horgászturizmus viszont nagy bevételt hoz majd az államnak. A demonstráció egyik szervezője, a csongrádi Mészáros Dezső  szerint a megmozdulás nemcsak miattuk fontos, hanem azok miatt is, akik jó minőségű, hazai folyami halat szerettek enni, amelynek az íze össze sem hasonlítható a tógazdaságokban nevelt példányokéval.
Halászok demonstráltak Csongrádon. Fotó: Králik Emese - GALÉRIA

– Pofátlanság, amit ebben az országban meg lehet csinálni – fakadt ki a kunszentmártoni Cakó Ferenc.

Számítása szerint 40 millió forintot fektetett évek alatt a halászatba, ezt a pénzt mindenképpen szeretné az államtól visszakapni. A mohácsi Kopeti Magdolna szerint a megmozdulás túlmutat a közel 250 állás nélkül maradt magyarországi halász, és a másik oldalon álló közel 350 ezer horgász érdekein. Hogy miért, azt a jelenlévők panaszolták el.

– Hogy van az, hogy a döntéshozók tőlünk féltik a vizeket, amikor egy kimutatás szerint vizenként változó arányban mi a hal 15–30 százalékát fogtuk ki, a többit a horgászok? – kérdezte egyikük. – Ki figyeli ezentúl, akár a szabadidejét is rááldozva, az orvhalászokat? – szólt egy másik férfi. – Szerbiában négy évtized után újra engedélyezik a halászatot, mert rájöttek, hogy szükség van rá – jelentette ki egy szakmabeli. – Hiába biztatnak ilyesmivel „odaföntről", a folyami eszközök nem alkalmasak arra, hogy tógazdaságban dolgozzunk velük – vetették közbe mások. – Miből készülnek majd a jóízű, hagyományos halételek? – hallottuk.   Az eseményen Sallai R. Benedek, az LMP politikusa is megjelent. Azt mondta: bár a törvény életbe lépett, ennek ellenére szerinte van értelme, hogy a halászok kiállnak önmagukért.
Halászok demonstráltak Csongrádon. Fotó: Králik Emese - GALÉRIA

A kérdés megosztotta az ügy iránt érdeklődőket. Aki akár rossz tapasztalat, akár csak mástól kapott információ miatt haragszik a halászokra, örül. Mások szerint viszont a folyókból teljesen más okok miatt, például az orvhalászok, a túlzottan elszaporodott kormoránok és szennyezés miatt fogyott el a hal, és ez pár év múlva ki is derül majd.

Vélemények

Varjúné Erzsébet
– Sajnos egy tollvonással megszüntetnek egy ősi szakmát. Honnan vegyenek az emberek egészséges folyami halat? Támogassuk a tengeri halak fogyasztását? Abból nem kérünk! Halászoktól szeretnék halat enni!

Károlyi Sándor
– Mit siránkoznak? Vegyék tudomásul, hogy folyóink kirablása megszűnt. Mérhetetlen kárt okoztak a rabló halászatukkal. Egyébként is több száz millió forintot kaptak halgazdálkodásra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megijedt a baromfiágazat

Megijedt a baromfiágazat
Negatívan hat a többi húsféle forgalmára a sertéshús áfájának csökkentése - hallottuk tenyésztőtől és feldolgozótól. Tovább olvasom