Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Kellene egy ház a csongrádi diákoknak

Működő ifjúsági házat, szórakozóhelyet és felújított mozit szeretnének leginkább a csongrádi fiatalok – derült ki abból a kutatásból, amit az önkormányzat készített a középiskolások körében. A helyi ifjúság értékrendjét firtató kérdésnél a diszkót jelölték az első helyre a válaszadók, emellett sokan választották a sportversenyeket, színházi előadásokat és könnyűzenei koncerteket is.
Ami évek óta köztudott volt, a begyűjtött információk révén most újabb megerősítést nyert: a csongrádi fiatalok elégedetlenek a város nyújtotta szórakozási lehetőségekkel. A szeptemberben kiosztott 550 kérdőívből közel 350 kitöltött példány érkezett vissza a helyi önkormányzathoz, ami jelzi, az érintett korosztály többségét foglalkoztatja, hol és milyen körülmények között töltheti el szabadidejét. A válaszadók fele úgy nyilatkozott, hogy rendszeresen eljár szórakozni, legtöbbjük diszkóba, de különböző vendéglátóhelyek és kocsmák is szerepelnek a legnépszerűbb helyek között. Ugyanakkor a többség szerint nem megoldott Csongrádon a fiatalok kulturált szórakoztatása, ezért a középiskolások 65 százaléka igényelné, hogy külön épületben, például az évek óta zárva tartó ifjúsági házban kapjanak lehetőséget szabadidejük eltöltéséhez.

A fiatalok hiányérzete nyilván erőteljesen befolyásolja értékrendjüket. Ezt támasztja alá, hogy a diszkót sorolták első helyre a választható tevékenységi formák közül, emellett a népszerű időtöltések közé kerültek a sportversenyek és sportrendezvények, a színházi előadások meg a könnyűzenei koncertek, míg a műveltségi és játékos vetélkedők, a balett, a komolyzenei hangversenyek a csekély érdeklődést kiváltó irodalmi esteknél is kevesebb szavazatot kaptak. Előbbiek tükrében nem meglepő, hogy a fiatalok az ifjúsági ház felújítását és egy, a lakosság nyugalmát nem zavaró diszkó kialakítását tartották a legfontosabbnak az elképzeléseket firtató ötletbörzén.

Habár 158-an nemmel válaszoltak arra a kérdésre, van-e igényük szeszes italra szórakozás közben, árulkodó, hogy 131 igen voks mellett többen nem töltötték ki ezen a ponton a kérdőívet. Hasonló arány alakult ki azzal kapcsolatban, hogy el tudnának-e képzelni olyan rájuk szakosodott szórakozóhelyet, amely folyamatos nyitva tartás mellett alkoholt nem árusít, játékgépet nem üzemeltet. Többen erre sem válaszoltak, 85-en nemmel feleltek, 151 fő viszont helyeselte a felvetést.


Remény van, pénz egyelőre nincs

– Fűtéskorszerűsítésre, a nyílászárók cseréjére, a vizesblokkok felújítására is szükség lenne ahhoz, hogy az ifjúsági ház működni tudjon, és akkor nem tettünk említést a belső átépítésekről – fogalmazott lapunknak Bedő Tamás. A polgármester szerint van arra remény, hogy a szaktárca és a regionális alapok pályázati forrásait kiaknázva 2007-ig megvalósuljon a legégetőbb felújítás a most raktárként üzemelő intézményben, ehhez azonban a tavalyi árakon becsült teljes, nyolcvanmilliós költség felét elő kellene teremteni a közeljövőben. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kell időpontot kérni

A gépkocsival kapcsolatos ügyeket Csongrádon, az okmányirodában hosszú várakozás után lehet csak… Tovább olvasom