Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kényszerfelújítás hivatali ukázra Csongrádon

Csongrád - Hivatali ukázra kellett felújítania
a szomszéd védett halászházát egy csongrádi özvegyasszonynak. Varga Dudás Józsefné eddig 2 millió forintot költött a belvárosi nádtetős házrész újjáépítésére, de a munkák befejezéséhez hitelt is kell felvennie. A kényszerberuházásra egy el nem ismert telekmegosztás miatt kellett vállalkoznia az idős asszonynak.
Heteken belül régi szépségében tündökölhet Csongrád belvárosában az Öregvár utca 33. szám alatti ház. Bár egy védett épület felújítását általában pozitív példaként szokták emlegetni, e kicsinosított, nádtetős halászház inkább a bürokrácia útvesztőinek állít emléket. Az egész egy adásvétellel kezdődött, még 1967-ben. Akkor vásárolta meg Varga Dudás József és neje az Öregvár utca 33. szám alatti ingatlan belső telkét. Abban az időben még az ő házrészük is nádtetős volt, de 1969-ben már cserépre kellett cserélni az elhasználódott tetőzetet.

Erre az akkori engedélyező szerv áldását adta. Egy utcafronti és egy belső portára osztott telekkel csupán annyi gond volt, hogy az előbbi apró mérete miatt nem ismerték el a megosztást, és ezért társasháznak minősítették az ingatlant. Ez sem jelentett különösebb problémát addig, míg a külső, nádtetővel fennmaradt lakrész az egykori tulajdonos unokájához nem került. Az örökös ugyanis egy fillért sem fordított saját tulajdonának megóvására. A lelakott épület kéménye 1999-ben ledőlt, majd a tetőzet is beszakadt.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a szomszéd ingatlanára is ráterhelhette volna a helyreállítás költségeit Fotó: Tésik Attila
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a szomszéd ingatlanára is ráterhelhette volna a helyreállítás költségeit Fotó: Tésik Attila

Ekkor lépett közbe a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. Az ellenőrző szervnél nem vették figyelembe az ingatlan sajátos tulajdonviszonyait, ezért a társasház tulajdonosait egyként kötelezték a felújításra. Azzal sem lehetett a hivatalt meggyőzni, hogy a nádtetős lakrész tulajdonosa nyilatkozatban ismerte el, minden felelősség őt terheli, hiszen ő a házrész egyedüli használója. Az Öregvár utcában megfordult örökségvédelmi tisztségviselők ugyan átlátták a rendhagyó helyzetet, és Varga Dudás Józsefnének igazat is adtak, de mindez a hivatalos iratokban egyszer sem tükröződött. Az özvegyasszony akkor szembesült igazán a kényszerítés komolyságával, amikor ez év elején levelet kapott a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól. Abban már az állt, hogy ha maga nem lát hozzá a rekonstrukcióhoz, a hivatal végezteti el azt, de akkor a felújítás költségeinek ráeső részét, közel kétmillió forintot ráterhelik ingatlanára.

– Nem volt mit tennem: 45 ezer forintért statikai szakvéleményt készíttetem. Abból kiderült, hogy teljesen újjá kell építeni a szomszéd házrészét – mondta lapunknak Varga Dudás Józsefné, aki eddig 2 millió forintot fordított a helyreállítási munkákra, de azt egyelőre nem tudja, miből fogja kifizetni a még ki nem egyenlített költségeket.

Rá sem ismertek a házra

Az önkormányzatnak nem kellett a védettséget élvező, nádtetős házikó, pedig felajánlották a városnak a belvárosi romot. Pusztán annyi segítséget adott Csongrád a helyreállításhoz, hogy 114 ezer forint kamatmentes kölcsönt nyújtott Varga Dudás Józsefnének. A rekonstrukcióra egyébként a műemlékem.hu örökségvédelmi honlap is felfigyelt, de sajnos úgy kommentálták a nyári fejleményeket, hogy eltűnt egy valaha védett halászház. A weboldal készítői valószínűleg nem ismertek rá az eredeti formájában helyreállított épületre.

Olvasóink írták

 • 4. még egyszerűbb polgár 2008. szeptember 22. 09:45
  „Állítólag fontos napirendi kérdés a Városházának a műemléki városrész. Egy romhalmaz házat (csakúgyan aranyos lett) mégis egy idős asszonnyal csináltattak meg. Utána majd büszkék lesznek rá ha fotozzák a turisták, nyugodtan lehetett volna nagyobb támogatást adni hozzá. Ráadásul info szerint visszaköltöztetik az eredeti tulajdonost, aki majd tesz róla, hogy újra régi állapotába kerüljön a ház. Szép történet. Addig is nem kellene segíteni, ha valakinek van valami feleslege építkezésből, pl. egy 90 széles bejárati ajtó????? Na, vagy mindenki csak dumál? Meg lehet kérdezni miben segíthetünk, vagy ahhoz értő felajánlotta, hogy segít pályázni esetleg műemléki felújításra?.”
 • 3. egyszeru polgar 2008. szeptember 14. 16:49
  „Velemenyem szerint modot lehet talalni arra, hogy az erintett felujitas koltsegeit az illetekes viselje. Ez a szegeny asszony elete vegeig koteles masok helyett fizetni? A gyermekei, ha oroklik az ingatlant, nem tudnak megszabadulni tole, mert senki sem fogja vallalni ezt a hatalmas felelosseget.Velemenyem szerint az onkormanyzatnak kellene kezbe venni az ugyet es irasos formaban nagyon alaposan meghatarozni a jovobeni kotelezettsegeket.”
 • 2. Nemzet 2008. szeptember 12. 19:35
  „Ezt is megteheti egy Hivatal. És mi lesz a tulajdonrészes Örökségével? Adósság? A Műemlékvédelem arról szól, hogy előírjon, meghatározzon, követeljen, bírságoljon? Az önkormányzatra áthárított kötelesség az erőforrás hiányában szükségszerűen a tulajdonost, avagy annak rokonát-szomszédját terheli? Mennyi összeg folyik be a városi kasszába műemlékvédelemre?
  És ha régészeti leletet találnak a földben a munkálatok során? A feltárási költségét is fizesse meg az özvegy?
  Csongrád is kihasználhatná adottságait, hozzájárulhatna egy skanzen kialakításához, mint ahogy tette ezt Szentendre, Hollóháza, Göcsej, és még sorolhatnám a rengeteg gyönyörű települést. Ezért szükséges, ha nem is elégséges, hogy az illatékes Hivatalok ne lehetetlenítsék el sem az önkormányzatot, sem az egyént.”
 • 1. Kuci 2008. szeptember 11. 07:24
  „Mint olvasható a cikkben , itt is csak a büntetés s jelzés a hatalommal . Sajnálom a tulajt amiért ön hibáján kívűl ilyen helyzetbe került . De látszik itt is a hivatalok érdeme mind mi értünk van . S ezért hívnak szerintem minket ügyfélnek . S nem tekintenek egyenrangúnak . De a házat majd biztos úgy mutugatják , EZT IS MEGCSINÁLTUK , CSAK NE FELEDJÉK KI FIZETTE A SZÁMLÁT .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kft. lesz a csongrádi rendelőintézetből

Csongrád - Gazdasági társasággá alakítják át Csongrádon a Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Intézményt. A rendelőintézetet működtető cég városi tulajdonban marad. Tovább olvasom