Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Kényszerpályán a városgondnokság

Csongrád - A gyászolóknak, a kofáknak és a Körös-torokban parkolóknak is többet kell fizetniük márciustól Csongrádon, ha a helyi önkormányzat pénteken elfogadja a bevételnövelésre kényszerített városgondnokság díjemelésekről szóló javaslatait.
Csongrád szorult pénzügyi helyzete miatt a temetőkben, a piacon és a Körös-torokban is díjemelésre lehet számítani márciustól. Hétfőn megírtuk, hogy a település üzemeltetési feladatait ellátó városgondnokság 2008-hoz képest több mint 22 millió forinttal kevesebb önkormányzati támogatásban részesülhet idén. Ezt a lyukat viszont valahogy be kell tömni, ezért a 2009-es költségvetés tervezésekor a tavalyi bevételek 4,5 százalékos növelését írta elő az intézménynek a városvezetés.

E cél csak úgy érhető el, ha a városgondnokság működési területein megemeli a szolgáltatási díjakat. A drágulás sokakat érinthet a városban, de ahogy lapunknak Bodod János igazgató fogalmazott, megkerülhetetlen ez a díjemelés, hiszen rá vannak kényszerítve.

A csongrádi és bokrosi köztemetőben a sírhelyárak 2002 óta, a kegyeleti közszolgálati díjak pedig 2004 óta nem emelkedtek. A mostani tervezet szerint Csongrádon a 60 évre kiváltható sírbolt ára – forgalmi adó nélkül – négyzetméterenként 7-ről nyolcezerre nőne, a sírhelyek ára kategóriánként kétezer forinttal emelkedne, az urnahely ellenértéke pedig 5 helyett hatezer forintba kerülne. Bokroson egy sírhely ára – áfa nélkül – 4800 forint helyett 6000-be kerülne, az urnahely pedig 2 helyett háromezerbe. A halotthűtési díj 500, a ravatalozó használata 1000 forinttal emelkedne.

A temetési költségek jelentősen növekedhetnek márciustól. A szerző felvétele
A temetési költségek jelentősen növekedhetnek márciustól.
A szerző felvétele

A Körös-torokban is számítani kell drágulásra, ha a képviselő-testület pénteken elfogadja a rendeletmódosítást. Az autók napi parkolási díját 600 forintról 800-ra emelnék, illetve a szemétszállítás kerülne többe tavasztól. A magánüdülőknél évi 4000 helyett 5500 forintot, a céges üdülőknél pedig 8 helyett 11 ezer forintot kellene fizetni, ugyanakkor a kereskedők és vendéglátók helyfoglalási díjai nem emelkednének.

A kofák sem ússzák meg a 2009-es évet. Mint a javaslatcsomagból kiderül, 2004 és 2006 között évi 3,5 milliós veszteséget okozott a csongrádi piac üzemeltetése. A helypénzek 2007-es emelésével 700 ezer forintra tudták leszorítani ezt a mínuszt, de ahhoz, hogy pozitívba forduljon a működtetés pénzügyi mérlege, további díjemelés szükséges márciustól. A fedetlen és a fedett asztalok napi díja is 30 forinttal emelkedne, a havi bérlet ára a fedett asztalok esetében 300-ról 330 forintra nőne. Vagyis az a bérletes őstermelő, aki fedett asztalon havonta 20 napot árul a piacon, annak az eddigi 3900 helyett 4530 forintot kellene fizetnie márciustól.

Olvasóink írták

 • 4. Hidegen 2009. január 31. 18:59
  „Nem is értem mit várnak egyesek ettől a képviselőtestülettől... Hisz a legöregebbtől a legfiatalabbig mind a "kommunizmusban" szocializálódott, és azok csak kölcsönkérni és megszorítani tudtak. Nem volt akkor sem, most sem más az eszköztárukban. Józan paraszti ész végképp nem sajnos.... Ahogyan az ország élén, így ittsem értik meg hogy esetleg a kevesebb lehetne a több. Ehelyett emelnek mindent. Van amit sokkal (lásd fürdőbérlet), van amit kevesebbel. De láss csodát a bevétel csak nem akar nőni. Ilyenkor ha valaki józanul gondolkodik rájön hogy elhibázott a "politikája", és fordít a dolgokon. Na de itt van az a két fránya szó ami nagy hiánycikk az országban és itt nállunk is a "JÓZAN" és az "ÉSZ".... Elég lehangoló ez így...:(”
 • 3. Sziti 2009. január 29. 18:41
  „Még valami eszembe jutott.
  Ha a piac 700-e ft veszteséget okoz, adják nekem ingyen.
  Mindjárt megspórólnak ennyi pénzt.”
 • 2. Sziti 2009. január 29. 18:31
  „Én úgy látom bár nem biztos, hogy jól.
  A temetőkben egyre könnyebb lessz sírhelyeket találni, mert már most is sokan nem váltják ki régebben elhunyt hozzátartozójuk sírhelyét. Gondolom szaporodnak majd az elhanyagolt sírhelyek.
  Tehát ebböl plussz bevétel szinte semmi.
  A piac már így is elsorvad, vannak kissebb árusok akik a helypénzt sem tudják kiárulni.
  A piac még szezonban is félig telik meg árusokkal.
  Így majd kevesebben bérelnek helyet.
  Bevétel majdnem nulla.
  A piac meg hogy lehet,hogy veszteséges? Erre nagyon kíváncsi lennék.”
 • 1. keletaru 2009. január 29. 07:14
  „Ez igen ! Érdekes nem azon gondolkoznak a mai paici viszonyok között , ha olcsóbb lenne többen jönnének . A nagyszámok alapján a bevétel is növekedne .! Emeljük meg , még még még . Röhej . Ha csak ennyire képessek akkor miért vállalták el . Bedő is azt mondta mikor bokros leválik nem nagy baj , na most akkor szeretném látni milyen vagány ! Miért a lakosággal fizettetik meg " szorgos hozzáértő munkályuk " gyümölcsét ! Körös-torokban is akinek lent van hétvégi háza , az fizessen , de nem számít , hogy hétvégén mikor lent van nem tudja élvezni nyaralóját. S milyen autók , ha part nem lessz parkoló autó sem .Nem baj odabent mindenkinek meg van a része , innen úgy látszik ! A lényeg " felelőségnélkül " lehet dönteni . Miét nem közvetítik webkamerával a testületi ülést ,ha már annyira szerepelni akarnak .Azon is lehet sporólni egy pár millát ,miért nekünk kell fizetni mindent " busásan " . Miért nem próbálnak meg néha " józan paraszt ésszel " előre látóan gondolkozni , az már sikk ! Üdv Kuci
  Ui: Ez csak egy magán vélemyén nem kell vele egyett érteni !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngól - nyertek a fák

Csongrád - Mégsem a strandon épül strandfocipálya Csongrádon. Az 1200 négyzetméteres „homokozó" kialakítására 2,2 millió forintot nyert az önkormányzat, de a beruházás helyszínét módosítani kell, mégpedig természetvédelmi okokból. Tovább olvasom